HOTSPOTS,  Travel

Wij bezochten het Yves Saint Laurent museum in Parijs

 

Is het Yves Saint Laurent museum in Parijs een must-see?

Het Yves Saint Laurent museum in Parijs

Zoals je natúúrlijk al wel hebt gehoord, werd in oktober dit jaar het Yves Saint Laurent museum geopend in Parijs, en om helemaal precies te zijn in het 16e arrondissement, tussen de Eiffeltoren en de Champs-Elysées. Deze locatie is natuurlijk niet zomaar gekozen, want het museum is namelijk gevestigd in het vroegere hoofdkantoor van het modehuis. Na die gigántische wachtrij bij de Dior exhibition in het Musee des arts décoratifs de dag ervoor, hadden wij ons lesje wel geleerd en vertrokken wij dit keer ruim op tijd.

Wat kost een ticket voor het Yves Saint Laurent museum in Parijs?

Het museum zou om 11.00 uur open gaan, maar eenmaal voor openingstijd aangekomen bleek er nog helemaal niemand te zijn. Eerst hebben we dus nog wat rond gelopen in de buurt en vlakbij sta je dus opeens oog in oog met de Eiffeltoren. Wel vanaf een afstandje hoor, maar het blijft natuurlijk toch altijd een prachtig gezicht! Rond de klok van 11 uur liepen we weer terug, waar zich ondertussen toch al wat mensen voor de deur verzameld hadden en konden we klokslag om 11 uur naar binnen. De entree voor het Yves Saint Laurent museum in Parijs bedraagt trouwens € 10 per persoon.

Binnenkomst in de salon

Nadat je eerst een statige trap oploopt, kom je het museum binnen via de salon en de ruimtes die vroeger als paskamers gebruikt werden. Deze ruimtes zijn erg chique ingericht met lange, groene, fluwelen gordijnen, vergulde spiegellijsten en overal lambrisering. Na het kopen van een kaartje kun je je spullen in een kluisje stoppen en heb je de mogelijkheid tot het kijken van een korte film; een modeshow van YSL. Ik had niet echt een idee wat ik me voor moest stellen van het museum, want ik kon er eigenlijk maar weinig over vinden op internet. Ik las wel vrijwel overal dat het erg klein zou zijn, en dát is niet ver bezijden de waarheid!

Klein maar fijn museum

Maar dat klein fijn is, bewijst het Yves Saint Laurent museum in Parijs maar weer. Er is dan misschien niet heel veel te zien, maar hetgeen wát je ziet, is erg mooi. Vooral deze ruimte sprong er voor mij echt uit. Bééldige jurken en wat vooral heel bijzonder gedaan was, was de klassieke muziek die er op de achtergrond zachtjes gespeeld werd. Omdat er (op het moment dat wij er waren tenminste) niet al te veel mensen waren, was het dus totaal niet rumoerig en wat mij betreft gaf die prachtige muziek de ervaring nog eens extra cachet.

Yves Saint Laurent

Wanneer je langs deze bijzonder stukken gelopen bent, kom je terecht in een creatief vertrek van de mode-ontwerper. Het is heel speciaal gedaan, want het lijkt alsof hij nog maar net van zijn bureau is weggelopen.

Leesbril

Het bureau ligt bezaaid met schetsen, stukjes stof, speldenkussens, notitieboekjes, Swarovski stenen, pennen en potloden. Als er niet allemaal witte lijnen over de vloerbedekking  zouden lopen (die trouwens behoorlijk wat lawaai maken wanneer je er te ver voorover buigt) zou je eigenlijk niet het gevoel hebben dat je in een museum bent. Ik bedoel, er staat zelfs een prullenbak naast het bureau! Tussen alle spullen ligt zelfs de leesbril van monsieur Saint Laurent.

Behind-the-scenes

Vooral dit soort dingen vind ik dan reuze leuk om te zien; schetsjes en stof-stalen. Allemaal onderdeel van het creatieve proces. Een leukere behind-the-scenes kun je eigenlijk niet krijgen toch?

Is het Yves Saint Laurent museum in Parijs de moeite waard?

Na deze ‘werkruimte’ kom je terecht in een ruimte met nog wat schilderen en juwelen, en dan heb je nog de optie om wat filmpjes te bekijken. Iedereen kan dit doen op een eigen schermpje met zijn of haar eigen koptelefoon. Wij hebben dit niet gedaan. Houdt er natuurlijk ook rekening mee dat alle filmpjes in het Frans zijn. Is het Yves Saint Laurent de moeite waard om heen te gaan? Ik heb er persoonlijk ontzettend van genoten, maar ik vind dat kijkje achter de schermen gewoon heel erg leuk én ik ben natuurlijk dol op dit soort bijzondere kleding.

YSL museum of de Dior exhibition in Parijs?

Moet / wil je echter kiezen tussen de Dior exhibition en het YSL museum, dan zou ik echt Dior kiezen. De entree prijs voor de Dior tentoonstelling bedraagt € 13, maar daar is véél meer te zien en kun je dus echt veel langer rondkijken. Ik denk dat wij al met al een half uur in dit museum geweest zijn. Ik ben zélf in ieder geval zelf heel blij met deze mooie (en toch wel unieke!) ervaring.

Zou jij een bezoek aan het Yves Saint Laurent museum overwegen als je eens in Parijs bent?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  • Hennie

    Ik heb dit helemaal gemist joh, maar ik vind het ontzettend leuk. Als ik weer eens naar Parijs ga zou ik zeker een bezoek overwegen, want YSL is een prachtmerk en ik vind zo’n stukje cultureel erfgoed haske interessant. Kind, wat stráál je weer op de foto’s!

  • Babs

    Wat een leuk museum, vooral de “werkkamer”vind ik super leuk gedaan! Best een tof vak, creatief en al die mooie stoffen. Het Dior museum lijkt mij ook net iets leuker, maar beide wel de moeite van het bezoeken waard. Mooie sfeervolle foto’s!

  • Deb

    Leuk dat je daar geweest bent! Ik wist uberhaupt niet dat dit museum bestond.. ;-)wat een nep fashionista ben ik toch hihi. Lijkt me een prachtig pand en schitterende jurken. Zeker leuk om geweest te zijn. Klein kan inderdaad heel fijn zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.