LIFESTYLE,  Pomeranian dog

Dagschema voor onze pomeriaan pup van 5 maanden

En zó belangrijk is het dus om een schema aan te houden voor je pup!

Waarom is een schema voor een puppy belangrijk?

Laat ik beginnen met zeggen dat we dit eigenlijk zelf ontdekt hebben toen Sketch net een paar dagen bij ons was. Dom en naïef achteraf, maar eigenlijk hadden we ons helemaal niet beseft hoe belangrijk een schema voor een pomeriaan pup is, en hoe belangrijk slapen voor zo’n klein hondje is! We haalden Sketch op een woensdag op, en donderdag gingen we direct al uitgebreid op pad. Eerst moesten we een harnasje gaan kopen. Dat wilden we wel eerder doen, maar in de winkel adviseerden ze echt om dat te doen samen met het hondje, vanwege de maten. Daarna zijn we uitgebreid wezen wandelen, op meerdere plekken. Ze sliep wel een beetje op mijn schoot, maar verder niet. Voor haar was natuurlijk ook alles nieuw. Het resultaat; vrijdag at ze helemaal niets. Niéts. Ik werk parttime, en we hadden beiden dagen vrij genomen zodat ze de eerste maand geen enkel moment alleen zou zijn. Die dag moest Andre wel even naar zijn werk om wat dingen te regelen, en ik ging helemaal over de rooie. Ik dacht dat ze ziek was omdat ze niets at en zo vermoeid rond sjokte. Na een online speurtocht was het me duidelijk. Een pomeriaan pup heeft slaap nodig, héél véél slaap. We hadden dit zo onderschat! En daarnaast regelmaat, eigenlijk net zoals ieder mens dat ook nodig heeft. Vanaf dat moment hebben we een schema aangehouden, en vanaf dat moment ging alles ook heel goed. Ik beschrijf hieronder het schema wat we aanhielden tot Sketch 5 maanden oud was. Inmiddels is ze 6,5 maanden oud en hebben we het schema een klein beetje aangepast.

Dagschema voor onze pomeriaan pup van 5 maanden

06.00 uur| Ik doe altijd de eerste wandeling met Sketch. Ik zei het al; ‘Met een pomeriaan pup kun je nooit meer uitslapen‘. Nu ben ik gelukkig altijd al een ochtendmens geweest en gaat dit gelukkig best prima. Het is afhankelijk van hoe mijn dag er verder uitziet. Soms kruip ik weer even terug in bed, samen met Sketch, op andere dagen blijf ik gewoon op. Na een korte wandeling in de ochtend krijgt ze 11 gram brokjes. Sketch krijg het Royal Canin puppy voer (geschikt voor puppy’s tot tien maanden). Mocht je nu zelf een hondje hebben en mocht je je verbazen over de hoeveelheid voer die ze krijgt (11 gram klinkt natuurlijk als heel weinig); Sketch weegt momenteel 1800 gram. Je kunt haar met één hand optillen. Eenaal volgroeid, zal ze waarschijnlijk 2,5 kilo gaan wegen.

10.30 uur | Rond half elf ga ik met Sketch naar buiten voor een wandeling. Dan doet ze ook altijd nog een plas. Hierna gaat ze vaak slapen.

12.30 | Opnieuw maak ik nu een grote(re) wandeling. Op veel websites waar je informatie over pomeriaan puppy’s kan vinden, wordt geadviseerd om voor elke maand dat een puppy oud is, vijf minuten te wandelen. Dit komt dan neer op 25 minuten voor een puppy van vijf maanden oud. Dit is natuurlijk een gemiddelde. Wij wonen in een buurt waar we erg goed kunnen wandelen. Er is veel groen, er zijn veel paadjes en het is allemaal heel rustig en veilig. Ik houd Sketch altijd aan de riem, maar ze mag zelf bepalen waar ze heen wil. De ene keer loopt ze naar rechts, de andere keer naar links. Ik vind dat allemaal prima, zolang zij het leuk vind, vind ik het ook leuk. Tijdens bepaalde wandelingen snuffelt ze heel erg veel. Dan wil ze echt aan elke boom, aan elke steen, aan elke lantaarnpaal en aan elk ander hondje ruiken. Tijdens die wandelingen lopen we minder ver. Na deze wandeling krijgt ze opnieuw 11 gram brokjes. Ook nu gaat ze vaak slapen.

