Je huid (onvoldoende) beschermen in de zon, niet reinigen en nog een paar gewoontes die echt heel slecht zijn voor je huid.

Niet (goed) reinigen is echt heel slecht voor je huid

Eén van de belangrijkste stappen in je skincare routine is het reinigen van je huid, ook wanneer je geen make-up draagt. Elke dag opnieuw wordt je huid blootgesteld aan vervuiling. Daarnaast zweet je natuurlijk en zit je waarschijnlijk regelmatig (heel vaak onbewust) met je handen aan je gezicht. Ook ’s nachts komen er afvalstoffen vrij. Je huid raakt al deze afvaldeeltjes niet uit zichzelf kwijt en bovendien is je huid ook niet in staat om de werkzame stoffen in gezichtsverzorging op te nemen door dit ‘laagje’ heen. Reinig je huid dus goed met producten die bij je huid passen. Vaak werkt een cleanser die je in combinatie met water gebruikt het best. Reinigingsdoekjes en reinigen met alleen water zijn niet heel effectief. Vetten of talg in het geval van je huid, kunnen namelijk niet goed oplossen in alleen water.

Producten gebruiken waarvan de houdbaarheidsdarm verstreken is

Elk product heeft een houdbaarheidsdatum. Geen enkel product blijft eeuwig goed. Er zijn behoorlijke verschillen in houdbaarheid tussen verschillende producten. Zo is een olie-achtige textuur vaak langer houdbaar dan een waterige textuur. Ook de manier waarop producten verpakt zijn en door jou gebruikt worden is van invloed op de houdbaarheid. Producten die luchtdicht verpakt zijn in tubes en pompflacons zijn langer houdbaar dan crèmes in open potten. Verder is het niet verstandig om je crème met (ongewassen) vingers uit een potje te halen of om bepaalde producten in de douche-cabine te bewaren waardoor er eventueel een laagje water in kan komen te staan. Bacteriën zijn namelijk dol op water. Elk product heeft een icoontje op de verpakking staan met daarop een potje met een open dekseltje en een getal. Dat getal staat voor het aantal maanden dat het betreffende product houdbaar is na opening. Pin je hier niet op vast, dit is slechts een richtlijn. Wanneer een product van geur, textuur en / of kleur veranderd is, dan is dat vaak een teken dat het product niet meer goed is en een product dan nog gebruiken is heel slecht voor je huid. Zonnebrandcrèmes gebruiken van bijvoorbeeld het jaar ervoor is zelfs gevaarlijk. Het betreffende symbool zegt in dit geval in feite alleen iets over de stabiliteit van de crème, maar de kans is groot dat de werkzaamheid van de filters sterk is afgenomen.

Producten gebruiken die niet bij je huid passen

Iedere huid is anders. Mijn huid heeft misschien andere producten nodig dan jouw huid. Er zijn dan ook niet voor niets zoveel verschillende producten verkrijgbaar. Natuurlijk spelen hier een heleboel andere factoren mee, zoals persoonlijke voorkeur op het gebied van geur en textuur en de prijs, maar er zijn echt wel verschillen tussen bijvoorbeeld producten die ontwikkeld zijn voor een gevoelige huid, een onzuivere huid of een vette huid. Zeker met een vette of onzuivere huid zijn mensen nogal eens geneigd om agressieve producten te gebruiken. Helaas werken die producten vaak averechts. Ze kunnen de huid onnodig irriteren en uiteindelijk uitdrogen, waardoor de huid gaat overcompenseren en alleen maar meer talg gaat aanmaken. Een onzuivere huid kan baat hebben bij producten met salicylzuur, maar een (zeer) gevoelige huid kan hier niet goed op reageren. Een vochtarme huid verzorgen met alleen maar zeer voedende texturen heeft ook weinig zin.

Producten verkeerd gebruiken kan ook slecht voor je huid zijn

Een handcrème op je benen gebruiken zal weinig kwaad kunnen, maar bepaalde producten op de juiste manier of in de verkeerde volgorde gebruiken kan dus ook slecht voor je huid zijn. Ik hoor bijvoorbeeld nog regelmatig dat mensen een toner als cleanser gebruiken. Een toner is echter niet bedoeld als cleanser en zal je nooit dus nooit zo goed reinigen zoals eigenlijk zou moeten. Een SPF die je altijd als laatste stap in je skincare routine te gebruiken en ook nog eens in een royale laag. Wanneer je echt een dag op het strand ligt, moet je bovendien herhaaldelijk smeren. Eén keer een dun laagje zonnebrandcrème aanbrengen als je volop in de zon ligt, is niet genoeg. Een serum of een essence gebruiken in plaats van een dagcrème is ook al geen goed idee. Combineren dus, die producten, én in de juiste volgorde gebruiken, dán heeft je huid er optimaal profijt van.

Geen SPF gebruiken

In feite is een zonnebrandcrème de beste crème die je je huid kunt geven. Veelvuldige en onbeschermde blootstelling aan zon is heel slecht voor je huid. Juist ja, je huid niet voldoende beschermen met een SPF is dus ook heel slecht voor je huid. Eigenlijk moet je 365 dagen per jaar een product met SPF gebruiken, dus ook in de winter. Gelukkig zijn er meer dan genoeg gezichtscrèmes te vinden waar al een SPF in zit, en er zijn zelfs foundations en poeders met een SPF. Zorg er altijd voor dat je je SPF al hebt aangebracht voordat je de zon ingaat en breng ook een royale laag aan. Lig je echt de hele dag in de zon, transpireer je veel of heb je gezwommen? Breng je product met SPF dan regelmatig opnieuw aan.

HEB JIJ STIEKEM OOK EEN SLECHTE HUIDGEWOONTE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.