Wil jij nog langer plezier van cosmetica? Ontdek hier alles wat je wilt weten over miskopen voorkomen, multi-tasken en lege beautyverpakkingen recyclen.

Koop cosmetica die echt bij jou past en voorkom miskopem

Als beauty-liefhebber kun je natuurlijk ontzettend hebberig worden wanneer je in de parfumerie loopt. Maar we kunnen nu eenmaal niet alles kopen en we moeten allemaal keuzes maken. Kies dus producten die bij jou passen, die jij prettig vindt om te gebruiken, niet omdat een ander het product nu zo geweldig vind, omdat het toevallig in de aanbieding is, een limited edition betreft of omdat ‘iedereen het heeft’. Heb je niet zoveel geld om aan cosmetica te besteden, maar draag je wel graag make-up, investeer dan liever in een paar echt goede basics, zoals een foundation die je teint écht flatteert en een dagcrème die goed bij de conditie van je huid past, en ga voor budget lipsticks en nagellakken. Gebruik je niet zo vaak bodyproducten, maar wil je wel iéts in huis hebben, kies dan een olie; die blijft veel langer goed dan een crème bijvoorbeeld. Veel merken verkopen travelsizes, maar in verhouding zijn die vaak heel onvoordelig. Ga je op reis, koop dan liever wat lege potjes en flesjes om zelf te vullen of neem samples mee. Probeer miskopen te voorkomen. Twijfel je over bepaalde producten? Zoek reviews op het internet, maar houdt wel altijd in gedachten dat de blogger of journalist die er over schrijft, misschien wel een ander huidtype heeft dan jij en wellicht ook andere verwachtingen of wensen heeft van een bepaald product. In parfumerieën kun je gerust om samples vragen wanneer je twijfelt en er zijn verder een hoop merken die travelsizes verkopen. Zo kun je miskopen voorkomen. Ben je fan van een bepaald (high-end) merk, dan raad ik altijd aan om naar een counter te gaan. In de Bijenkorf bijvoorbeeld heb je counters van diverse merken met daarbij adviseuses die echt voor dat betreffende merk werken. Je kunt er vanuit gaan dat zij hun producten door en door kennen en je dus ook uitgebreid(er) kunnen adviseren.

Multi-tasken met cosmetica

Met heel veel cosmetica kun je multi-tasken en verder zijn er natuurlijk ook trucjes waardoor make-up beter blijf zitten. Een lipstick bijvoorbeeld, die blijft over het algemeen een stuk langer zitten wanneer je hem aanbrengt over een lippotlood. Kleur je lippen dus eerst volledig in met een potloodje en breng daaroverheen de kleur aan. Een oogpotlood kan prima dienst doen als wenkbrauwpotlood. Is je nagellak droog geworden, doe er een beetje nagellakverdunner in zodat hij weer vloeibaar(der) wordt en het aanbrengen weer makkelijk gaat. Blusher kan ook prima dienst doen als highlighter. Wenkbrauwen kun je ‘temmen’ met een klein beetje haarlak. Zelfbruiner is zo’n typisch product dat je of altijd gebruikt, of zo nu en dan alleen voor een feestje bijvoorbeeld. Wil je geen hele fles aanschaffen, maar wel een sunkissed glow op je benen? Mocht je nu een kapotte bronzer hebben liggen, dan kun je deze prima mengen met een basic bodylotion. Verder werkt conditioner prima om je benen mee te scheren. Het maakt je haartjes super zacht, waardoor het scheren super smooth gaat. Er bestaan tegenwoordig steeds meer maskers die je óók als nachtcrème kunt gebruiken.

Langer genieten van parfum

Parfums kunnen best kostbaar zijn en dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Hoe lang en hoe intens je een parfum op jouw huid blijft ruiken is afhankelijk van een aantal factoren. Een EDP (eau de parfum) is geconcentreerder dan een EDT (eau de toilette) en daarom ook kostbaarder. Je blijft deze over het algemeen wél langer op je huid ruiken. Verder blijf je parfum op een vette huid langer ruiken dan op een droge huid, op je huidtype heb je natuurlijk niet zoveel invloed, maar je kan je huid natuurlijk wel ‘vet’ maken door op de plaatsen waar je parfum aanbrengt eerst wat vaseline of bodylotion zonder geur aan te brengen. Verder breng je parfum het beste aan op de meest warme plekken van je lichaam, daar waar de aderen het dichts bij het huidoppervlak liggen, je polsen dus, en in je hals. Soms is het natuurlijk best wel jammer als een product dat je erg fijn vond, op is. Echter, ook met lege verpakkingen kun je tot slot nog leuke dingen doen. Lege parfumflessen fungeren prima als vaasjes. Zet ze gerust tussen ‘echte’ vaasjes voor een speels effect. Is je geurkaars helemaal op? Zeker de wat luxere kaarsen hebben vaak mooie verpakkingen die prima dienst doen als houder voor kwasten, wattenstaafjes of kleine plantjes.

RECYCLE JIJ WEL EENS LEGE BEAUTY-VERPAKKINGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Natascha - Beautyopinie says:

    Ik recycle mijn verpakkingen eigenlijk nooit maar je brengt me nu wel op een idee! Ik heb nog een leuke parfumfles waar ik wel iets mee kan 🙂

  2. Als je plastic tubes en flessen open knipt blijkt er vaak nog zo veel in te zitten dat je er nog een paar dagen mee kunt doen. Als je bij tubes goed knipt kun je het bovenste deel (breder) over het onderste deel (smaller) schuiven. Ik doe dit bij tandpasta, cremes. Van plastic flessen die ik open knip doe ik de inhoud over in een reisverpakking, als dat de moeite waard is en anders even een plastic zakje erom en snel opmaken. Bij ‘stroevere”producten als reinigingsmilk of bodylotion leveren de opengeknipte verpakkingen vaak echt nog een aardige hoeveelheid op.!

  3. Sonja Van de Sande says:

    Ik wist niet eens dat je verpakkingen kunt recyclen! Wel met de Mugler parfums… maar verder, oei!

  4. Wat een fijne tips, thnx!

    Het recyclen van verpakkingen doe ik regelmatig. Zo gebruik ik een geurkaarsenhouder van Rituals als kwastenhouder. En, gebruik ik de potten van The Body Shop om allerlei frutsels in op te bergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.