Home inspo,  INSPIRING INTERIORS

Een eclectisch interieur | creëer je dat!

 

Een eclectisch interieur, voor wanneer je niet kan kiezen.

Eclectisch wonen is hot. In zo’n eclectische woonstijl mix je eigenlijk het beste van twee (of meer…) woonwerelden tot een gaaf en gedurfd geheel. In een eclectisch interieur kun je dus eindeloos materialen, stucturen en kleuren met elkaar combineren. Tóch heeft ook een eclectisch interieur een beetje structuur nodig. Een eclectisch interieur is namelijk wat anders dan een bij elkaar geraapt zooitje.

Een kleurenpallet

Kleur is natuurlijk niet weg te denken in een eclectisch interieur. Je doet er echter goed aan om van te voren een kleurenpallet te kiezen met bijvoorbeeld twee accentkleuren. Zelf heb ik als accentkleur blauw, maar de laatste tijd voeg ik ook steeds meer groen toe. In een eclectisch interieur hoef je zeer zeker niet naarstig op zoek te gaan naar accessoires in exáct dezelfde kleur. Blauw en groen, in mijn geval dus, heb je natuurlijk in allerlei verschillende nuances, en over het algemeen kun je deze verschillende tinten juist uitstekend met elkaar mixen en matchen. Het is namelijk best lastig om twee exact dezelfde tinten te vinden van één bepaalde kleur, en je kunt dan beter gaan voor bijvoorbeeld lichtblauw en donkerblauw, dan voor twee tinten blauw die nét niet matchen. Meestal klopt het plaatje dan namelijk ook gewoon nét niet.

Bepaal je stijl(en)

Een eclectisch interieur gaat natuurlijk juíst over het combineren van stijlen, maar evengoed moet er toch een zekere consistentie inzitten, eigenlijk net zoals met het kleurenpallet, om te voorkomen dat je een ‘bij elkaar geraapt’ zooitje, een allegaartje, krijgt. Een robuuste bank kan heel gaaf gecombineerd worden met een romantisch schilderij, maar pas dus even op door er niet óók nog eens lukraak, ik noem maar wat, allemaal retro motiefjes tegenaan te gooien. Bepaal van tevoren je stijl en je kleur en als je een écht goede flow in je hele huis wilt, laat je deze specifieke stijlen en kleuren in élke ruimte van je huis weer terug komen.

Eyecatcher

Kies één of meerdere eyecatchers, en werk daaromheen. Eyecatchers kunnen natuurlijk létterlijk grote meubelstukken zijn, zoals eetkamerbanken van Robuustetafels.nl of een oud dressoir dat je als erfstuk gekregen hebt, maar het kan bijvoorbeeld ook iets heel kléurrijks zijn, zoals een schilderij. Hoewel een eclectisch interieur best meerdere eyecatchers mag bevatten, moet je het ook niet overdrijven. Je wil tenslotte dat jouw eyecatcher ook daadwerkelijk een eyecatchter is en niet dat jouw robuuste bank verdrinkt in een zee van alléén maar robuuste meubels.

Geef het de tijd

Een eclectisch interieur moet groeien. Het is vrijwel onmogelijk om een huis binnen een maand in te richten. Sowieso kan het vaak financieel niet, maar de kans dat je ook daadwerkelijk alles vindt wat je nodig hebt / zoekt / graag wilt in een zo’n korte periode is ook vrijwel nihil. Een eclectisch interieur wordt juist eclectisch door het combineren van verschillende stijlen, en die verschillende stijlen zijn dus vaak afkomstig van verschillende plekken; souvenirs van (verre) reizen, bijzondere cadeaus die je krijgt, foto’s die je maakt. Maar ook vondsten die je bijvoorbeeld doet in kringloopwinkels en op rommelmarkten. En ben je daar nu niet zo van? Een eenvoudige Ikea kast geef je al heel snel een andere look door er bijvoorbeeld andere poten onder te maken, of andere deurknoppen op te zetten. Een verfje hier en daar doet ook wonderen.

Hoe zou je jouw woonstijl omschrijven?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  • Babs

    Heel mooi! Maar dat wist je al… 😉
    Ik heb geen thema qua meubels en inrichting. Een beetje Ikea, een beetje grote zus…Misschien modern met een snufje landelijk/klassiek.
    Eigenlijk een melting pot bij elkaar. Alles is wel fijn overzichtelijk en weinig te stoffen hier in huis. Binnen een uurtje, als ik mij kwaad maak, is het opgeruimd en schoon, en dat is wel fijn.

  • Deb

    Nooit geweten wat een eclectisch interieur is.. weer wat geleerd hihi 😉. Prachtig hoe jij kan combineren. Als ik dat zou doen zou het snel een bij elkaar geraapt zooitje worden. Daarom begin ik er vaak ook maar gewoon niet aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.