BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

Dít zijn alle dingen die je wilt weten over een gevoelige, onzuivere huid

 

Alle dingen die je wel en niet moet doen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Roaccutane

Allereerst wil ik voorop stellen dat het mijn ervaringen zijn, dingen die mij geholpen hebben. Ik beweer niet dat dit dé oplossing is om van je onzuivere huid af te komen. Iedere huid is anders, de oorzaak van een gevoelige en onzuivere huid ligt ook bij vrijwel iedereen ergens anders. Op mijn 24e ben ik via de huisarts doorgestuurd naar de dermatoloog, Van haar heb ik een Roaccutane kuur voorgeschreven gekregen. Ik bleek namelijk een milde vorm van de huidaandoening Rosacea te hebben. Roaccutane is een vrij heftig medicijn wat ik een jaar gebruikt hebt, maar wat mij vrijwel volledig van mijn onzuivere huid heeft afgeholpen.

Omdat Roaccutane niet zomaar wordt voorgeschreven en het medicijn vele bijwerkingen heeft, kan ik me goed voorstellen dat je er niet aan wilt of zelfs (medisch gezien) aan mag beginnen. Ik vertel je hier hoe ik mijn gevoelige, onzuivere huid behandelde voordat ik Roaccutane kreeg.

Je onzuivere huid reinigen

Je huid reinigen is ontzettend belangrijk, twee keer per dag, ook wanneer je geen make-up draagt. Met een onzuivere huid ben je vaak geneigd agressieve reinigers te pakken, maar kijk daar mee uit. Reinigers met alcohol kunnen je huid te veel uitdrogen, waardoor je talgproductie in de war raakt en alleen nog maar meer talg gaat aanmaken. Gevolg; een vettere huid en meer kans op onzuiverheden. Zoek milde reinigers uit die zacht voor je huid zijn. Probeer merken en producten met parfum te vermijden, en dat zijn er trouwens heel wat. Parfum kan een ongunstige invloed hebben op je huid, trouwens ook wanneer je geen last hebt van onzuiverheden. Scrubben wanneer je veel acne hebt, is niet aan te raden. De kans dat je een puistje kapot maakt tijdens het scrubben, en daardoor de bacteriën over heel je gezicht verspreidt, is erg aanwezig.

Moddermasker

Wil je toch een diepte reiniging, gebruik dan eens een moddermasker. Zorg ervoor dat je een moddermasker pakt die tevens verzachtende ingrediënten bevat. Een moddermasker kun je als kuur gebruiken, dus enkele dagen achter elkaar, of plaatselijk, wanneer je bijvoorbeeld alleen op je kin of voorhoofd echt last hebt van acne. Schrik niet wanneer de onzuiverheden in het begin erger worden na het gebruik van een moddermasker, dat is meestal een heel normale reactie.

Hygiene

Raak je gezicht aan met schone handen. Was je handen voordat je je gezicht gaat reinigen. Zelf heb ik al jaren lang de Unicura variant in de badkamer staan, kies voor de Balance variant, want deze droogt je handen niet uit. Een puistje uitknijpen kun je zelf doen, mits deze rijp is, en je het op de juiste manier doet. Bij de apotheek kun je voor een paar cent steriele naaldjes kopen, waarmee je je puistje eenvoudig doorprikt. Zorg er daarna voor dat je de boel goed ontsmet met alcohol of tea tree olie. Dat laatste is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij De Tuinen en The Body shop. Via je huisarts kun je ook een afspraak maken voor de huidtherapeut. Zij  (of hij natuurlijk) is gespecialiseerd in huidproblemen en ik ging eens in de zoveel tijd naar haar toe om mijn puistjes uit te laten drukken. De reden hiervoor is dat ik heel erg gevoelig ben voor bacteriële infecties, ik heb al van jongs af aan snel last van Impetigo of krentenbaard in mijn gezicht, en wanneer ik een puistje niet helemaal op de juiste manier uitdrukte, had ik binnen de kortste keren last van krentenbaard. Nu weten jullie ook waarom ik altijd zo ontzettend gebrand ben op hygiëne! Zie een bezoek aan de huidtherapie niet als een behandeling bij de schoonheidsspecialist. Een huidtherapeute richt zich heel specifiek op de probleem zones. Via je huisarts kun je een doorverwijzing krijgen, je kan bij je zorgverzekering navragen of deze behandelingen vergoed worden.