16.00 | Een korte wandeling voor het avondeten. Sketch krijg haar laatste 11 gram brokjes als wij ook aan het eten zijn. Ze is trouwens geen hondje dat direct op haar bakje afstormt. Absoluut niet! Ze loopt af en toe naar de bak, eet een brokje en komt dan rustig een half uur later weer terug voor nog een paar brokjes, en dan later nog eens. Meestal eet ze haar bakjes goed leeg.

19.30 uur | Na het eten en het opruimen doen wij samen een lange wandeling met haar. Dan plast en poept ze ook eigenlijk altijd. Hierna komt ze vaak bij ons op de bank liggen.

22.00 uur | Andre doet altijd de laatste wandeling met haar voor het slapen gaan. Dan doet ze nog een laatste buitenplas. We hebben binnen voor haar een zogenaamde puppy trainer; een mat waar ze makkelijk een plas op kan doen. Soms doet ze daar ‘s nachts nog een plas op, maar niet alle nachten. Het komt eigenlijk nog zelden voor dat ze overdag een binnenplas doet, en áls ze het al doet, dan doet ze dat netjes op de puppy trainer, heel knap vind ik dat!

Inmiddels is Sketch 6,5 maanden oud en slaan wij de wandeling van 10.30 uur over. Deze heeft ze niet langer nodig om te plassen en vanaf dat moment maken wij de middagwandeling wat langer. Slapen en rusten doet ze veel. Een hondje van haar leeftijd slaapt dan ook gemiddeld zestien uur per dag. Dat is veel dus! Ik weet inmiddels goed wanneer Sketch wil slapen en wanneer ze echt met rust gelaten wil worden. Het ene moment komt ze echt bij je liggen en het andere moment gaat ze juist bewust op een rustig plekje liggen. Dit is natuurlijk een richtlijn! Krijg je binnenkort zelf een (pomeriaan) pup, dan ga je samen kijken wat haalbaar is en wat natuurlijk past in jouw dagplanning. Verlies echter dus niet uit het oog dat het hebben van zo’n ritme wel heel belangrijk is voor je pup!

© ByChristiana, tekst. Love and sugar fotografie, fotografie. All rights reserved. 

10 Comments

 • Eva

  Erg leuk en handig om te lezen.
  Wij hebben een pup van 6 maanden en ongeveer hetzelfde schema (al slaapt hij wat meer uit), tussen 7 en 08.30 u gaat hij naar buiten s’ochtends.

  Hoe doen jullie dat als jullie beiden weer gaan werken?
  Ik heb voor 3 dagen uitlaatservice ingeschakeld.

  • Christiana

   Fijn dat je er wat aan hebt! Ik werk zelf 2,5 dag, waarvan 1 dag in het weekend. Dan is Andre thuis. Sketch is dus 1,5 dag alleen en op die dagen is het schema natuurlijk een beetje anders, want dan laat ik haar uitgebreid uit voordat ik naar het werk ga, bovenop die vroege ochtendwandeling. Wij hebben wel een uitlaat service overwogen, maar in de hondentrimsalon hoorde ik daar niet zulke goede verhalen over. Dat mensen best veel honden tegelijkertijd ‘uitlaten’ en dan gewoon in de auto gaan zitten en de honden ergens op een veld alleen laten. Toen ik dat hoorde, schrok ik daar best van. Eenmaal buiten durf ik haar namelijk echt niet alleen te laten. Ze is zo klein en ziet totaal geen gevaar. Maar dan heb ik liever dat ze alleen binnen is. Ongetwijfeld zijn er ook goede en betrouwbare services. Maar voor nu gaat dit prima. Ik vind het erg moeilijk om haar alleen te laten, maar ik kan haar nu eenmaal niet meenemen naar het werk. Ze is wel altijd helemaal door het dolle als we dan weer thuis zijn.

  • Christiana

   Ik dus ook niet! Ik denk dat we ons verder met hulp en tips van anderen zo goed mogelijk voorbereid hebben op haar komst, maar hier hadden we ons echt op verkeken! Ik ben blij dat we het zo snel ontdekten en er meteen iets aan konden gaan doen.

