BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

Dít kun je beter vermijden met een gevoelige huid

 

Maar om te beginnen, wat ís een gevoelige huid eigenlijk?

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een conditie van de huid. Dat betekent dat een huid plotseling gevoelig kan worden. Dit in tegenstelling tot een huidtype, waar je mee geboren wordt. Niemand, uitzonderingen daargelaten natuurlijk bij mensen die een aangeboren huidziekte hebben, wordt in feite met een gevoelige huid geboren. Je huid wordt continue blootgesteld aan prikkels. In feite moet je huid kunnen beslissen welke prikkels er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een beschadigde of overgevoelige huid echter (die wij dus meestal ‘de gevoelige huid’ noemen), kan dit niet (meer goed). Deze huid heeft namelijk een lage weerstand waardoor alle prikkels die normaal gesproken alleen opgepikt worden, nu opgepikt worden, maar dan direct omgezet worden in iets negatiefs. Eem gevoelige huid wordt bijvoorbeeld direct rood of geïrriteerd zodra deze in aanraking komt met een bepaalde prikkel.

Laat je niet misleiden door de term hypo-allergeen

Heel veel mensen roepen tegenwoordig dat hun huid gevoelig is. Fabrikanten spelen hier dus op in. Zij voegen termen op de verpakkingen toe, zoals ‘geschikt voor de gevoelige huid’ en ‘hypo-allergeen’. Helaas is dit geen beschermende term en kan in feite iederéén dit op zijn verpakking zetten. Het zegt echter niets over de ingredienten, de kwaliteit van een product en / of het effect ervan op de huid.

Natuurlijke producten zijn niet altijd beter voor een gevoelige huid

Veel mensen zijn tegenwoordig in de veronderstelling dat natuurlijke producten altijd beter zijn, maar dit is een fabel. In de eerste plaats is ook de term natuurlijk niet beschermd, dus hiervoor geldt hetzelfde verhaal als met de term hypo-allergeen. Is er één natuurlijk ingredient toegevoegd, dan kan al geclaimd worden van een natuurlijk product, terwijl het dat zeker niet is. Maar ook natuurlijke ingredienten kunnen de huid irriteren, denk eens aan lavendel, tea tree, mint en eucalyptus.

Vermijd parfum

Parfum kan de huid behoorlijk irriteren. Wil je dit vermijden, kijk dan zowel uit voor synthetisch verkregen parfum als natuurlijk verkregen parfum. Veel écht natuurlijk merken zetten altijd op hun verpakking erbij dat het om een natuurlijk gekregen variant gaat.

Vermijd parabenen

Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen die toegevoegd worden om de houdbaarheid van een product te verlengen. Parabenen worden echter in diverse onderzoeken in verband gebracht met irritaties van de huid en zelfs een hormoonverstorende werking. Parabenen vermijden in cosmetica wordt echt steeds makkelijker overigens. Het is een beetje een ‘fout’ ingredient waar veel fabrikanten al niet eens meer mee in verband willen worden gebracht, dus er wordt naarstig gezocht naar betere en veilige manieren van conserveren.

Vermijd bepaalde vormen van alcohol

Alcohol toevoegen aan een product is bijvoorbeeld een manier om dat betreffende product te conserveren. Het is zeker niet altijd slecht. Alcohol kan verder worden toegevoegd om moeilijk mengbare stoffen in elkaar op te laten lossen en zelfs vanwege de schuimbevorderende werking. Agressieve vormen die je beter kunt vermijden vermijden zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

De samenstelling en de concentratie

En ook iets om rekening mee te houden is de concentratie van een bepaalde toevoegingen in een product. Staat een ingredient bijvoorbeeld heel laag (onderaan) op de ingrediëntenlijst, dan kan de concentratie hiervan nooit heel hoog zijn en de vraag is dan of en in hoeverre zo’n toevoeging je huid überhaupt gaat / kan irriteren.

Elke huid is anders

Ga er niet voetstoots van uit dat een bepaald product voor jou ‘werkt’ omdat een verkoopster of bijvoorbeeld je beste vriendin het zegt. Jouw huid is namelijk toch weer anders en bovendien heb je waarschijnlijk ook weer andere wensen aan je gezichtsverzorging. Vraag samples in de winkel en dan het liefst kant-en-klare die afkomstig zijn van de leverancier. Probeer samples die gemaakt worden uit open potten in de winkel te vermijden. Ik schrik er af en toe behoorlijk van hoé vies en onhygiënisch dit soort producten er uit zien. Houdt er rekening mee dat deze producten continue geopend worden en dus steeds worden blootgesteld aan zuurstof en bacteriën, wat de kwaliteit ervan helaas niet ten goede komt.

De houdbaarheid van een product

Elk cosmetica product kan bederven, niets is eeuwig houdbaar. Bij het ene product gaat dit sneller dan bij een ander product, maar zorg ervoor dat je regelmatig je spulletjes uitzoekt, opruimt en, indien nodig, weggooit. Kort door de bocht; een product dat (sterk) van kleur of geur veranderd is, een andere textuur heeft gekregen en / of gewoon ronduit stinkt, kun je beter niet meer gebruiken. Gebruik je producten hygiënisch; gebruik elke keer een schoon wattenstaafjes om crème uit je pot te lepelen, sluit je verpakking goed af, bewaar ze niet in direct zonlicht of een vochtige plek (bacteriën zijn namelijk gek op water) en deel je producten liever niet met anderen.

Heb jij een gevoelige huid?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

4 Comments

 • Hennie

  Mijn huid is redelijk gevoelig, maar meer nog: hij is vochtarm. En dat brengt ook wel het nodige smeren met zich mee, waarvan ik soms wel denk of het eigenlijk niet water naar de zee dragen is. Of meer water ván de zee, haha. Goede tips, Christiana, vooral het kopje hypo allergeen. Dat is zo’n slimme marketingtruuk, waar veel mensen steeds intrappen. Helaas.

 • Iris

  Ik hen geen gevoelige huid, maar het is altijd wel goed om lief te zijn voor je huidje. Ik let vaak te weinig op ingrediënten. Maar dit is wel erg bepalend hoe goed het voor je huid is. Goeie reminder om dit voortaan weer wat meer te gaan doen!

 • Deb

  Goed artikel én tips! Hopelijk voor veel mensen een eye-opener. Zelf ben ik al redelijk bedreven in het scannen van INCI lijsten en weet ik zo’n beetje wat mijn gevoelige huid wel en niet kan verdragen. Vooral mijn gezicht is erg gevoelig sinds een aantal jaren geleden, vooral de huid rond de ogen. Daar heb ik zelfs eczeem gehad. Heel erg vervelend. Dat is voor mij wel het moment geweest waarin ik me in ingrediënten ben gaan verdiepen.

 • Fabienne, Enjoyyourownbeauty

  Ik heb geen gevoelige huid, behalve als het op dag crèmes aan komt haha. Mijn huid eigenlijks alles hebben, foundation, gezichtsmaskers, face wash en zelfs als ik een avondje lui ben en met mijn foundation op slaap heb ik de volgende dag nog geen puistjes.

  De enigste dagcrème die ik kan gebruiken is van Nivea soft, van gezichtscrèmes krijg ik vaak puistjes.

  Tof artikel!

  Liefs
  x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.