Wat voegt L-Lysine bij een koortslip toe? Kan ik hiermee een koortslip helemaal voorkomen? En kan ik dit ook preventief slikken?

Wat is een koortslip?

Héél vervelend, dat zeker. Een koortslip wordt veroorzaakt door het zogenaamde herpes simplex virus en is zeer besmettelijk. Heel veel mensen dragen dit virus bij zich, ingekapseld in bepaalde zenuwcellen. Niet iedereen die het virus bij zich draagt, heeft ook daadwerkelijk last van een koortslip. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat mensen die een keer een koortslip krijgen, daar ook echt vaker last van hebben. Na de eerste infectie zal het virus levenslang in je lichaam aanwezig zijn, óók wanneer je medicatie gebruikt / gaat gebruiken. Geen enkele vorm van medicatie zal het virus namelijk kunnen doden. Op bepaalde momenten wordt het virus actief en gaat dan via de zenuw naar de huid. Koortslip is eigenlijk een behoorlijk misleidende term. Want de term doet vermoeden dat alleen de lip besmet kan raken. Echter zou je beter kunnen spreken van koortsuitslag want een grotere zone dan alleen de lip kan namelijk besmet raken. Een koortslip komt trouwens ook zeer zeker niet steeds terug op dezelfde plek.

Hoe herken je een koortslip?

Een koortslip is soms heel lastig om te herkennen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een beginnende koortslip wel eens aangezien voor een puistje, en als de koortslip er dan eenmaal ís, ben je eígenlijk al te laat om deze te behandelen. Bij de meeste mensen begint een koortslip met een jeukend, tintelend of zelfs een brandend gevoel rond de mond. Kort daarna ontstaat er een ‘blaasje’. Wanneer dit blaasje stuk gaat, komt er vocht vrij en vervolgens ontstaat er een wondje. Tijdens het genezingsproces vormt zich een korstje op die wond. Het geheel kan er echt behoorlijk ‘vies’ (bij gebrek aan een ‘netter woord’) uitzien. Het is super belangrijk dat je niét aan het korstje zit of gaat pulken. Een koortslip kan echt hardnekkig zijn. Ik heb niet zelden een koortslip, of zelf noem ik het eigenlijk liever koortsuitslag, gehad, waar ik zeker drie weken last van gehad heb.

Kun je een koortslip voorkomen?

Het is eigenlijk heel moeilijk om hier een vastomlijnd antwoord op te geven. Veel mensen die regelmatig last hebben van een koortslip zullen beamen dat het probleem getriggerd word door bepaalde zaken; een verminderde weerstand, menstruatie, zonlicht en bij anderen weer met (extreme) kou. Omdat een koortslip zo besmettelijk is, kan het al overgedragen worden door bijvoorbeeld zoenen, drinken uit een vies glas of bijvoorbeeld door een lipstick tester in een winkel te gebruiken. Aan de ene kant zou je dus kunnen zeggen; ja, het is enigszins te voorkomen door te zorgen dat je je weerstand op peil houdt, je lippen beschermt met een balsem met UV-filter en niet uit andermans glazen drinkt. Aan de andere kant is dat sowieso natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en bovendien ook wel heel kort door de bocht, want ook al doé je dit allemaal netjes, dan wil het zeker niet zeggen dat je nooit meer een koortslip krijgt.

Wat moet je doen als je een koortslip hebt?

Het is super belangrijk om in acht te houden dat je koortslip zeer besmettelijk is, zeker in het beginstadium. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld altijd rietjes als ik een koortslip heb, zelfs in mijn eigen huis, en zéker wanneer ik in een openbare (horeca) gelegenheid ben. Vermijd zoenen en gebruik liever ook geen lipsticks. Deppen met gedenatureerde alcohol kan zorgen dat er iets sneller een korstje ontstaat. Pulken aan het korstje is echt uit den boze. Zit er zo min mogelijk aan en gebruik je koortslipcrème, breng dit aan met een schoon wattenstaafje die je daarna weg gooit, in plaats van met je vingers. Er bestaan natuurlijk van die speciale pads, maar ik moet zeggen dat ik hier absoluut geen goede ervaringen mee heb. Ten eerste blijven de pads totaal niet zitten en ten tweede zijn ze qua formaat ontoereikend om überhaupt op de koortslip te kleven. Zoals ik al zei; ik heb vaker last van koortsuitslag en dat is niet bepaald een ‘klein’ plekje. Dit zijn natuurlijk allemaal behoorlijk ‘provisorische’ methoden. Er zijn echter ook zaken om een koortslip wat serieuzer aan te pakken.

