DIY & tips,  INSPIRING INTERIORS

houd je je planten in leven

 

Ook als je geen groene vingers hebt.

Geef je plant de ruimte

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een plant leeft en heeft, net zoals bloemen, ruimte nodig om te groeien en te bloeien. Kies dus een pot met een formaat dat bij de plant past. Prop je plant niet in een te kleine pot.

Zet je plant op de juiste plek

Zorg ervoor dat de plant op een plek staat die voor hem optimaal is. Sommige planten houden bijvoorbeeld echt van licht, en de ene plant doet het beter in een vochtige ruimte dan de ander. In principe worden planten altijd geleverd met een ‘bijsluiter’. Hier kun je alle info vinden die je nodig hebt om de plant goed te verzorgen.

Draai je plant af en toe om

Planten die van licht houden zet je dus bijvoorbeeld bij een raam. Het is dan slim om de plant af en toe een kwartslag te draaien. Het kan namelijk zijn dat bepaalde bladeren naar het licht toe gaan groeien. Hierdoor groeit je plant dus één kant op. De bladeren kunnen hierdoor te zwaar worden en afbreken

Gebruik schone potgrond als je plant gaat verpotten

Gebruik schone potgrond die echt geschikt is voor binnenplanten. Die zakken koop je vaak al voor een euro bij de supermarkt. Pak liever geen aarde uit je tuin. Hier kunnen bijvoorbeeld schimmels of bacteriën inzitten waar je kamperplantjes helemaal niet blij van worden.

Geef je plant voldoende water (en niet te veel!)

Verdiep je goed in de hoeveelheid water die een plant nodig heeft om in leven te blijven. Ook dit staat vaak aangegeven op het kaartje wat je bij de aanschaf van een plant krijgt. Sommige planten hebben veel water nodig, anderen bijvoorbeeld maar één keer per week. Een plant die veel te veel water krijg kan letterlijk verdrinken en daardoor doodgaan. Aan de andere kant moet je ze ook weer niet te weinig water geven. Als je te lang wacht en de aarde is echt helemaal uitgedroogd, dan is het soms al te laat en heeft de plant als het ware niet genoeg kracht meer om nog nieuw water op te nemen.

Kies een plant die bij jou in in je huis past

Kies planten uit die bij jouw huis en bij jou als persoon passen. Met een gigantische plant in een klein huis sla je de plank misschien een beetje mis, en wanneer je bijvoorbeeld maar weinig thuis bent of echt geen groene vingers hebt, zoek dan planten uit die weinig onderhoud nodig hebben, zoals vetplanten of cactussen.

De juiste tips om je plant in leven te houden

Weet je de naam van je plant niet en vind je het dus moeilijk om te bepalen welke specifieke verzorging hij nodig heeft? Google gewoon op ‘kamerplanten’ en wie weet zie jij jouw plant tussen de afbeeldingen staan. De naam plus de juiste verzorgings-tips zijn dan al gauw gevonden. Kun je hem online niet vinden? Maak een foto met je telefoon, wellicht kunnen ze jou in het tuincentrum verder helpen!

© ByChristiana, tekst en fotografie. All rights reserved.

One Comment

  • Evelien

    Heel handige tips! Helaas ken ik ze stiekem wel, maar doe ik het nooit. Of ze gaan alsnog dood bij mij. Maar wat dat is, géén idee! Ik kan namelijk zelfs nog een nepplant dood krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.