BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

De meest voorkomende beauty-ingredienten van A tot Z

 

En wat voor functie hebben ze eigenlijk in cosmetica?

Allantoine is een zogenaamd skin identical ingrediënt. Het wordt gewonnen uit urine van zoogdieren, maar het kan ook synthetisch worden nagebootst. Allantoine heeft een kalmerende en verzachtende werking op de huid, maar bevordert daarnaast ook het herstel van de huid bij bijvoorbeeld kleine schaaf- en zelfs brandwondjes.

Bisabolol is een kalmerend ingrediënt dat wordt gewonnen uit kamille, maar wat ook weer synthetisch kan worden nagebootst. Het heeft een ontstekingsremmende eigenschap en wordt ook vaak toegepast als herstellend ingrediënt voor een geïrriteerde of beschadigde huid.

Cacaobutter is natuurlijk afkomstig uit cacaobonen, en om helemaal precies te zijn uit de zaden van de Cacaoboom Theobroma cacao.  Deze boter heeft de eigenschap dat het zacht wordt (of zelfs smelt) nadat het in aanraking komt met de warmte van de huid en daarom is het een zeer geliefd ingrediënt dat onder andere veel wordt toegepast in lipbalms, bodybutters en massage-producten. Cacaoboter vormt een beschermend laagje op de huid en is daarom ook prettig om te gebruiken bij een droge huid. Cacaoboter wordt overigens zeker niet altijd in de meeste pure vorm in cosmetica gebruikt en daarom kunnen producten waaraan cacaoboter is toegevoegd ook behoorlijk in prijs verschillen.

Dimethicone is een siliconenolie. Siliconen worden in talloze cosmeticaproducten om talloze redenen toegevoegd. Zo maken siliconen de huid, maar ook de haren, zachter en gladder. Hierdoor wordt het haar makkelijker doorkambaar en ziet het er vaak gezonder uit. Ook maken siliconen een textuur vaak prettig(er) smeerbaar en vullen ze oneffenheden in de huid op. Siliconen zijn niet natuurlijk, het is een synthetische toevoeging.

Eugenol is een veel voorkomende geurstof in cosmetica. Als mensen gevoelig of zelfs allergisch reageren op een bepaald cosmetica-product, dan is dat vaak te wijten aan een bepaalde geurstof. Geurstoffen in allerlei vormen kun je op de ingrediëntenlijst vaak terugvinden als fragrance, maar de aanwezigheid van eugenol moet altijd apart vermeld worden, omdat er nogal eens allergisch gereageerd kan worden op eugenol.

Fluoride is natuurlijk een ingrediënt wat je ontzettend vaak in mondverzorging tegenkomt. De meningen over het gebruik van fluoride zijn echter de laatste jaren nogal verdeeld. Zo zijn er mensen die beweren dat een tekort een fluoride tandbederf kan veroorzaken en dat er om die reden eigenlijk altijd gepoetst moet worden met tandpasta’s waaraan fluoride is toegevoegd. Maar er zijn ook mensen die beweren dat fluoride giftig en schadelijk voor de gezondheid is. FYI: ik heb de mening van zowel mijn tandarts als mondhygiëniste gevraagd en zij zeiden, los van elkaar overigens, dat de hoeveelheid fluoride die je als volwassen persoon daadwerkelijk binnenkrijgt dusdanig te verwaarlozen is en dat poetsen met fluoridetandpasta’s dus geen nadelige invloed heeft op de gezondheid. Wat kinderen betreft ligt dat trouwnes een beetje anders; omdat kinderen veel vaker (per ongeluk) tandpasta inslikken zijn de meeste kindertandpasta’s ontwikkeld zonder fluoride.

Glycerine is een zogenaamd vochtinbrengend ingrediënt. Dit betekent dat het in staat is om water aan te trekken en vocht in de huid vast te houden. Ook kan glycerine bijdragen aan het herstel van een beschadigde huidbarrière. Glycerine kan zowel uit plantaardige of dierlijke bron verkregen worden. Het werkt heel goed in combinatie met hyaluronzuur.

Hyaluronzuur komt van nature in het lichaam voor en is zeer goed in staat om vocht vast te houden. Het is dus een zeer goed hydraterend ingrediënt. Het wordt vaak geassocieerd met anti-ageging, maar hyaluronzuur is zeker ook een uitstekend ingrediënt om te gebruiken wanneer je een vochtarme huid hebt. Hierdoor blijft de huid namelijk langer soepel en glad.

