BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

De INCI-lijst op cosmetica, wat kun je daar nu eigenlijk mee?

 

En hoe lees je zo’n lijst?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is de INCI-lijst?

INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Dit is het het internationale naamgevingssysteem voor cosmetische ingredienten en je zult zo’n lijst aantreffen op elk cosmetica product dat je koopt. INCI-lijst is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie en fabrikanten van cosmetica zijn dan ook verplicht om een INCI-lijst op hun product te plaatsen. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Dat is handig, omdat veel ingredienten aangeduid zouden kunnen worden met allerlei diverse namen. Nu er alleen INCI-namen gebruikt worden, kan de lijst in feite door iedereen gelezen en begrepen worden, uitzonderingen daargelaten.

Welk nut heeft de INCI-lijst?

Door de INCI-lijst weet je dus wat je eigenlijk precies op je huid smeert en kun je specifiek op zoek gaan naar producten met ingredienten waarvan je weet dat ze goed voor je zijn of kun je bepaalde ingredienten juist vermijden.

Hoe lees je een INCI-lijst?

Je kunt nogal wat afleiden aan de INCI-lijst. Uiteraard gaat het er in de eerste plaats om welke ingredienten er nu eigenlijk in het betreffende product zitten. De INCI-lijst begint altijd met het ingrediënt waarvan de concentratie het hoogst is. Hoe lager het ingrediënt op de lijst staat, des te lager de concentratie ervan. Een INCI-lijst dient volledig te zijn. Een fabrikant kan op het etiket aan de voorzijde zetten dat zijn product rijk is aan ingrediënt X is, maar als je dat ingrediënt dan vervolgens helemaal onderaan op de INCI ziet staan, kun je je dus afvragen of jouw huid hier dan ook daadwerkelijk gaat profiteren van de (zogenaamd) fantastische werking van dat ingrediënt X. Een kanttekening is wel dat je uit de INCI-lijst niet kunt afleiden hoe hoog de concentratie exact is.

Wat kun je niét aflezen aan de INCI-lijst?

Er blijven meer kanttekeningen. Parfum bijvoorbeeld hoeft niet persé onderverdeeld te worden in afzonderlijke bestanddelen, met uitzondering van de zogenaamde allergenen die relatief vaak verantwoordelijk zijn voor allergische reacties. Deze lijst bestaat uit 89 stofjes waarvan wetenschappers op de hoogte zijn dat ze vaak allergische reacties opwekken.

Tot slot. Een product bestaat uit actieve ingredienten en zogenaamde hulp ingredienten. De actieve ingredienten bevatten werkzame stoffen die dus daadwerkelijk ‘iets’ voor jouw huid zullen doen. Mooie voorbeelden zijn sheaboter en hyaluronzuur. De hulp ingredienten worden toegevoegd om de stabiliteit van een product te handhaven. Op een INCI kun je geen onderscheid maken tussen actieve stoffen en hulpstoffen.

Bekijk jij de INCI-lijst voordat je een cosmetica product koopt?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.