L-Lysine bij een koortslip

Wanneer je een koortslip voelt opkomen, maar ook wanneer je al ’te laat’ bent, kun je starten met het innemen van L-Lysine tabletten. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en in natuurwinkels. Lysine in een zogenaamd aminozuur. Arginine is een aminozuur dat de groei van het herpes virus in je lichaam stimuleert. Wat L-lysine doet is het rémmen van de groei van arginine. Door ervoor te zorgen dat er voldoende L-lysine in je lichaam aanwezig is, voorkom je dus dat virusdeeltjes die verantwoordelijk zijn voor een koortslip zich gaan vermenigvuldigen. Nog iets belangrijks om in acht te nemen als je regelmatig last hebt van een koortslip; het schijnt dat noten en zaden ook een koortslip kunnen triggeren. Bepaalde noten en zaden (onder andere pecannoten, pinda’s, cashewnoten en amandelen) bevatten namelijk veel arginine. Wanneer je dus via voeding (te) veel arginine binnenkrijgt, kán dit de groei van virale infecties, waaronder dus een koortstlip, bevorderen. Ook chocolade en koffie bevatten veel arginine. L-lysine kun je dus slikken wanneer je een koortslip voelt opkomen, maar ook wanneer je er al een te pakken hebt. Het is zelfs mogelijk om preventief L-lysine te nemen om te voorkomen dat je een koortslip krijgt. In principe zou het met een normale (gezonde…) levensstijl niet nodig moeten zijn om standaard L-lysine te gebruiken. Wat je bijvoorbeeld wel kan doen wanneer je gevoelig bent voor een koortslip, is het nemen in tijden van verminderde weerstand. Ik ben het nu zelf al enkele weken aan het gebruiken om (hopelijk) te voorkomen dat ik straks tijdens onze bruiloft een koortslip heb!

Valaciclovir bij een koortslip

Waar L-lysine vooral een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een koortslip, kun je eventueel Valaciclovir gebruiken als je een koortslip voelt opkomen. In tegenstelling tot L-lysine is dit alleen op recept verkrijgbaar. Het moet dus door een dokter voorgeschreven worden. Valaciclovir werkt als een virusremmer; het medicijn voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Het is dan wel heel erg belangrijk dat je zo snel mogelijk met de medicatie begint, in feite dus al bij de eerste tintelingen. Houdt er verder rekening mee dat Valaciclovir het virus niet doodt.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN EEN KOORTSLIP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

  1. Compleet off-topic: maar wat zie je er mooi en stralend uit! Dat moest ik gewoon even zeggen hihi 😉

    Oh ja, ik heb zeker af en toe last van koortsuitslag en het komt ook altijd op dezelfde plek terug, namelijk onder mijn neus. Op een gegeven moment lijkt het net alsof ik een snor heb.. zo groot wordt die korst soms. Echt walgelijk. Dan is het natuurlijk al te laat. Wat ik doe wanneer ik de prikkeling, die ik goed herken, voel is een zalfje gebruiken tegen koortsuitslag. Maar het helpt maar een klein beetje. Het komt erop neer dat ik het dan gewoon moet uitzingen.. met die korst-snor 🙁 . Ik ga zeker L-Lysine onthouden, had er nog nooit van gehoord.

  2. Annemiek says:

    Van een collega hoorde ik dat het slikken van acididophilus ( een probioticum) gedurende langere tijd kan helpen.

