Waarom zit er in vrijwel elk cosmetica-product eigenlijk alcohol? En is het slecht voor je huid?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zachte vormen van alcohol en alcohol om te vermijden

Er zijn verschillende soorten alcohol en de ene soort is de andere niet. Het is net als met surfactants, hiervan heb je ook agressieve(re) en milde(re) varianten. Je kan stellen dat hoe hoger een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie ervan. Nu weet je natuurlijk in feite nooit hoé die concentratie dan precies is, maar het is wel een goede leidraad. Staat alcohol hoog bovenaan, dan zou je wellicht even verder moeten zoeken, staat het nu helemaal onderaan op de INCI-lijst, dan is de negatieve invloed ervan op je huid meestal verwaarloosbaar. Dan hangt het er natuurlijk helemaal vanaf over wélke soort alcohol we het hebben. Er zijn er een paar die je inderdaad maar beter kunt vermijden. Alcohol denat is een veel voorkomende. Maar ook ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol zijn soorten die niet echt een gunstige invloed hebben op de (conditie van) huid. De ‘veilige’ vormen van alcohol worden ook wel vetalcoholen genoemd en die kom je tegen als cetearyalcohol, behenylalcohol, stearylalcohol en cetylalcohol. Kom je deze vormen van alcohol tegen, dan hoef je je geen zorgen te maken, omdat deze varianten de huid niet irriteren.

Waarom wordt alcohol aan cosmetica toegevoegd?

Maar wáárom wordt alcohol zo veelvuldig toegepast in cosmetica? Om verschillende redenen. Alcohol kan namelijk helpen om het ene stofje in het andere te laten oplossen, als oplosmiddel dus. Verder doodt alcohol bacteriën. Je kunt je voorstellen dat bacteriën een zeer negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit en houdbaarheid van je product. Op deze manier verlengt alcohol dus in feite de houdbaarheid van cosmetica. Dan heeft alcohol ook nog een ontvettende werking, je zal het om die reden veel zien in producten voor een vette / onzuivere huid. Ook wordt bijvoorbeeld cetearyalcohol toegevoegd vanwege de schuimbevorderende werking en kan het zorgen voor een crèmige textuur.

Moet je met een vette huid producten met alcohol gebruiken?

Nog een kanttekening die ik daarbij wil plaatsen. Het klinkt zo logisch om een vette / onzuivere huid te ‘behandelen’ met producten waarin alcohol verwerkt zit. Ik zeg bewust ‘of’ omdat een vette huid niet per definitie onzuiver hoeft te zijn. Alcohol doodt die bacteriën die puistjes kunnen veroorzaken. Aan de andere kant kan veelvuldig gebruik van producten waarin (veel) alcohol verwerkt zit juist een negatieve invloed hebben op de huid. Omdat alcohol er om bekend staat de huid uit te drogen, zal ook een vette huid hier op de lange duur niet blij van worden. Hoe dit komt? Door het uitdrogende effect zal je huid zelf willen gaan compenseren door extra talg aan te maken. Hierdoor wordt je huid in feite alleen maar vetter. Tel daarbij op dat alcohol een schadelijke invloed kan hebben op de barrière (de beschermlaag) van de huid. Wanneer deze barrière beschadigd raakt, in dit geval door het gebruik van te agressieve ingredienten, is je huid niet meer goed in staat zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden. Het mag ontzettend cliché klinken, maar het is écht zo dat een mooie huid begint bij een gezonde huid.

PROBEER JIJ ALCOHOL IN COSMETICA TE VERMIJDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. […] staat er alcohol denat op de INCI-lijst van de Vichy Neovadiol Rose platinum crème. Dit is een harde alcohol. Op zich natuurlijk jammer, maar ik ervaar zelf geen problemen met mijn huid. Er is dimetichone […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.