BEAUTIFUL YOU,  Beauty S.O.S.

Wat is een micellair water?

 

En hoe wérkt het nu eigenlijk?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ik heb werkelijk waar géén idee waar ik was vóór het micellair water! Het bestaat inmiddels al jaren en bij vrijwel élk merk, van budget tot high-end, kun je wel een micellair water in het assortiment vinden. Ik jaag de flessen er in een rap tempo doorheen en vond het nu wel eens tijd om uitgebreider uit te leggen wát een micellair water nu eigenlijk is.

Waarom gebruik je een micellair water?

Een micellair water gebruik je om make-up en / of onzuiverheden van je gezicht te verwijderen.

Wat is micellair water?

Hoewel micellair water er zo op het eerste oog in feite uitziet als ‘gewoon’ water, ís dat het natuurlijk niet. Want probeer je huid maar eens schoon te maken met alleen maar water. Je zult zien dat er dan vrijwel niets gebeurt. Dit komt omdat vet (in het geval van je huid, talg) niet oplost in water. Om daadwerkelijk te réinigen, heb je dus iets anders nodig. Ga maar eens schudden met je fles micellair water. Wanneer je een transparante fles hebt, zul je zien dat er bubbeltjes ontstaan. Dit zijn surfactants, die je ook tegenkomt in andere reinigende producten, zoals showergel bijvoorbeeld. Surfactants zijn er in verschillende varianten, de ene reinigt hardnekkiger dan de ander. Je hebt dus milde en agressieve(re) surfactants. Een surfactant is opgedeeld uit twee delen; een hydrofiele kop en een lipofiele staart. De kop houdt van water en de lipofiele staart is dol op vet. Wat ‘gewoon’ water dus niet lukt, krijgt een micellair water wél voor elkaar; de moleculen van micellair water helpen vet en make-up te combineren met water, waardoor het dus wél oplost. De lipofiele staart die zich aangetrokken voelt tot water hecht zich namelijk aan het vuil en de make-up op de huid en de hydrofiele kop steekt naar buiten. Hierdoor ontstaat er een bolletje, die je wegveegt met het wattenschijfje.

Hoe gebruik je een micellair water?

Micellair water is in ieder geval om twee redenen razend populair. Het is namelijk, over het algemeen, een heel milde manier om je make-up te verwijderen en het is razend makkelijk in gebruik. Je hoeft niet eerst je gezicht nat te maken bijvoorbeeld, je kan het dus overal en op ieder moment gebruiken. Je sprenkelt wat op een wattenschijfje en dat haal je over je gezicht. Ik gebruik altijd meerdere wattenschijfjes en ga net zo lang door totdat mijn laatste wattenschijfjes geen sporen meer van make-up toont. Ik gebruik een micellair water zelf om mijn make-up te verwijderen, maar ik reinig nog wel altijd na met een andere cleanser, in de vorm van een olie, crème of foam. In principe hoéft het niet en ik weet dat veel vrouwen het ook inderdaad niet doén. Sommige varianten verwijderen ook oogmake-up, deze van Montbrun bijvoorbeeld deed dat perféct. Zelf heb ik nog geen micellair water gevonden die waterproof make-up verwijdert.

Voor wie is micellair water geschikt?

In principe voor elke huid. Surfactants heb je in allerlei verschillende varianten, maar de meeste micellair waters bevatten heel milde surfactanten, zodat gevoelige huidjes ook prima gereinigd kunnen worden met een micellair water. Bovendien zijn veel micellair waters nog verrijkt met kalmerende, hydraterende en verzachtende ingredienten, zoals glycerine, panthenol, allantoine, rozenwater of korenbloemwater. Er zijn verder ook varianten zonder (harde / agressieve vormen van) alcohol en parfum te vinden.

Welk micellair water is goed?

Micellair water heb je in alle prijsklassen en je kunt het zowel vinden bij de drogist als bij de parfumerie. Welke is ‘goed’? Het blijft natuurlijk een persoonlijk dingetje. Ieder huid is anders, en jij hebt wellicht weer andere wensen en eisen aan je gezichtsverzorging dan ik. Ik heb ondertussen echt ontzéttend veel micellair waters geprobeerd en dit zijn mijn favoriete varianten: Yves Rocher Sensitive végétal reinigingslotion 200 ml. voor € 7,90 | Montbrun Micellair water 400 ml. voor € 14,95 | NUXE Micellair water 200 ml. voor  € 15,12 | Garnier Micellair water 400 ml. voor € 5,99

Gebruik jij een micellair water? Welke is jouw favoriet?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  • VWillemse

    Dat zijn idd fijne favorieten
    Ik gebruik graag het micelear water van Eucerin of van La Roche Possay
    En een hele goede en mega budget (parfum vrije) variant is die van de Lidl
    Deze heeft ook z’on systeem waar je met een watje op moet drukken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.