Gebruik spatels en leen je make-up niet uit

Over hygiëne gesproken, kijk eens kritisch naar je beauty rituelen en de producten die je gebruikt. Gebruik de inhoud van potten crèmes altijd met een schone spatel die je voor en na elk gebruik reinigt met alcohol. Of pak voor elk gebruik een schoon wattenstaafje, dat scheelt een hoop gedoe. Ga nooit met je vingers in een pot crème; buiten het feit dat het super onhygiënisch is, zal de kwaliteit van je crème ook sneller achteruit gaan. Je zult trouwens sowieso zien dat crèmes die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid vaker verpakt zijn in luchtdichte pompflacons en niet in potten, op deze manier hebben bacteriën minder kans, zo’n soort verpakking is dus niet voor niets. Gebruik je make-up? Leen je make-up dan niet uit. Gewoon.Niet.Doen! Kies voor een foundation in een pompflacon of tube, liever géén compact foundation, en kies ook een concealer die verpakt is in een tube. Concealers met een kwastje die je rechtstreeks aanbrengt op je puistjes is écht een no-go bij een onzuivere huid. Zo verplaats je de bacteriën van je puistje op het kwastje en dat kwastje stop je weer terug in de verpakking. Dat zelfde kwastje gebruik je de volgende dag weer op een andere plek van je gezicht. Zelf breng ik altijd foundation aan met mijn vingers en niet een kwast. Wil je toch een kwast gebruiken, reinig dan deze regelmatig! Ik vind het altijd erg leuk om opgemaakt te worden, bijvoorbeeld in een parfumerie. Bedenk goed of je dit wilt, de kwasten worden over het algemeen niet altijd heel goed gereinigd, uitzonderingen daargelaten. Ik werd bijvoorbeeld ooit eens opgemaakt door een professionele visagiste bij Douglas, en die hechtte ook grote waarde aan hygiëne, ze reinigde alle tools en ook de make-up producten die ze gebruikte, waar ik bij zat. Heel goed om te zien! Hetzelfde geldt natuurlijk voor het gebruik van testers in winkels, vaak zijn deze énorm vies, ook al zie je het misschien niet. Zelf gebruik ik nooit lipstick testers in winkels, ik besef dat het dan elke keer een risico is wanneer je een bepaalde kleur koopt, maar liever dat dan binnen enkele dagen een puist, krentenbaard of koortslip. En ja, ik met mijn super, super gevoelige huid heb ervaring met alle drie na het gebruik van lipstick testers in de parfumerie!

Schoon kussensloop

Verschoon je kussensloop regelmatig en je handdoeken liefst dagelijks, en draag je een lok of een pony in gezicht en gebruik je stylingproducten? Houdt er dan rekening mee deze producten ook je gezicht sneller vet kunnen maken; was je haar dus met regelmaat.

Voeding

Qua voeding heb ik zelf nooit echt gemerkt dat ik sneller last kreeg van onzuiverheden wanneer ik bepaalde dingen wel of niet at. Wel is het natuurlijk algemeen bekend dat je lichaam door het eten van vetten of suikers er een zwaardere taak aan heeft om dit te verwerken, dan wanneer je dit niet zou eten. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet zozeer het eten zelf is wat puistjes kan veroorzaken, maar meer de stress die het je lichaam geeft door het te moeten verteren. Veel mensen kunnen slecht reageren op zuivel. De hormonen die namelijk aan koeien gegeven worden en op die manier in onze zuivel terecht komen, kunnen acne verergeren. Je zou je je normale yoghurt en melk kunnen vervangen door biologische varianten, het scheelt écht niet veel in prijs! Denk je toch dat bepaalde voedingsmiddelen van invloed zijn op de conditie van je huid? Dan zijn er naast een allergietest vrij weinig andere opties dan gewoon uitproberen. Vermijd het een periode, en dan bedoel ik echt een langere periode. Eén week iets niet eten is niet voldoende om uit te sluiten of je (huid) er wel of niet goed op reageert. Dat zelfde geldt overigens voor huidverzorging, je zult na één week nog geen verschil zien. Laat je ook vooral niet wijsmaken dat je alles van één bepaald merk moet hebben, het kan echt geen kwaad om verschillende merken door elkaar te gebruiken, mits je de juiste pakt natuurlijk.