  3. Ik gebruik elke dag een pil L-lysine als onderhoudsdosis om geen koortslip meer te krijgen. Anders had ik het steevast om de haverklap zitten. Nu al heel lang niet meer, of toch geen zo’n grote. Een klein rood plekje is het ergste wat ze dan nog worden. En met een paar tabletten meer te nemen, is ook dat snel weg. Dus voor mij dé oplossing.
    Die virusremmer heb ik ook nog gehad, maar dat is niet zo’n onschuldig iets en de dokters willen het ook niet altijd voorschrijven. De laatste keer (gelukkig lang geleden) moest ik eerst levertesten laten doen… tegen dat de uitslag daarvan er was, was ie er dubbel en dik natuurlijk…
    O ja, als het dan toch zover is, er is ook een soort filmgel, van Urgo. Die vind ik in tegenstelling tot de pleisters wel nog oké. Het lukt niet altijd om het discreet te houden, maar het zit om z’n minst afgesloten dus al veel minder besmettingsgevaar.

  4. Judith Van Zummeren says:

    Ondanks het slikken van preventief lysine slikken kreeg ik toch een koortslip, welliswaar geen hele grote want ik heb er meteen zalf op gesmeerd. Toen de dosis lysine flink opgehoogd omdat ik gordelroos kreeg (afschuwelijk). Nu, de gordelroos is aan het wegebben, weer een koortslip. Ik weet het niet meer….

    1. Bij mij breekt het op verschillende plekken in het gezicht of hals uit. Daarom neem ik Valaciclovir. Door de arts voorgeschreven. Soms uit voorzorg of anders als kuur wanneer het op komt zetten. Dit werkt perfect. Je moet er wel heel veel water bij drinken.

      1. Christiana says:

        Bedankt voor het delen, Sandra! Ik heb hier zelf ook goede ervaringen mee, mits je er inderdaad op tijd bij bent;-)

  5. Al vanaf kind af aan heb ik koortsblaren op mijn lippen. Toen ik een jaar of 10 was kreeg ik zelfs meerdere op mijn lippen met aften in mijn mond waarvoor ik verdovende druppels kreeg. Het blijft voor mij de grootste nachtmerrie. Nu ik wat ouder ben heb ik ze nog maar ongeveer 4 keer per jaar, voornamelijk wanneer ik (voor mijn doen) net iets te veel alcohol heb gedronken of mdma op een feestje heb gehad. Ook met erg koude winterdagen of na het terugkomen van een zonnige vakantie breken ze bij mij nog wel eens uit.

    Voorheen smeerde ik vaak Sovirax of Zorefix (als ik het goed spel) of zinkzalf op de blaasjes. Ik kocht ook wel eens de blarenpleisters van Compeed, al vond ik deze niet heel handig omdat ze niet lang bleven plakken. Nu ze het nieuwe groene doosje hebben uitgebracht en het product hebben aangepast, zweer ik erbij! Direct wanneer ik het branderige gevoel op mijn lip voel opkomen, plak ik de pleister en blijf deze om de 12 uren vervangen zodat er geen bacteriën bij kunnen komen. Ook dep ik tussendoor even met een beetje alcohol (uit parfum) om het blaasje in te dammen, al doet dit wel vreselijk pijn. Ook heb ik inderdaad sinds kort Lysine met vitamine C uitgevonden door mijn beste vriendin haar vriend. Ik ben benieuwd of dit ook echt gaat helpen om het proces van de blaar in te dammen.

  6. Eva-Lily says:

    Misschien een rare vraag, maar hoe zorgen jullie ervoor dat je partner( en misschien ook jezelf) in een vaste relatie geen herpes (koortslip) krijgt tijdens geslachtsgemeenschap. Het kan natuurlijk terugkomen op andere delen van het lichaam.

  7. Ik heb de oplossing voor de koortslip namelijk omega 3. Wanneer je dit dagelijks inneemt dan heb je zeer waarschijnlijk nooit meer een koortslip. Zorg er wel voor dat er minimaal 330 mg EPA en 220 mg DHA in zit. Omega 3 is tevens voor vele andere zaken goed (google maar). Dit zou eigenlijk iedereen standaard elke dag moeten innemen.
    Ik bestel altijd bij bulk.com (Supersterke Omega 3 Softgels 1000 Mg)
    Thank me later 😉

  8. Dankjewel voor de eye-opener dat bepaalde noten en zaden ook triggers zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.