Minerale olie in cosmetica. Daar is een hoop gedoe over. Zijn producten met minerale olie erin nu wel of niet goed voor je huid?

Waarom wordt minerale olie in cosmetica gebruikt?

Met de term minerale oliën worden die oliën bedoeld die niet uit plantaardige of dierlijke bron komen. Eigenlijk is minerale olie een overkoepelende term voor geraffineerde vloeibare koolwaterstoffen. Net zoals je heel veel verschillende soorten plantaardige en dierlijke oliën hebt, zijn er ook allerlei verschillende varianten minerale olie. Minerale oliën die je vaak tegenkomt in cosmetica zijn bijvoorbeeld petroleum en paraffinum liquidum. Petroleum ontstaat uit restanten van plantaardig en dierlijk leven die zijn blootgesteld aan extreme temperaturen en hoge druk. Nadat deze olie gewonnen wordt, moet deze olie gezuiverd worden. Met een moeilijk woord wordt het zuiveren van deze olie ook wel het raffinage-proces genoemd. Dit proces is zó intensief, dat er na afloop in feite nog maar weinig over is de originele olie. Minerale olie wordt veel gebruikt in cosmetica en het wordt toegepast om verschillende redenen. Minerale olie is kleurloos en geurloos en het heeft een erg lange houdbaarheid. Houdbaarheid is natuurlijk erg belangrijk wanneer het gaat om cosmetica. Niemand wil natuurlijk voor een product betalen dat bij wijze van spreken binnen een week al niet meer te gebruiken is. Bovendien is minerale olie erg goedkoop. In medische producten kom je ook minerale oliën tegen. Waar minerale olie namelijk erg goed in is, is het beschermen tegen externe, schadelijke invloeden. Een product met minerale olie vormt namelijk een soort laagje op de huid, een beschermend laagje welteverstaan. Tot slot kunnen minerale oliën een ondersteunende rol bieden bij het helpen herstellen van een huidbarrière die beschadigd is. Belangrijk puntje daarbij is wel dat de minerale olie niet te lang achtereenvolgens wordt gebruikt én alleen in bepaalde concentraties. Je zult bijvoorbeeld vaak een vorm van minerale olie tegenkomen in crèmes of zalfjes die worden voorgeschreven bij eczeem.

Is minerale olie ‘slecht’?

Zoals het punt is met héél veel ingredienten of stoffen die worden toegepast in cosmetica, zijn ook de meningen over het gebruik van minerale olie in cosmetica zeer verdeeld. Zoals ik net al uitlegde, vormt minerale olie een laag op de huid. Zo’n laag kan dus positief werken, als bescherming dus, maar aan de andere kant kan zo’n laag er ook voor zorgen dat (op de lange termijn) de vochthuishouding van de huid geblokkeerd wordt. Minerale olie laat niets in de huid toe. En met ‘niets’ bedoel ik dus geen schadelijke stoffen, maar dus ook geen vocht. Gebruik je dus een product met minerale olie en daarnaast een product met hydraterende ingredienten, dan worden die hydraterende ingredienten als het ware niet toegelaten in je huid. Ze kunnen namelijk als het ware niet door die minerale oliën heendringen. Wat dus voorkomt bij het langdurig gebruik van cosmetica met minerale oliën op de huid, is dat de huid er uiteindelijk alleen maar droger van wordt. Naast beschermen doen minerale oliën verder ook eigenlijk niets. Waar andere toevoegingen in cosmetica bijvoorbeeld anti-oxydanten bevatten of een kalmerende werking op de huid hebben, is dat bij minerale olie niet het geval.

Hoe weet ik of mijn product minerale olie bevat?

