DIY & tips, INSPIRING INTERIORS

Een open kast stylen in 5 stappen!

 

Zó maak je jouw perfecte #shelfie.

Open shelving, you’ll hate or you’ll love it. Een open kast is namelijk niet altijd even makkelijk te stylen, want hoe zorg je nu dat het geheel er stijlvol en tegelijkertijd gezellig, maar niet rommelig uitziet. Er zijn een aantal super eenvoudige tips om in gedachten te houden. Vaak is het leuk om met een kleurenpallet te werken. Wij zijn de afgelopen weken druk bezig geweest in ons huis, niet alleen met het vervangen en verven van al onze deuren, maar ook met de make-over van mijn blogkamer. Het is echt een mega-metamorfose geweest en als accentkleuren op de wanden heb ik gekozen voor goud en groen. Voor de details ben ik gegaan voor roze en blauw. Wellicht niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar gaandeweg bleken deze kleuren ontzettend gaaf met elkaar te matchen. De komende tijd zal ik je natuurlijk alles van deze kamer laten zien, maar voor nu beginnen we met de styling van de open kast.

Ikea VITTSJÖ open kast

Ik heb gekozen voor een eenvoudige open kast van Ikea. Super basic, en gewoon hartstikke betaalbaar. De formaten waren in deze kamer ook precies goed. Deze kast heeft drie glasplaten en drie metalen platen.

Boeken

Mooie boeken zijn niet alleen leuk om in huis te hebben om te lezen, je kunt er ook geweldig mee stylen! Ik vind het altijd leuk om ze op stapels te leggen, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon neerzetten en overeind houden met een mooie boekensteun. Je kunt natuurlijk ook werken met (stapels) magazines.

De ‘grote’ objecten

Na het plaatsen van de boeken heb ik de ‘grote’ objecten in de open kast gezet. Ik wilde echt mijn mooiste spulletjes in de kast zetten, en ik heb dus sowieso gekozen voor mijn twee favoriete tassen. Het is altijd wijs om enkele wat grotere spullen in zo’n open kast te plaatsen, zodat je voorkomt dat het geheel te ‘iel’ oogt. Je wilt tenslotte niet dat je spullen erin ‘wegvallen’.

Planten

Ik ben gek op planten. Ze geven direct heel veel sfeer en gezelligheid aan een geheel.

Foto’s en lijsten

Ook met foto’s geef je zo’n open kast een persoonlijke touch. Maar er zijn meer opties dan ‘gewoon foto’s’ om in een lijst te doen. Ik heb twee foto’s van onze bruiloft in Nederland gekozen, maar in het lijstje op de bovenste plank rechts zit een stuk cadeaupapier! Ik vond dit zo’n gezellig printje en bovendien paste het qua kleur en print hartstikke leuk bij de rest van de kamer. Het is dus een heel leuke, eenvoudige en vooral budgetvriendelijke manier om gezelligheid te creëren.

Persoonlijke spullen

Als laatste heb ik persoonlijke spulletjes neergezet; zoals de parfum die ik tijdens onze bruiloft droeg onder de stolp en (notitie)boeken die ik vaak gebruik in het mandje op de onderste plank. Wat voor mij tijdens zo’n styling-proces altijd heel goed werkt, is om steeds tussendoor letterlijk een beetje afstand van het geheel te nemen. Doe dus een paar stappen achteruit en bekijk rustig het geheel. Vaak ‘voel’ je wel wanneer iets niet ‘klopt’. Soms kan het al helpen om slechts één accessoire weg te halen of te verplaatsen. Verder is mijn volgorde natuurlijk niet dé volgorde. Het is ook een beetje afhankelijk met welke spullen je zo’n open kast wilt stylen. Ik hoop in ieder geval dat ik je hiermee wat leuke inspiratie heb kunnen geven.

Heb jij open kasten in huis? Vind je het leuk om die te stylen? Of zet je liever al je spullen achter gesloten deuren?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Wat heb je dat mooi gedaan Christiana! Ik wilde graag ook zo’n kast toen we gingen verhuizen maar helaas hadden we daar niet voldoende plek voor. Misschien dat het in de toekomst nog een keer komt. Wel vind ik het stylen van zulke objecten altijd super lastig. Op internet en bij jou ook ziet het er zo mooi uit maar mij lukt het nooit..

 2. Wat heb je dat prachtig gedaan en goed zoals je het in stappen laat zien. Dan zie je echt ieder item duidelijker en waar het geplaatst werd. Ik heb een glazen vitrinekast (Ikea) waar ik diverse thee stellen gezet heb, dus theepot, kopjes en melk en suikerpotjes. Van een heel oude set die nog van mijn moeder was en moderne die ik in de loop der jaren gekregen heb. Ik ben geen echte theedrinker (hoewel ik de laatste tijd het steeds meer ga waarderen) maar dan is het gewoon water in de waterkoker, zakje in een kopje en klaar. Ik vond het zonde om alles in een gesloten kast te zetten, dus vond ik het leuk om het uit te stallen.
  Ook heb ik een soort schuine trap waar wat boeken en leuke dingen liggen, maar de rest gaat achter gesloten deuren anders wordt het zo een onrustige chaos bij ons.
  Ik vind het heel knap gedaan zoals je jouw kast hebt gestyled, dit soort kasten lijken vaak meer geschikt te zijn voor een bijkamer/keuken of opslaghok en zo zie je maar weer hoe stijlvol het kan worden!
  Van dit soort interieur artikelen krijg ik zoveel inspiratie dat ik steeds zin heb om heerlijk ook weer alles om te gaan zetten, leuk!

 3. Heel mooi gedaan! Ik vind dit echt zo’n toffe kast!

 4. Oh dit artikel komt als geroepen. Ik heb een grote bakkerskast, maar ik ben echt een kneus met inrichten. Ik probeer wel iets links en rechts neer te zetten, en dan het liefst bv. een houten schijf met daarop een geurkaars of plantje. Geen losse dingen, dat wordt te druk. Het idee van een paar boeken met een plantje erop is superleuk. Mooi ook, die hangplanten. Is dat een Chinees Lantaarntje?

  1. Christiana says:

   Klopt! Dat zijn echt geweldige leuke plantjes. Ik had hem eerst op een plankje in de keuken staan, maar hij groeide steeds tot aan het aanrechtblad en dat was niet zo handig. Ik heb er dus steeds een stuk van af moeten knippen. Had ik dat niet gedaan, dan was hij ondertussen al wel drie meter lang geweest denk ik;-) Nu hij een nieuw plekje heeft gekregen in huis heeft hij volop de ruimte om te groeien, dus ik ben benieuwd hoe lang hij nog gaat worden.

   1. Ja ze groeien als kool! Wist je dat je afgeknipte stukken op een beetje aarde kan leggen, en dat daar dan weer een nieuwe plant uitgroeit?

 5. Wat heb je de kast ontzettend mooi gestyled! Ik vind juist de toevoeging van kleur heel tof, ook in combinatie met de groene muur. Prachtig gedaan zo! Een vriendin van mij heeft toevallig precies die kast ook en ik vond hem bij haar ook heel tof staan. Mij lijkt het ook wel wat om zo’n grote witte Expedit-kast te kopen voor bijvoorbeeld een hobbykamer. Dat zie ik ook al helemaal voor me 🙂

 6. Wat een origineel artikel! Je hebt de kast prachtig gestyled <3 Mooi ook zo tegen die groene wand!

 7. Heel mooi gedaan en vind die kleur muur ook erg chique trouwens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.