DIY & tips,  INSPIRING INTERIORS

10 Tips voor het uitzoeken van nieuwe gordijnen

 

Nieuwe gordijnen uitzoeken, een handleiding.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bepaal het sfeerbeeld

Sfeer heeft niet alleen te maken met bepaalde kleuren die je aantrekkelijk vindt, die bij je smaak passen of bij de rest van je interieur. Zeker wanneer het gaat om woontextiel (kussens, beddengoed, gordijnen), is textuur heel belangrijk. Kies je voor dikke, zware gordijnen of ga je voor dun en luchtig. Omdat gordijnen nu eenmaal niet heel goedkoop zijn, kijk je er meestal alle seizoenen tegenaan en moet je er zowel in de zomer als in de winter blij van worden. De textuur (dikte) van de stof dus, maar ook de plooien en het ophangmechanisme zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de sfeer.

Meten is weten

Of je nu zelf je gordijnen gaat maken, of ze op maat laat maken door een professional, het uitzoeken van nieuwe gordijnen begint allemaal met het opnemen van de juiste maten. Houdt bij het opnemen van deze maten rekening met de manier van ophangen, dat wil zeggen; heb je een roede of komt je gordijn aan ringen te hangen? Verder is het verstandig om op meerdere plaatsen te meten, plafonds zijn niet altijd waterpas. Meet trouwens zélf, en ga niet klakkeloos uit van plattegronden die je van een woning hebt. Wij merkten namelijk ook bij de plattegrond van ons huis dat er verschillen zaten in de afmetingen op de kaart en die in de realiteit. Tot slot, neem je de meten op terwijl er nog geen vloer in de betreffende ruimte ligt, houdt dan rekening met de extra centimeters die er straks liggen.

Het uitkiezen van de juiste kleur

Wanneer je een bepaalde kleur en / of print in je hoofd hebt, ga dan op pad om de kleuren in het écht te bekijken. Online shoppen is ontzettend handig en leuk, maar bij het uitkiezen van dit soort dingen is het het makkelijkst om de kleuren live te bekijken en de stof letterlijk te voelen. Vraag of je stof staaltjes mee mag nemen, en hou ze eens naast je vloer of je muur. Kleuren met elkaar laten matchen is zeer moeilijk om uit je hoofd te doen, trust me.

En hoe is de kleur dan daadwerkelijk voor je raam?

Niet vergeten om de stalen ook daadwerkelijk voor je raam te houden, je zult zien dat licht invloed heeft op de kleur. Niet alleen de kleur van de raambekleding zélf, maar van je héle interieur. Voorbeeld; gordijnen die roze gekleurd zijn, zullen onder invloed van (dag) licht een ietwat rozige gloed over je interieur uitstralen.

De ruimte zelf

Kleur op je muren, de kleur van je vloer en ook raambekleding heeft invloed op je ruimte. Lichte kleuren laten een ruimte vaak groter of ruimtelijker ogen. Verticale strepen benadrukken de hoogte van een ruimte, terwijl horizontale strepen dat doen voor de lengte. Zoek je gordijnen voor een kleine ruimte, dan doe je er over het algemeen goed aan om drukke printjes of zeer donkere kleuren te vermijden.

Licht doorlatend

Nico Tijsen, stylist bij Riviera maison, zei ooit iets in de trant van: ‘Een vensterbank moet je zien als de ogen van een vrouw, die moet je mooi opmaken, want ze geven een eerste, onuitwisbare indruk’. Maar niet alleen moet raambekleding natuurlijk mooi zijn, het heeft ook een belangrijke functie; namelijk het tegenhouden van licht. Bepaal dus van tevoren of je verduisterende raambekleding wenst, of dat het ook lichtdoorlatend mag zijn. Zelf hebben wij in de slaapkamer aan beide ramen rolluiken, ideaal, want hierdoor kun je het ‘ s nachts letterlijk aardedonker maken.

Regeling van temperatuur

Raambekleding kan verder ook een rol spelen bij de regeling van temperatuur. Wanneer de zon uren lang op een bepaalde raampartij in je woning staat, kun je je voorstellen dat het gedurende zomermaanden ontzettend heet kan worden in die ruimte, en als je in die ruimte moet vertoeven, is dat niet bijzonder prettig De speciale buitenzonwering van VELUX helpt om de temperatuur aangenaam te houden doordat hij rechtstreekse zonnestraling opneemt. In de winter wil je het binnen natuurlijk juist zo warm en aangenaam mogelijk maken, gevoerde gordijnen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Doordat ze dikker zijn, zullen ze namelijk warmte binnenhouden en kou buitensluiten, tot op zekere hoogte welteverstaan.

Wat is je budget?

Zoals met heel veel dingen geldt rondom het klussen en stylen van je woning; de kosten voor materiaal en spullen op zich, die zijn nog te overzien. Houdt echter rekening met het feit dat tegels voor je badkamer ook daadwerkelijk moeten worden opgehangen, die nieuwe keuken ook daadwerkelijk geinstalleerd moet worden, en in dit geval, de gordijnen op maat worden gemaakt, én opgehangen. Arbeidskosten dus, onderschat die niet. Ben je zelf handig, bepaal voor de aanschaf van de stof de juiste maten. Wil je enkele of dubbele plooien? En is de stof die je mooi vindt kamerhoog verkrijgbaar? Zoniet, dan zul je extra stof moeten aanschaffen en banen aan elkaar moeten stikken. Bij het monteren van raambekleding, of dat nu gaat om een dakraam of een gewoon raam, heb je verder natuurlijk ook een goede boor nodig.

Omgevingsfactoren

Kijk van tevoren verder ook naar de omgeving van waar je raambekleding komt. Bij onze slaapkamer was het makkelijk, ik heb de gordijnen zoals je ziet, expres langer laten maken omdat ik dat heel chique vind ogen. Maar je moet hier natuurlijk wél de ruimte voor hebben. Welke bevestigingsmanier heeft de voorkeur om de door jou gewenste raambekleding op te hangen en is dit mogelijk in de ruimte die je tot tot je beschikking hebt? Tot slot gaat het niet alleen om de letterlijke ruimte die je hebt, bedenk ook in welke omgeving de stof zich bevindt. Natuurlijke materialen, zoals linnen en en wol, kunnen namelijk reageren op luchtvochtigheid.

De invloed van zonlicht

De kleur van je raambekleding kan veranderen door zonlicht. Sowieso is dat trouwens het geval met textiel in het algemeen, je kunt het ook merken bij kussens en banken in ruimtes waar veel zon op staat. In feite kun je hier helaas niet heel veel aan doen, een goede voering kan het proces wat vertragen. Verder verkleurt lichter textiel sneller dan donker textiel en ook gaat het bij natuurlijke materialen sneller.

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.