Soms is het nogal lastig om te bepalen of een product nu echt ‘natuurlijk’ is en dus géén minerale olie bevat. In tegenstelling tot de term ‘biologisch’, is de term ‘natuurlijk’ namelijk niet beschermd. Een cosmetica-fabrikant kan zijn product dus al natuurlijk noemen, zodra er een natuurlijk ingrediënt in zit. Ga dus niet zomaar uit van claims die door merken of op verpakkingen gedaan worden. De INCI-lijst echter, liegt niet! De INCI-lijst staat gedrukt op elk cosmetica product dat je koopt. Elke fabrikant van cosmetica is namelijk verplicht om zo’n lijst op zijn product te zetten. Op een INCI-lijst kun je precies zien welke bestanddelen / stoffen en ingredienten er aan een product zijn toegevoegd. Hoe hoger een bestanddeel op deze INCI-lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Voorbeelden van minerale olie in cosmetica zijn onder andere petroleum oil, liquid petrolatum, paraffin oil en liquid paraffine. Wanneer je één van deze termen op je INCI-lijst ziet staan, weet je dus dat je te maken hebt met een product met minerale olie.

Moet ik nu wel of geen cosmetica met minerale olie gebruiken?

Ik ben de laatste om te zeggen dat producten met minerale olie per definitie slecht zijn. Op twee belangrijke momenten heb ik namelijk enorm veel gehad aan producten met minerale olie. De eerste periode was tijdens een Roaccutane kuur, die ik door de dermatoloog voorgeschreven kreeg vanwege acne. Ik had tijdens die kuur nogal last van eczeem en toen gebruikte ik dus een periode een vettige zalf waaraan minerale olie was toegevoegd. Jaren daarna, toen ik na mijn zenuwoperatie en kaakosteotomie met extréém droge en kapotte lippen zat, kreeg ik opnieuw zalf met minerale olie, en dat heeft écht mijn lippen ‘gered’. Ik zou er alleen dus wél bij willen vermelden; gebruik producten waaraan minerale olie is toegevoegd nooit te lang achtereenvolgens én combineer ze met andere producten, waaraan meer werkzame stoffen zijn toegevoegd.

HOE DENK JIJ OVER MINERALE OLIE IN COSMETICA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. VWillemse says:

    Inderdaad balans, maar dat is met alles het beste toch?
    Dankzei een flinke lik vaseline zijn mijn brandwonden weer soepel geworden. De littekens zijn een stuk minder taai geworden dan wanneer ik dit niet had gedaan.
    Maar ook in de winter is z’on beschermend laagje echt wel fijn voor je huid.

  2. Goed artikel. Het klopt inderdaad dat minerale olie de huid afsluit, maar in sommige gevallen kan dat weer genezend werken zoals jij ook beschrijft.
    Zelf let ik er nooit zoveel op of het wel of niet in een product zit, want ik denk dat de dosering dan minimaal is. Maar wel interessant om er vaker op te letten!

  3. Goed uitgelegd. Ik gebruik geen producten met minerale olie, want inderdaad, lippenbalsem met minerale olie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lippen op termijn alleen maar droger worden. Ik kan wél geloven dat je er in bepaalde situaties baat bij kunt hebben. Volgens mij kan alles wel, zolang je niet overdrijft. Iedereen moet maar voor zichzelf uitmaken waar de grens ligt. 🙂

  4. Ik gebruik wel producten met minerale olie, ik heb namelijk een eczeem huid en zeker in de winter heb ik dit echt nodig! Zo gebruik ik bijvoorbeeld een creme van de huisarts maar (even uit mn hoofd hoor) in één van mijn favoriete producten van La Roche Posay zit ook minerale olie. Met eczeem heb ik daar echt baat bij. Ik wissel het wel af met lekkere, pure olieen. En andere smeersels natuurlijk haha maar daar ben ik denk ik een beautyblogger voor 😉

  5. Fijne uitleg en inderdaad met mate heb ik er niet zo’n probleem mee of voor een specifiek doeleind zoals jij beschrijft.

  6. Interessant verhaal! Ik heb vandaag weer wat geleerd 😉 . Ik denk dat ik minerale olie liever niet gebruik in gezichtsverzorging eerlijk gezegd omdat ik dat laagje dat ontstaat op mijn huid gewoon geen fijn idee vind. Denk ook niet dat mijn huid er baat bij heeft. Ik vraag me af of het ook niet voor verstopping kan zorgen. Zoiets heb ik namelijk wel eens gehoord, maar dit kan een gerucht zijn. In haarproducten heb ik er minder problemen mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.