Blog etc.,  LIFESTYLE

maak je de perfecte flatlay

 

Een flatwhat?

Een flatlay dus, een foto van bóvenaf genomen. Hang je hier nu vaker rond, dan weet je dat ik héél wat flatlays maak. De hóógste tijd dus om mijn tips voor het maken van een flatlay te delen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gebruik goed licht voor een flatlay

Niets belangrijker dan goed licht om een foto te maken. Niémand wordt blij van grauwe foto’s. Zonlicht is erg mooi, ook om schaduwen op foto’s te creëren, maar aangezien we in deze periode van het jaar maar weinig zon zien, moét je er gewoon wat fake shit bij halen. Ik maak voor bijna al mijn foto’s gebruik van deze set (#nospon).

Speel met kleur in je flatlay

Een flatlay heeft niet alleen vaak een bepaald thema, maar ook een bepaalde kleur. Het is ontzettend leuk om met kleur te spelen. Kies bijvoorbeeld niet alleen de items die je gaat fotograferen in een bepaald kleurenpallet, maar ook je ondergrond. Ik maak veel gebruik van vellen papier van de hobby-winkel. Ik heb ondertussen bijna alle kleuren van de regenboog en dit is écht geen ontzettende investering. Kies wel voor dik papier, op die manier kun je de vellen vaker gebruiken. Het kreukelt ook minder.

Doe iets spannends

Ik vind het zelf altijd leuk om iets in een foto te verwerken waardoor mensen even twee keer moeten kijken. Van één macaron hier is bijvoorbeeld een stukje af. Of, wanneer je bijvoorbeeld meerdere make-up-jes neerlegt, zorg dat van één lipstick de dop af is. Wat doe je met die dop? Die mag je gerust laten terugkomen, op een andere plek in de foto.

Gebruik props om je flatlay levendig(er) te maken

Leuke accessoires die helemaal matchy matchy zijn met jouw thema. En dat kan van alles zijn natuurlijk; sieraden, tijdschriften, plaatjes, kaarsen, noem het maar op. Ik maak zelf veel gebruik van deze goudkleurige doosjes met gouden randjes. Je kunt er allerlei dingetjes in stoppen en ze zijn zowel leuk om open als dicht neer te zetten.

Een flatlay hoeft niet perfect te zijn

Maar het moet wel zo lijken. Ja. Snap jij het nog? Denk je dat zo’n flatlay toch wel in een wip gepiept moet zijn? Think again. En het duurt nog langer als alle items zoals op deze foto kaarsrecht liggen. Maar maak je bijvoorbeeld liever geen flatlays waarop alles kaarsrecht ligt (snap ik, want je bent er verschrikkelijk lang mee bezig) dán is het vaak juist leuk om sommige items tegen elkaar aan te leggen, of bijvoorbeeld een stukje van een bepaald item óver iets anders heen.

Gebruik bloemen voor je flatlay

Iets groens op de foto doet het altijd goed. Zelf fotografeer ik erg graag met (veel!) bloemen, maar een enkel bloemetje, takje of blaadje werkt vaak ook al prima. Juist omdat je met dit soort ‘groen’ ook weer ‘spannende’ dingen kunt doen. Neem een roos. Een roos is mooi wanneer hij compleet is, een roos is mooi zonder steel, een roos is mooi tegelijk met allemaal andere rozen, een roos is mooi wanneer er wat blaadjes af zijn, en ja, zelfs de losse bláádjes zijn mooi.

(Turn) a different corner

Ja, je kunt van die Micheal (r.i.p.) zeggen wat je wilt, maar hier had hij wel even een extréém goed punt. Mocht je denken dat alle flatlays gemaakt worden terwijl de camera er kaarsrecht bovenhangt, think again (#jaalweer). Het is een beetje afhankelijk van wat je wilt fotograferen, maar soms moet je even spelen met de hoek van waaruit je fotografeert om een goede foto te krijgen. Gewoon een kwestie van je camera steeds een beetje draaien tussen de foto’s door. Oh ja, hetzelfde geldt voor de producten die je fotografeert. In werkelijkheid ligt niet alles van deze foto recht naast elkaar. Op de foto lijkt het alleen alsof dat zo is en dat is natuurlijk ook hetgeen wat je wilt. Hier moet je even mee oefenen.

Afstand houden

Twee woorden die je niét in je relatie wilt horen (liefje, laten we wat afstand houden, brrrrr) maar die wel een flatlay kunnen maken of breken. Feit is dat hoe hoger je boven je spullen hangt, des te meer er gewoon letterlijk in je beeld past. Dat betekent dat afhankelijk van de ondergrond die ik gebruik, ik ook wel eens op krukjes ga staan. Tja. Alles hè, voor de perfecte foto.

Je moet het voélen

 Ja, ik weet dat het een ontzéttende dooddoener is, maar je moet er ook wel echt een gevoelletje bij hebben, bij fotograferen. Als er iets niet ‘klopt’ aan een foto, dan voél ik dat gewoon. Dat kan de hele compositie zijn, maar ook net even een willekeurig product dat er nét niet helemaal lekker bij past, of gewoon op de verkeerde plek ligt. Het is een kwestie van oefenen (véél!), uitproberen en schuiven.

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

One Comment

  • Deb

    Jouw flatlays zijn altijd prachtig. Bedankt voor het delen van jouw gouden tips!

    Er komt inderdaad heel wat denkwerk aan te pas. Voor wie geen ervaring heeft met deze manier van fotograferen zal denken dat alles “ff” random is neergelegd, klik en klaar. De realiteit is heel anders. Ik ben er ook vaak uren mee bezig en sta ook op krukjes en werk met softboxen en een statief, helaas ging er van het weekend eentje stuk *snif* dus ik ga zeker de set bekijken die jij momenteel hebt. Ik vind het wel gevaarten, die softboxen. Ik moet ze steeds afbreken en naar zolder brengen. Maar hey ik klaag niet hoor want alles voor die ene perfecte foto (zelfs al moet ik er mijn nek voor breken ;-)) !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.