BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

Krentenbaard bij volwassenen

 

Soms lastig te herkennen en nog lastiger om te behandelen. Maar het kán dus wel. 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Krentenbaard is soms lastig te herkennen

Krentenbaard of Impetigo is soms lastig te herkennen, zeker wanneer je niet weet dat het überhaupt een naam heeft. Al toen ik klein was, had ik heel vaak vreemde plekken in mijn gezicht, vooral wanneer we op vakantie waren geweest, en blijkbaar herkende de dokter het toen niet. Toen ik een jaar of vijftien was, stopte het opeens, en toen ik twintig was, kreeg ik er plotseling weer last van. Ook toen ging ik naar de dokter en die wist me te vertellen dat het een ‘allergische reactie op de zon was’. Juist. Pas toen ik een keer bij de schoonheidsspecialiste was om mijn wenkbrauwen te laten doen, zei zij dat ik wellicht krentenbaard had. (Overigens kan ik er nog steeds niét over uit dat meerdere doktoren het probleem gewoon niét herkend hebben, maar dat terzijde!) Eenmaal thuis ging ik google-en, en opeens viel al-les op zijn plek. Eindelijk wist ik waar ik al die jaren last van had, waarom het steeds terug kwam, en wat ik er tegen kon doen.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidinfectie die meestal rond de neus en mond voorkomt, soms ook op andere plekken van het lichaam. Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat meestal om de stafylokok. De infectie begint meestal op een plekje dat al beschadigd is, bijvoorbeeld eczeem, een krabplekje of een puistje. Een puistje is natuurlijk ook gewoon een (kleine) ontsteking van de huid. Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Een opengebarst blaasje droogt in waardoor een honinggele korst ontstaat. Krentenbaard kan in alle maten verschijnen, vaak is het bij kinderen extremer omdat de plekjes jeuken en ze er dus aan gaan krabben, waardoor er continue bacteriën (van onder de nageltjes of gewoon van de handen) bij de geïnfecteerde huid blijven komen, en het dus veel minder snel geneest. Krentenbaard kan in principe vrij eenvoudig genezen worden, maar wanneer je weet dat je er gevoelig voor bent, kun je ook veel dingen doen om het te voorkomen.

Hoe voorkom ik krentenbaard?

Doordat het hier gaat om een bacteriële infectie, is het erg belangrijk om hygiëne in acht te nemen, door in ieder geval regelmatig je handen wassen, liefst met een anti-bacteriële zeep. Ik gebruik al jaren De Unicura handzeep en ben hier zeer tevreden over. Vermijd stukken zeep, dat is één grote bron van bacteriën! Houdt je handdoek voor jezelf en verschoon deze dagelijks. Raak je gezicht aan met schone handen. Was je handen in ieder geval voordat je je gezicht gaat reinigen. Je kussensloop regelmatig verschonen is ook geen overbodige luxe.

Als ik krentenbaard krijg, begint dat bij mij meestal met één puistje. Een puistje uitknijpen kun je zelf doen, mits deze rijp is, en je het op de juiste manier doet. Bij de apotheek kun je voor een paar cent steriele naaldjes kopen, waarmee je je puistje eenvoudig doorprikt. Zorg er daarna voor dat je je huid zeer goed ontsmet met alcohol of tea tree olie. Dat laatste is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij De Tuinen en The Body shop. Ook merk ik zelf altijd dat deppen met gedenatureerde alcohol kan helpen om je puistje (sneller) uit te laten drogen. Gebruik dit absoluut niet voor je hele gezicht; alcohol droogt je huid enorm uit, waardoor je talgproductie in de war kan raken en juist meer talg gaat produceren, met als gevolg dat je alleen maar meer puistjes krijgt.

Krentenbaard en hygiene

Kijk eens kritisch naar je beauty rituelen en de producten die je gebruikt. Gebruik de inhoud van potten crèmes altijd met een schone spatel die je voor en na elk gebruik reinigt met alcohol. Of pak voor elk gebruik een schoon wattenstaafje, dat scheelt een hoop gedoe. Ga nooit met je vingers in een pot crème; buiten het feit dat het super onhygiënisch is, zal de kwaliteit van je crème ook sneller achteruit gaan. Je zult trouwens sowieso zien dat crèmes die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid vaker verpakt zijn in luchtdichte pompflacons en niet in potten, op deze manier hebben bacteriën minder kans, zo’n soort verpakking is dus niet voor niets. Gebruik je make-up? Leen je make-up dan niet uit. Gewoon.Niet.Doen! Kies voor een foundation in een pompflacon of tube, liever géén compact foundation, en kies ook een concealer die verpakt is in een tube. Concealers met een kwastje die je rechtstreeks aanbrengt op je puistjes is écht een no-go bij een onzuivere of gevoelige huid. Zo verplaats je de bacteriën van je puistje op het kwastje en dat kwastje stop je weer terug in de verpakking. Dat zelfde kwastje gebruik je de volgende dag weer op een andere plek van je gezicht. Zelf breng ik altijd foundation aan met mijn vingers en niet met een kwast. Wil je toch een kwast gebruiken, reinig deze dan dus regelmatig!

Wat moet ik doen wanneer ik krentenbaard heb?