Parfumvrije douchegel en wasmiddel

Last van onzuiverheden in je hals en / of decolleté, dan heb ik ook nog een paar dingen waar je op kan letten. Probeer een tijdje doucheproducten met parfum te vermijden, en pak Neutral. Dat is misschien een beetje saai, maar ik heb daadwerkelijk gezien dat mijn huid veel minder rood was toen ik een jaar lang ongeparfumeerde producten gebruikte, serieus! Er is ook Neutral wasmiddel verkrijgbaar, mocht je daarvan niet op de hoogte zijn. En dan komen we direct op het gebruik van parfum; spray het niet in je hals, maar gebruik het op je polsen, achter je oren, in je haar, overal, maar niet daar waar je huidje zo gevoelig is. Ook het dragen van kettingen kan roodheid en onzuiverheden op je decolleté verergeren, dat is althans mijn ervaring. Ook hierin heb ik namelijk serieus verschil gemerkt toen ik stopte met het dragen van kettingen.

Doorverwijzing naar een dermatoloog of huidtherapeut

Ik weet dat het een heel lang verhaal is geworden, maar een huidprobleem is niet van de één op de andere dag opgelost. Je kan echter wel vandaag nog beginnen met kritisch kijken naar hoe je met je onzuivere huid omgaat. Nogmaals, dit zijn mijn ervaringen. Dingen die mij geholpen hebben. Heb je zelf het gevoel dat je echt al alles geprobeerd hebt en je bent ten einde raad, maak eens een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je een doorverwijzing geven naar de huidtherapeut of dermatoloog.

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

4 Comments

 • Natasja

  Goede tips en iets waar ik zeker veel aan heb. Vooral dat laatste advies. Sinds een paar jaar is mijn rosacea verergert.. en daarvoor had ik nooit last van onzuiverheden, dus het is echt een grote aanpassing – wat eigenlijk best stom klinkt.. maar ja. Aanpassen kan soms moeilijk zijn. Ik ga een aantal van je tips gebruiken 🙂

 • Laila

  Ben al 5 jaar bezig met mijn gezicht en zit er helaas doorheen. Het is gelukkig minder maar nog steeds ver van zuiver. Als ik globaal ga berekenen wat ik heb uitgegeven aan producten/behandelingen kom ik Rond de €3000,- uit. Chineese kruiden peeling, dermatoloog, merk producten, thuis peeling, crème, zeep, de pil, maskers, antibiotica, etc etc etc

  Nu is mijn huid zo onrustig, rood, als ik wat nieuws probeer reageert mijn huid gelijk Door puistjes , of acne littekens worden rood , van detoxen krijg ik puistjes, van Veel water drinken zie ik geen resultaat, stoppen met suikers eten en heel veel fruit en groente eten helpt niet.. stomen, the microdelivery peel aangeschaft, van bijna alle merken producten uitgeprobeerd (kruidvat, etos, de tuinen, magna plaza, bijenkorf, apotheek, bestellingen, salons))

  Weet het niet meer

 • Laila

  Nog meer geprobeerd:

  Zonnenbank
  Rode bieten sap
  Detoxen
  Dieeten
  stomen
  scrubben
  Verschillende maskers
  argan olie
  schoonheidsspecialiste
  dermatoloog
  huid therapeut
  Huisarts
  schoonheidssalon
  8 glazen water per dag
  stomen wekelijks
  scrubben wekelijks
  Micca bella producten gekocht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.