Jojoba olie is zeer rijk aan vitamine E en wordt heel makkelijk door de huid opgenomen, zeker in vergelijking met andere oliën. Jojobaolie werkt intensief hydraterend, verzachtend en zelfs anti-bacterieel.

Kaoline is een krachtige Chinese klei die overtollig talg absorbeert. Je komt het om om die reden vaak tegen in producten, en dan met name gezichtsmaskers, voor de vette en / of onzuivere huid. Het is niet zo geschikt om echt dagelijks te gebruiken, maar van bijvoorbeeld een keer in de week kan een vette huid echt baat hebben.

Lanoline is afkomstig van schapenwol. Het heeft waterbindende en emulgerende eigenschappen en bovendien wordt het heel vaak toegepast omdat het de huid vettig houdt. Lanoline vertoont niet zelden allergische reacties op de huid, om die reden kom je tegenwoordig ook wel chemisch gemodificeerde varianten van lanoline gebruikt, die minder allergeen zijn.

Macademiaolie kom je op de ingredientenlijst meestal tegen als Macadamia Ternifolia en is een vettige olie. Om die reden is hij erg populair in producten voor een droge huid. De olie vormt een beschermend laagje op de huid en gaat vochtverlies tegen. Ook houdt het een gezonde huidbarriere in stand. Macademia olie heeft van nature een SPF6.

Niacinamide is ook wel bekend als vitamine B3. Het wordt toegepast bij een vochtarme huid omdat het de barrièrefunctie van de huid versterkt. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is beter in staat om zich te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Verder heeft het een licht exfolierende werking waardoor de huid op de lange termijn gladder zal ogen en echt zachter zal aanvoelen. Niacinamide wordt ook wel toegepast bij een onzuivere of geïrriteerde huid vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

Olijfolie wordt geperst uit olijven en het wordt op talloze manieren toegepast in cosmetica. Zo werkt olijfolie bijvoorbeeld beschermend en verzachtend en heeft het daarnaast ook een anti-irriterende werking. Het wordt gebruikt in verzorgende, maar ook in reinigende producten voor zowel het lichaam, het gezicht als het haar.

Palmitic acid is een vetzuur dat in vrijwel alle natuurlijke oliën en vetten voorkomt. Het vertoont overeenkomsten met de verzadigde vetzuren uit ons huideigen talg. Het wordt meestal toegepast als een huidverzachtend ingrediënt.

Q10 kun je terugvinden als Ubiquinone. Het is een zogenaamde lichaamseigen stof en kan dus zelf door je lichaam worden aangemaakt. Het heeft zijn naam te danken aan de opbouw. De kop bestaat uit Quinone en er zijn tien dezelfde stukken molecuul aanwezig in de staart. Q10 heeft eigenlijk diverse functies, maar is vooral krachtig als anti-oxydant. Daarnaast zou het co-enzym de cellen ‘opladen’ en op die manier de celvernieuwing stimuleren.

retinol is samen met tretinoïne (vitamine A-zuur) de meest bekende vorm van vitamine A. Vitamine A zuur kan verjongend werken op de huid, maar het is alleen op recept te verkrijgen. Retinol in cosmetica wordt erg vaak gebruikt, maar helaas vaak in dusdanige lage concentraties dat je er eigenlijk geen tot weinig effect van kunt verwachten. Vitamine A is zeer onstabiel en moet dus altijd in een lucht en lichtdichte verpakking verpakt worden. Verder is het zeer belangrijk om een goede SPF te gebruiken in combinatie met producten met vitamine A.

Sheaboter is afkomstig uit de notenpitten van de Butyrospermum Parkii. Het wordt ook vaak karite-boter genoemd, dat is afkomstig uit het Franse woord beurre de karité. De boter kan in vrijwel alle cosmetica producten worden toegevoegd vanwege de intensief voedende, kalmerende, beschermende en verzachtende werking op de huid. Het is zeer rijk aan vitamine E.

Tocopherol is de algehele benaming voor vitamine E. Vitamine E wordt wel de beschermende vitamine genoemd, terwijl het eerder genoemde vitamine A vooral de reparerende vitamine wordt genoemd. Vitamine E wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt; we moeten dit dus binnenkrijgen door onze voeding. Je vindt het bijvoorbeeld in noten en groenten zoals broccoli en spinazie. Vitamine E versterkt de huidbarrière en beperkt de schade die zon kan aanrichten. Ook zorgt vitamine E ervoor dat bepaalde andere stoffen in cosmetica nog beter hun werk kunnen doen. Houdt wel weer ook rekening met het feit dat vitamine E niet stabiel is. Het moet dus verpakt worden in licht- en luchtdichte verpakkingen en verder zijn niet alle vormen van vitamine E even effectief. De concentratie moet minimaal 0,5% zijn en het moet het liefst worden gecombineerd met vitamine C om de werkzaamheid ervan te vergroten.

