Het micellair water van Darphin, is dat wat?
Micellair water is een basis van water met daarin zogenaamde micellen. Vet (of in het geval van je huid, talg) lost niet op in water, je kunt je huid dus niet goed reinigen met alléén water, het kan immers niet door je talglaag heen dringen, en al helemaal niet door make-up. Water blijft dus als het ware gewoon op je huid liggen. Daar komen de micellen dus kijken. Micellen hebben een hydrofiele kop en een lipofiele staart en gecombineerd in water trekken ze als het ware vet (talg) en vuil (make-up) aan.
Darphin Micellair water
(Verkrijgbaar via Apotheek-online | 200 ml. voor € 13,60)
Micellair water gebruik ik elke avond om de make-up van mijn gezicht te verwijderen. Voor de ogen heb ik een speciale oogmake-up remover. Ik ben altijd nogal gek op de geuren van Darphin, en nee, ik zoek een reinigingsproduct uiteraard niet uit op de geur, maar als ze lekker ruiken is dat natuurlijk wel gewoon een leuk plusje. Deze geur is ook weer heerlijk; poederig, zacht en een tikkeltje zoet op een bloemige manier. Ik kom straks terug op de ingredienten, maar het is mij dus wel even een raadsel waar deze geur nu eigenlijk vandaan komt. Er is verder geen parfum toegevoegd.
De flacon is erg stevig en het is dan ook een typische ‘schud-flacon’. Houdt je hem stil, dan gebeurt er niet echt iets, dus er moet even geschud worden boven je wattenschijfje. In het begin een tikkeltje irritant, maar als je eenmaal weet dat het zo werkt, is het ook goed natuurlijk. Op deze manier verspil je in ieder geval geen drúppel.
Make-up afhalen doet dit micellair water van Darphin grondig. Zoals het hoort dus. Ik ga altijd net zo lang door met reinigen tot dat mijn laatste wattenschijfje schoon is. Zelf vind ik het altijd prettig om na te spoelen met een facewash, maar dit hoéft zeker niet. Daarom zijn micellairs water natuurlijk ook zo populair. Ze reinigen grondig, maar ontzettend snel. Een micellair water kun je trouwens ook prima gebruiken om je gezicht te reinigen wanneer je geen make-up draagt. De micellen trekken uiteraard niet alleen make-up aan, maar ook andere vuiltjes, onzuiverheden en (overmatig) talg.
Een kijkje op de INCI-lijst voor de belangrijkste bestanddelen; pentylene glycol is een huidvriendelijke solvent (een oplosmiddel). Citrus aurantium amara is de bittere sinaasappel. Hij is rijk aan anti-oxydanten en daar kun je eigenlijk vooral van profiteren wanneer je deze eet. Je komt hem vaak tegen in parfums, maar in skincare heeft hij eigenlijk niet echt een functie. Bisabolol is een harsachtig kalmerend ingrediënt dat voorkomt in kamille.
Zoals ik eerder opmerkte? Bittere sinaasappel ruikt normaal gesproken echt fruitiger dan dit. Weird.
Hm. Ik ben wat méér gewend van Darphin, moet ik zeggen. Alhoewel ik het micellair water prettig in gebruik vindt en hij mijn huid ook na gebruik comfortabel laat aanvoelen, zitten er eigenlijk geen bijster verzorgende ingredienten in. Tel daarbij op dat de meningen over die bittere sinaasappel ook nogal verdeeld zijn. Het ingrediënt kan namelijk wel eens irriterend op de huid werken.
Conclusie? Het micellair water van Darphin is prettig, maar er zijn betere én budgetvriendelijke alternatieven. Mocht je benieuwd zijn naar het merk Darphin, is dit geen product dat ik als eerste zal aanbevelen. Hun oog make-up remover is dat bijvoorbeeld weer wél.
© ByChristiana tekst & fotografie – All rights reserved