BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

Dermatologisch getest, wat betekent dat nu eigenlijk?

 

En niet-comedogeen, hypo-allergeen en parabenen vrij?  Snap jij het nog?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dermatologisch getest

Dit wil zeggen dat het betreffende product ‘getest’ is door een bepaalde groep mensen, alvorens het op de markt kwam. Hier zitten echter nogal wat haken en ogen aan. Voor deze tests zijn namelijk geen wettelijke richtlijnen vastgesteld, zodat in principe iedere fabrikant dit op hun product kan vermelden, ook wanneer het product bij wijze van spreken eenmalig getest is door vijf verschillende mensen. Representatieve tests worden uitgevoerd door testpanels van minimaal honderd mensen met verschillende huidtypen én condities, over een periode van tenminste drie maanden. Maar dit soort tests kosten geld, dat begrijp je. Bovendien; stel dat er inderdaad een groot testpanel is geweest, waar zijn dan de resultaten van dit onderzoek? In feite wil deze term dus niets zeggen over de kwaliteit van een product. Oftalmologisch getest is een term die voorkomt op producten voor de ogen, zoals mascara’s en make-up removers; het wil hetzelfde zeggen als dermatologisch getest, maar heeft dan dus betrekking op de ogen.

Niet-comedogeen

Een product dat volgens zeggen niét afsluitend werkt op de huid (en op die manier eventueel comedonen, of mee-eters kan veroorzaken). Echter, er zijn nogal wat verschillende meningen over welke ingredienten de huid afsluiten en welke dat niet doen.

Hypo-allergeen

Suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties tijdens of na gebruik. Echter, hier zijn ook geen wettelijke richtlijnen voor vastgesteld. Er zijn natuurlijk een aantal ingredienten of toevoegingen waarvan bekend is dat veel mensen hierop (slecht) kunnen reageren, producten die deze toevoegingen dan niet bevatten, krijgen vaak de tekst hypo-allergeen. Echter een allergische reactie hangt af van heel veel factoren, zoals aanleg, de conditie van de huid op dat moment en de eventuele wisselwerking met andere producten en merken die tegelijkertijd gebruikt worden. In principe kun je van geen enkel product met 100% zekerheid zeggen dat het bij niémand een allergische reactie oproept.

Parabenen-vrij

Een conserveringsmiddel, of een combinatie van verschillende daarvan, zorgt ervoor dat de houdbaarheid van je product verlengd wordt; het remt namelijk de ontwikkeling van bacteriën en schimmels. Elk product op waterbasis heeft dit nodig; bacteriën houden namelijk enorm van water. Producten op olie basis daarentegen, hebben vaak veel minder conserveringsmiddelen nodig. Er bestaan huidvriendelijke(re) middelen om producten te conserveren dan parabenen, echter kosten deze vaak (meer) geld. Let wel, het is niet dat zo dat alle luxe of dure merken, die dus in principe meer geld zouden moeten kunnen steken in huidvriendelijke conserveringsmiddelen, dit ook daadwerkelijk doén. Ook in dure merken kun je dus parabenen vinden. Wanneer er echter uitdrukkelijk op de verpakking staat dat het betreffende product parabenen-vrij is, mag je er van uitgaan dat dit ook daadwerkelijk zo is.

Waarom zou je parabenen moeten vermijden?

Parabenen zijn chemische toevoegingen (conserveringsmiddelen) die goedkoop zijn en dus veelvuldig in producten gestopt worden om de houdbaarheid ervan te verlengen. Er bestaat enorm veel ‘hysterie’ rondom parabenen; ze zouden in de huid dringen en zo de kans op kanker vergroten. Ik ga absoluut geen uitspraak doen over de vraag of dit een feit of een fabel is, er wordt hier continue onderzoek naar gedaan. Feit is in ieder geval wél dat veel huidjes slecht reageren op parabenen, bijvoorbeeld door het tonen van allergische reacties. De keus voor parabeen-vrije producten kun je zelf maken. Parabenen kom je op de ingrediëntenlijst vaak tegen als butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben en isopropylparaben.

SLS vrij / SLES vrij

SLS is de afkorting van Sodium Laureth sulfate en SLES is de afkorting van Sodium Lauryl sulfaat. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je huid of je haar ‘schoon’ wordt én laten een product opschuimen. Simpel gezegd, creëert een product grote dotten schuim, dan kun je  er meestal van uitgaan dat de concentratie van SLS hoog is. Nadeel van deze toevoegingen is dat ze je huid sterk kunnen uitdrogen en / of irriteren, vandaar de reden dat veel mensen bewust op zoek zijn naar SLS-vrije producten, en tegenwoordig kom je die ook gelukkig steeds meer tegen. Overigens; hoe ‘erg’ (of niet) SLS of SLES je huid uitdroogt, is natuurlijk ook afhankelijk van de concentratie ervan én de vraag of er zogenaamde ‘terugvettende’ oliën aan het product zijn toegevoegd,

Op natuurlijke basis

Misschien wel de meest gebruikte ‘term’ die daarmee direct één die heel misleidende kan zijn. Een fabrikant mag een product ‘op natuurlijke basis‘ noemen, zodra een deel van de ingredienten van natuurlijke afkomst is. Dat wil dus niet zeggen dat het gehele product en daarmee alle ingredienten van natuurlijke afkomst zijn, er kunnen dan alsnog chemische toevoegingen aan gedaan zijn. Veel mensen denken overigens dat 100% natuurlijke producten géén allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dit is pertinent niet waar. Ook op producten waaraan een (hoge) concentratie plantaardige ingredienten toegevoegd zijn, kun je allergisch reageren.

Parfumvrij

Dit wil zeggen dat er geen (kunstmatige) parfum aan het product is toegevoegd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het product dan ook geurloos is. Ontzettend veel (natuurlijke) ingredienten die om hun (mogelijke) positieve uitwerking op de huid worden gebruikt in cosmetica, hebben een geur van zichzelf. Aan de andere kant zijn er ook (natuurlijke) ingredienten die ‘puur’ niet echt lekker ruiken, en geneutraliseerd moeten worden, omdat niemand het product anders zou willen gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is sheaboter.

Rijk aan anti-oxydanten

Anti-oxydanten beschermen tegen vrije radicalen, die op hun beurt het verouderingsproces van je huid versnellen. Op zich geen overbodige luxe dus, om te kiezen voor een product dat rijk is aan anti-oxydanten. Echter, anti-oxydanten zijn behoorlijk instabiel, zeer belangrijk dat deze producten in luchtdichte verpakkingen gestopt worden, zodat er geen zuurstof en bacteriën bij kunnen die de werking van een anti-oxydant weer tenietdoen. Zeker niet alle producten die claimen rijk te zijn aan anti-oxydanten, zijn ook daadwerkelijk op deze manier verpakt.

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.