Urea of ureum is opnieuw een zogenaamd skin identical ingrediënt. Het is een stof die van nature in het lichaam voorkomt en wordt aangemaakt door de lever. In je lichaam is ureum onder andere onderdeel van de opperhuid. Deze huidlaag bestaat uit verschillende stoffen die water vast kunnen houden. Op deze manier zorgt deze laag ervoor dat de huid goed gehydrateerd blijft. Omdat ureum water aantrekt, komt het vaak voor in hydraterende producten. Daarnaast zul je het ook tegenkomen in herstellende producten. een beschadigde huidbarrière heeft immers niet zelden te maken met een verstoorde huidbarrière.

Vitamine A en Vitamine E (zie Retinol en Tocopherol).

Water (Aqua). Waarschijnlijk het meest voorkomende ‘ingrediënt’ in cosmetica. Pak er een willekeurige ingrediëntenlijst bij en je zult water helemaal bovenaan zien staan. Water wordt om verschillende redenen toegevoegd aan cosmetica. In veel gevallen vormt het de basis voor een product, maar het werkt natuurlijk ook als oplosmiddel voor andere ingrediënten. Hoewel veel mensen bij het woord ‘water’ aan hydratatie denken, zal alleen water je huid niet hydrateren. Sterker nog; je huid reinigen met water kan eigenlijk niet; vetten (talg) en vuil kunnen namelijk niet oplossen in water. Bacteriën zijn overigens dol op water; om die reden moeten er aan producten waaraan water is toegevoegd (en dat zijn er dus heel veel) conserveringsmiddelen toegevoegd worden.

Xanthan gum kom je op heel wat ingredientenlijsten tegen. Het wordt geproduceerd door een natuurlijk gistingsproces van een koolhydraat met de bacterie Xanthomonas campestris. Het wordt onder andere toegepast als verdikkingsmiddel; het zorgt ervoor dat een textuur bijvoorbeeld niet te vloeibaar is. Het wordt overigens niet alleen in cosmetica toegepast. Xantham gum kun je ook als verdikkingsmiddel in de voedselindustrie tegenkomen en het wordt zelfs in de farmacie gebruikt.

Yarrow extract is wat beter bekend als duizendblad. De essentiële olie van duizendblad wordt gewonnen door waterdampdestillatie van de kruiden. De geur ervan is fris-kruidig en soms wordt duizendblad dan ook als geurstof toegepast. Maar er zijn ook mensen van mening dat duizendblad een anti-septische en zelfs genezende werking heeft.

Zinkoxide kan om verschillende redenen aan cosmetica worden toegevoegd. Zinkoxide wordt zelden in verband gebracht met allergische reacties en het wordt dan ook toegepast in allerlei verschillende zalven en cremes die ontwikkeld zijn om huidaandoeningen te bestrijden, zoals bij een koortslip, aambeien en eczeem. Zinkoxide kan zich goed aan je huid hechten, waar het als het ware een beschermend laagje vormt. Ook wordt zinkoxide gebruikt als een minerale zonnefilter in zonbeschermingsproducten.

Uiteraard is deze lijst verre van ‘compleet’. Ik heb een selectie gemaakt uit ingrediënten die ik na het bestuderen van (vele honderden) INCI-lijstjes in de afgelopen jaren voorbij heb zien komen.

Zijn er voor jou herkenbare ingrediënten bij die jij al vaak voorbij hebt zien komen in je cosmetica-producten?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  • Deb

    Super handige lijst! Thanks. Die ga ik er zeker nog vaker bijpakken. Ik zie Xanthan Gum veel terug op INCI lijsten en wist niet wat het was, weer iets geleerd!

  • Natascha - Beautyopinie

    Wat een leuke blogpost Christiana! Ééntje naar m’n hart 🙂 Ik heb ze niet allemaal heel gedetailleerd doorgelezen maar dit is dus ook wat ik zo interessant vindt 🙂 En waar ik altijd zo lang mee bezig ben om het uit te zoeken haha

Leave a Reply to Deb Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.