Home inspo,  INSPIRING INTERIORS

blijven jouw bloemen langer mooi

 

Let vooral op de derde tip! Dít vergeten veel mensen. 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zorg voor een schone vaas

Zet je bloemen altijd in een schone vaas! Je krijgt een vaas het beste schoon door deze te vullen met water, een scheutje bleekmiddel toe te voegen, dit even te laten staan en vervolgens goed uit te spoelen, net zolang totdat het water helder is. Je kan ook een heel klein beetje bleekmiddel toevoegen als de bos bloemen al in je vaas staat. Bleek remt namelijk de groei van bacteriën. Ververs het water regelmatig, zeker als je ziet dat het water al troebel geworden is!

Kies de juiste vaas

Een schone vaas is dus belangrijk, maar de vaas zelf speelt ook een rol bij de levensduur van je bloemen. Bloemen leven en bloeien en hebben daar dus de ruimte voor nodig. ‘Prop’ je bloemen dus niet in een té kleine vaas. Verder hebben glazen vazen een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld keramieken varianten. Je kan zo namelijk makkelijk zien hoe het water erbij staat; is er nog genoeg water en is dat water nog schoon? Plastic vazen kunnen niet al te zware of grote boeketten hebben, houdt rekening met ‘omval-gevaar’!

Verwijder de bladeren

Wanneer je bloemen hebt gekocht en je gaat deze schikken in een vaas, verwijder dan eerst de bladeren van het gedeelte van de stelen die onder water staan. Bacteriën zijn namelijk dol op deze natte bladeren en kunnen er voor zorgen dat je bloemen gaan rotten (en daardoor ook zéér onprettig kunnen gaan ruiken!)

Snijd bloemen schuin af

Hierdoor kunnen bloemen namelijk beter water opnemen. Doe dit specifiek ‘schuin’ en niet recht, omdat het oppervlakte waardoor de bloemen nu water op kunnen nemen, groter is. Gebruik hiervoor een scherp mes, zodat je in één keer goed kan snijden.

 Plaats bloemen op de juiste plek

Liever niet in direct zonlicht, in de buurt van airco, in een té vochtige ruimte (zoals een badkamer) of in de buurt van fruit.

Koop bloemen waarvan de knoppen nog dicht zitten

Koop liever geen boeketten waarvan de bloemen al helemaal open gebloeid zijn. Kies een bos waar nog dichte knoppen in zitten, het is juist mooi als de bloemen in de loop van de week bij jou thuis gaan uitkomen en je hebt er dus dagen langer plezier van! Bovendien zien sommige bloemen er totaal anders uit wanneer ze open gebloeid zijn dan wanneer de knoppen nog dichtzitten, en zo heeft elke levensfase van een bloem zijn eigen charme.

De ene bloem is de andere niet

De ene bloem kan baat hebben bij een andere verzorging dan de andere. Momenteel is het natuurlijk weer tulpen-tijd, en tulpen hebben een ietwat andere aanpak nodig. Ze groeien namelijk énorm snel en kunnen in korte tijd slungelig worden en gaan hangen. De truc bij tulpen is om een héél klein laagje water in je vaas te zetten, anderhalve centimeter is genoeg. Zorg er natuurlijk wel voor dat je tulpen niet helemaal droog komen te staan. Door het kleine laagje water moeten ze als het ware wat harder werken en blijven ze mooi rechtop staan. Zet tulpen liever niet in de buurt van een warmtebron, niet in de buurt van de verwarming of in het volle zonlicht dus. Verder kun je ze na aanschaf onder de kop doordrukken met een speldje, dit helpt ook absoluut tegen het slap hangen. Ik doe het in ieder geval altijd sinds ik deze ‘truc’ ontdekt heb.

Geen regels

Uiteraard zijn er bepaalde bloemen die mooi zijn in combinatie met elkaar en die bijvoorbeeld qua kleur of qua vorm mooi bij elkaar passen, maar in feite vind ik dat bloemschikken geen specifieke regels kent. Durf af te wisselen, er zijn zo ontzettend veel prachtige bloemen te koop dat het zonde zou zijn als je elke week hetzelfde koopt. Durf creatief te zijn en wanneer je wat terughoudend bent tegenover kleur in je interieur omdat je bang bent dat het te heftig wordt, zijn bloemen de ideale sfeermakers om kleuren in je huis ‘uit te proberen’.

Verdeel je bloemen, wees creatief

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je bos bloemen of boeket in één vaas te zetten, maar het is ook ontzettend leuk om ze te verdelen over verschillende vaasjes. Groepeer de vaasjes (klein en groot en rond en vierkant door elkaar mag!) en creëer zo een eyecatcher op je tafel of verdeel de vaasjes over je huis. Zo kun je overal van je verse bloemen genieten. Ook een tip wanneer je boeket (bijna) uitgebloeid is of wanneer de meeste bloemen er niet meer mooi bijstaan: Snijd de laatste losse bloemen die nog wél mooi zijn opnieuw af, maar dan een stuk korter, en zet ze bijvoorbeeld in theekopjes, lege parfumflesjes of ander mooi glaswerk neer!

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.