Krentenbaard kan tamelijk hardnekkig zijn, en als je het om wat voor reden dan ook (een keer) niet hebt kunnen voorkomen, zijn er gelukkig zaken die je er tamelijk snel van af kunnen helpen. Als je het kunt herkennen, kun je er op tijd bijzijn, en dan ben je al een heel eind. Je dokter kan bijvoorbeeld Doxycicline voorschrijven. Doxycycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Doxycycline remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Met doxycicline moet je direct zonlicht op je huid vermijden, en je kunt er wat moe van worden. Verder kan het gebruik van Fusidinezuur in crème vorm op de huid helpen. Dit medicijn is werkzaam tegen bacteriën die gevoelig zijn voor de werkzame stof hierin. Soms is een combinatie van beiden nodig.

Heb jij wel eens last gehad van een krentenbaard?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 • Hester

  Ik heb het gelukkig ook nog nooit gehad. Weet nog wel dat een paar kinderen uit mijn omgeving het hadden toen ik zelf ook nog klein was en dat ze dan echt zeiden zo van ‘blijf uit de buurt, het is superbesmettelijk!!!’, dat vond ik nooit zo’n fijn idee, haha. Maar gelukkig valt er wat aan te doen! Tip is misschien trouwens wel om wat meer alinea’s in te voegen in je tekst, zeker omdat je contentvlak zo smal is lijkt het al gauw een heel lange lap tekst en dan is het overzichtelijker met nog wat meer witruimtes.

 • Petra Krommenhoek

  Ik werd eigenlijk gelijk gepakt door de benaming van krentenbaard in je Titel, want je leest er eigenlijk zelden tot nooit wat over en hierdoor is het toch nog steeds een onbekend iets….

  Mijn dochter heeft het ook gehad een kleine 25 jaar terug en daarna ben ik nooit meer iemand tegen gekomen die het zo zichtbaar en duidelijk herkenbaar had als mijn dochter toendertijd….Heel haar gezichtje zat onder en het was een grote korst op haar huidje en dat ging eigenlijk heel snel , binnen 2 of 3 dagen…Gelukkig herkende onze huisarts het direct en kreeg zijn een antibiotica kuurt je een zalfje ( welke weet ik niet meer).

  Ze heeft maanden lang zichtbare plekken ( een soort net geheelde wondjes) gehad op haar gezichtshuid maar naarmate het weer beter werd en de zon ging schijnen werden ook de gekleurde plekjes minder en nu zie je er helemaal niets meer van.

  Ik vond het afschuwelijk dat mijn dochter dit had, en maakt mij er veel zorgen over het effect op de lange termijn voor haar uiterlijk. maar ook werd ik erg verdrietig van de blikken van personen die op een vreemde manier, mijn meiske bekeken en dan gingen lopen smoezen….

  Mooi blog Christiana..
  Groetjes Petra

  • Christiana

   Gelukkig zie je er nu niets meer van! En wat goed dat jullie huisarts het direct herkende! Vreselijk is dat hè, als mensen je zo nastaren. Toen ik kleiner was, had ik vaak heel heftig krentenbaard en had ik grote plekken op mijn gezicht en toen keken de mensen ook, dat weet ik nog héél goed:-(

 • judith

  Al gun ik dit niemand ben ik zo opgelucht te lezen dat ik niet de enige (volwassene) ben die hier last van heeft. Momenteel mijn gezicht weer helemaal onder en inderdaad het drijft je tot waanzin. Het is inmiddels gok ik de 15e keer dat ik dit heb, het begon als puber en nu 30 en er nog steeds last van. Ik ga je advies voor de crème mee nemen, thanx. Maar heb jij misschien enig idee of er iets is om die bacterie definitief te laten verdwijnen? Kijk echt niet uit naar de volgende keer namelijk:-(.

  • Christiana

   Ik snap heel goed wat je bedoelt, ik ken namelijk verder vrijwel niemand die hier als volwassene ook gevoelig voor is en de meeste artikelen op internet gaan over krentenbaard bij kinderen. Wat voor mij de eerste stap was, was in ieder geval de ‘ontdekking’ van was het nu precies was. Zodra je het eenmaal kunt herkennen, kun je direct naar de dokter gaan en met een antibiotica kuur beginnen, die mij altijd binnen een week erg goed aanslaat! Ik heb je ook even gemaild hierover. Heel veel succes ermee!

 • Tessa

  Dus als ik het goed begrijp, is het geen probleem om er wat foundation over te smeren? Ik heb het namelijk nu, maar de korstjes en blaasjes zijn al gelukkig weg. En ik heb alleen nog een lichtrode plek. Mijn ouders zijn er nogal tegen om nu foundation op te doen. Maar ik lees bij veel andere sites, dat het nadat het is ingedroogd enzv. geen kwaad kan. En bij sommige dat ik het beter niet kan doen. Weet jij dat toevallig?

  • Christiana

   Hi Tessa, op zich kan make-up geen kwaad voor het genezingsproces van een krentenbaard. Het is echter een bacteriële infectie die zéér besmettelijk is. Wanneer je krentenbaard in contact komt met bijvoorbeeld je make-up kwasten of je make-up (compact foundation, poeder, blusher, gezichtscreme etc.) gaat die vervelende bacterie zich hierin nestelen en op die manier verspreid je krentenbaard alleen maar. In verband met dit besmettingsgevaar draag ik zelf geen make-up wanneer ik een krentenbaard heb waar echt open korstjes opzitten. Omdat jouw krentenbaard nu bijna weg is, denk ik dat het ook geen kwaad meer kan, maar let er dus evengoed goed op dat je krentenbaard niet in direct contact komt met je make-up, cosmetica of kwasten. Succes ermee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.