Happy you,  LIFESTYLE

hou je je goede voornemens wél vol

 

Eyes on the prize.

Haalbare doelen

Ik krijg soms wel eens jeuk van die over-ambitieuze mensen. Think big, and you get big. Natuurlijk zit daar wel iets in, maar waarom moet het altijd allemáál zo groots? Het gaat erom dat je jezelf háálbare doelen stelt, die voor jou als persoon belangrijk zijn, en niet omdat de wereld dat van je wil. Doe de dingen die jij vind die je moet doen om je doel te behalen vervolgens in een tempo dat je aankan. Laat jezelf niet overweldigen of ontmoedigen omdat iemand anders het misschien anders aanpakt, het sneller, of in jouw ogen ‘beter’ doet.

Je omgeving

Hoewel het dus om jóúw doelen gaat, ben je niet alleen op de wereld. Vertel jouw omgeving waar je mee bezig bent; wil je minder snoepen, dan kan je man daar rekening mee houden door niet wekelijks een pizza voor je neus te schuiven. Wil je meer sporten, dan wil een vriendin wellicht mee doen. Wil je geld sparen omdat je een auto wilt kopen, dan kunnen je vrienden er rekening mee houden dat je eens wat vaker nee zegt tegen een avondje stappen. Wanneer je mensen op de hoogte brengt en houdt van jouw plannen en doelen, kunnen ze je wellicht ondersteuning bieden, helpen en motiveren. Je staat er niet alleen voor!

Positief denken

Ik denk dat de zogenaamde doemdenkers voor iedereen wel herkenbaar zijn. Wanneer je zo iemand ook maar spreekt; álles is áltijd negatief. Te druk, moe, geen geld, geen zin, geen tijd, en ga zo maar door. Ik geloof dat het niet zozeer de dingen zijn die ons als mens overkomen die ons maken tot wie we zijn, maar meer hoe we met die dingen omgaan. Benader de dingen dus positief, in plaats van het negatief te bekijken. Dit betekent dat je niet tegen jezelf gaat zeggen dat je te dik bent en vanaf nu nooit meer iets mag snoepen, maar dat je je best gaat doen om gezonder te leven zodat je daardoor straks lekkerder in je vel zit’. Ander voorbeeld. Verander: ‘Ik kan nu nóóit meer iets leuks doen of kopen omdat ik moet sparen naar: ‘Ik ga bewuste financiele keuzes maken zodat ik straks eindelijk dat ene kan kopen wat ik al zo lang wilde (en vervolgens hartstikke trots op mezelf kan zijn!).

Fall seven times, stand up eight

Als het nou een een dagje wat minder gaat, dan is dat niet meteen het einde van de wereld. Dat je een keer gefaald hebt, betekent niet dat je je doel nooit meer zult halen. Bereid je voor op een tegenslag, want reken maar dat die er gaat komen, en zet daarna de schouders er weer onder. In ieders leven zijn momenten en periodes dat het allemaal wat minder goed of snel of anders gaat dan je had gedacht, maar laat je nooit ontmoedigen.

Eyes on the prize

Je hebt een goed voornemen omdat je iets anders wilt gaan doen in je leven, je wilt iets veranderen, of iets bereiken, of allebei. De meeste goede voornemens hebben denk ik vaak met onze gezondheid en onze relaties te maken; we willen wat kilo’s kwijt, werken aan een betere conditie, meer tijd over hebben voor je partner en je kinderen. Dat zijn allemaal goede voornemens natuurlijk, maar tegelijkertijd zijn het dingen die je niet zomaar verandert. Je bent na één week niet opeens vijf kilo lichter en wanneer je gewend bent (of je baas is eraan gewend) om vijftig-urige werkweken te maken, verander je dat patroon niet zomaar opeens. Het is daarom belangrijk om altijd goed in gedachten te houden wáárom je een bepaald goed voornemen hebt. Wat zou er anders in je leven zijn als je dit doel bereikt hebt? Sta daar af en toe bij stil. Uiteindelijk is het feit dat je eens tevreden op die weegschaal staat, je lekkerder in je vel voelt en fitter bent, natuurlijk de allergrootste beloning. Keep your eyes on the prize.

Ben jij dit jaar begonnen met voornemens? En heb jij tips om ze ook daadwerkelijk vol te houden?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  • Romy

    Wat een mooi artikel met héél goede tips. Vooral positief denken is volgens mij heel waardevol als je doelen wilt bereiken. Het valt me inderdaad weleens op dat mensen vooral focussen op alles wat niet meer mag bij bepaalde doelen of voornemens. En dat terwijl je zo’n doel aangaat met een reden en je ook die reden voor ogen kunt houden inderdaad. Zelf heb ik ook geleerd om doelen haalbaarder te maken. Doelen concreter maken en doelen opsplitsen in duidelijke stappen helpt mij vaak ook 🙂

  • Babs

    Toevallig zei ik gisteren nog tegen Jeroen: “Dit jaar gaan we even naar Frankrijk!” Het hoeft geen week te zijn maar de gedachte erachter was om weer eens een echt stokbrood te kunnen proeven. Die ze in Nederland maken, dat zijn geen stokbroden maar brood in een stokbrood vorm. En zo heb ik weer een doel.
    Ik heb ook niets met grote doelen en suggesties dat alles wel lukt als je maar wilt… Denk aan mijn afvalpoging bij de Weight Watchers. Dan word je ziek en daar gaat je schema. Ik ga het ook direct opzeggen, ik had gewoon een slechte start. (al zit ik er nog wel een tijdje aan vast)
    Mijn prize is momenteel mijn gezondheid en dat is al een heel mooi doel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.