 • Babs IJkelenstam

  Ik heb veel huisdieren gehad maar nooit iets van een schema gehad en ze werden ook vanzelf groot. Wij hadden wel redelijk vaste tijden dat we ze uitlieten, maar gelukkig was het ook flexibel. Was het laatste rondje laat op de avond dan “sliepen” ze de dag erna ook uit.
  Ik heb een Greyhound gehad en ik las dat hun slaap heilig voor hen was maar een schema? Nee, het liep zoals het liep. En als ze lekker lagen te slapen dan liet ik ze lekker liggen. (mij moet je ook niet wekken voor iets onbenulligs, haha)
  Een Pomeriaan, is dat niet een chique woord voor een Keeshondje? Volgens mij noemden wij dit soort honden vroeger Keeshondjes volgens mij. Het is wel een trendy hond zag ik laatst, bij Action zag ik laatst een beeltenis van “Sketch” op een product voor honden.
  Ach, als ze maar lief zijn en ik ben dol op alle soorten honden (en katten)… Hoewel er hier achter iemand woont die zijn hond de hele zomer in de tuin laat en dat beest blaft de hele dag door. Daar kan het beestje niks aan doen, maar ze mag hem ook wel wat vaker binnen in huis laten wat mij betreft. 🙂

  • Christiana

   Ja, dit is natuurlijk een schema, maar we zijn er ook flexibel in, net als jij. Als Sketch bij wijze van spreken om 12.30 uur ligt te slapen, maak ik haar natuurlijk niet wakker omdat ze naar buiten moet. Ik heb ook echt gemerkt dat je zo’n beestje steeds beter leert kennen. Ze ontwikkelt zelf gewoontes en daar kun je dan ook op een gegeven moment rekening mee gaan houden. Bijvoorbeeld bij de eerste ochtendwandeling, dit is echt heel schattig; Het eerste wat ze doet als we buiten staan is uitgebreid stretchen. Dat is echt mega leuk. Eerst de voorpoten, dan de achterpoten, om en om en dan gaat ze even ‘schudden’ en pas dan kunnen we lopen. Ik weet het nu bijvoorbeeld ook wanneer ze moet plassen of poepen of wanneer ze gaat slapen of wanneer ze bij je wil komen zitten, of juist met rust gelaten wil worden. Ze heeft allemaal van die ritueeltjes, net als wij eigenlijk. Wat het blaffen betreft; dat kan Sketch ook, oef! Tijdens het uitlaten blaft ze gelukkig niet tot nauwelijks, maar oh wee als er mensen langs ons huis lopen. Onze tuin is momenteel een grote bende, dus ze is nog eigenlijk helemaal niet in de tuin geweest. In het voorjaar gaan we die tuin weer aanpakken en wil ik haar wel in de tuin laten. Naast ons woont een piepklein hondje die vrij veel blaft. Ik heb zo’n vermoeden dat ze straks wedstrijden gaan doen, wie het hardst kan blaffen;-) Maar ik zal haar dan simpelweg niet de hele dag in de tuin laten, er zijn namelijk meerdere buren om ons heen en dat is gewoon inderdaad heel storend en vervelend.

 • Deb

  Ik had geen idee dat ze zoveel slaap nodig had! Jammer dat ze zo vroeg op staat, maar ja het went op den duur wel. Ik ben ook een ochtendmens, maar wanneer mijn dochter om 08:00 aan mijn bed staat (ze wil nog steeds niet alleen naar beneden) dan baal ik soms wel eens. Maar ja, dat is de afspraak en voor haar is het al een hele opgave om zich tot die tijd op haar kamer te vermaken 😊. Hoe doe je het eigenlijk wanneer jullie moeten werken met de wandelingen in de middag? Of wisselen jullie elkaar af?

  • Christiana

   Ah, ik vind het ook eigenlijk wel lief dat ze liever samen met jou / jullie naar beneden gaat. Ik werk 2,5 dag waarvan 1 dag in het weekend en dan is Andre weer thuis. Sketch is dus wel 1,5 dag alleen. Ze doet dan altijd een plasje op de puppy-trainer pad, dat werkt heel goed. Andre komt altijd in de loop van de middag thuis en die gaat dan direct met haar naar buiten. Op dagen dat we allebei thuis zijn, gaan we meestal met z’n drietjes naar buiten, wel zo gezellig natuurlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.