Vind jij opruimen lastig? Maak het wat makkelijker door jezelf déze vragen te stellen als je twijfelt om iets weg te doen.

Gebruik ik het en heb ik het echt nodig?

Een huishouden runnen, een huis netjes houden en spullen opruimen is niet voor iedereen even makkelijk. Dat mensen opruimen lastig vinden, kan tal van redenen hebben. En er is natuurlijk ook niet altijd iemand in de buurt die je fysiek of mentaal kan ondersteunen. Ik hoop het je wat makkelijker te maken met een aantal vragen die je jezelf kunt stellen tijdens het opruimen. Niet elke vraag is echter geschikt voor iedere ‘categorie’. Het maakt natuurlijk wel wat uit of je de kelder of de schuur, de kledingkast of de keuken uitruimt. Eén van de meest voor de hand liggende dingen die je jezelf kunt vragen tijdens het opruimen is; Gebruik ik dit item? Voor kleding kun je jezelf dan de vraag stellen: Draag ik dit nog? Er zijn vast ook spullen in je huis die je niet vaak gebruikt, maar die je wel een keer nodig gaat hebben, al is het maar een keer per jaar. Hoewel zo’n item tijdens het opruimen misschien nutteloos lijkt, zijn er toch voldoende voorbeelden van dingen die handig zijn om toch te bewaren, zoals een koortsthermometer, een koffer of een hogedrukreiniger. Dit zijn toch vaak wat kostbare dingen waarvan het eigenlijk zonde is om die opnieuw te kopen. Andere dingen die je waarschijnlijk ‘ooit’ nog wel een keer nodig gaat hebben, maar die niet perse heel waardevol zijn, zijn bijvoorbeeld cadeaupapier, een schoenspray voor suède schoenen (zeker als je op dit moment geen suède schoenen in je garderobe hebt!) of blarenpleisters. Dit zijn goedkope, vervangbare dingen. Geen nood aan de man als je deze nu wegdoet en toch ooit weer eens nodig blijkt te hebben. Ik bedoel hier niet mee te zeggen dat je dit soort dingen altijd maar moet weggooien, maar het gaat erom om keuzes te maken als je geen plek hebt om alles te kunnen bewaren en dan ook nog een goed overzicht hebt.

Heb ik er de ruimte voor?

Eén van de meest voorkomende redenen van een rommelig huis, een rommelige kamer of een rommelig kastje, is dat er te veel spullen op die bewuste plek staan. Ook dit kan opruimen lastig maken! Stel jezelf dus de vraag; heb ik hier de ruimte voor? Kan ik dit item bewaren zonder dat het andere dingen in de weg staat. Kan ik er makkelijk bij, kan ik het makkelijk pakken zonder dat ik eerst van alles moet verplaatsen of weghalen. In de meeste gevallen kun je niet én alles bewaren én een prachtig overzicht hebben. Heb je er geen ruimte voor, maak dan ruimte (juist, door iets anders weg te doen dus) of laat het item los.

Wist ik nog dat ik het überhaupt had en kan ik het opnieuw kopen?

Tijdens het opruimen kom je natuurlijk van alles tegen. Weggefrommeld achterin een kast of helemaal onderop een stapel. Soms is dat erg leuk, misschien vind je iets waar je al tijden naar zocht. Maar zeg eens eerlijk; is het in veel situaties niet een geval van: Oh ja, dit had ik ook nog liggen! Eén van mijn regels tijdens het opruimen is, wist ik niet meer dat ik het had, dan gebruik ik het blijkbaar niet en heb ik het blijkbaar ook niet nodig. Dan kan het dus weg. Stel je voor dat je iets een jaar lang niet gebruikt hebt en je wilt het item eigenlijk wegdoen. Maar dan slaat de twijfel toe. Wie weet heb ik het ooit nog nodig? Stel je jezelf dan de vraag: kan ik dit opnieuw kopen? Spullen waar je een herinnering aan hebt of die je bijvoorbeeld cadeau gekregen hebt, al dan niet tijdens een bijzondere gelegenheid, kun je vaak niet opnieuw kopen. Veel spullen zijn echter gewoon vervangbaar. Dit geldt vooral voor praktische gebruiksvoorwerpen zoals een bakblik, een extra strijkplank, een messenset. Je hoeft je geen zorgen te maken, want al dit soort praktische dingen kun je later gewoon opnieuw kopen, mocht je het toch nog nog hebben.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik dit nu wegdoe?

Veel mensen vinden opruimen lastig omdat emoties een belangrijke rol spelen tijdens dit proces. Je hoeft absoluut niet materialistisch te zijn om gevoel te hebben bij spullen. Dat kunnen fijne gevoelens zijn, zoals kleding die je droeg op een eerste date, of een cadeau dat je kreeg toen je ging samenwonen. Maar ook verdrietige gevoelens spelen vaak een belangrijke rol. Bij erfstukken bijvoorbeeld, foto’s van overleden dierbaren, of een kast die je ooit samen met je ex-partner uitzocht, in gelukkiger tijden. Belangrijk om hierbij altijd te beseffen is dat een herinnering aan een item niet vervaagt als je het item niet meer hebt. Spullen die vervangbaar zijn, zijn vervangbaar, opnieuw te kopen dus.

Opruimen lastig, welk gevoel geeft dit item mij?

Om het nog even te hebben over de emoties waardoor opruimen lastig is voor sommige mensen. Veel spullen geven je een bepaald gevoel. Dat kunnen allerlei soorten gevoelens zijn; gevoelens van trots, angst, liefde, empathie, heimwee of blijdschap. Als een bepaald item om wat voor reden dan ook geen fijne gevoelens bij je losmaakt, maar eigenlijk alleen maar onprettige of negatieve, vraag je zelf dan af waarom je dat specifieke item dan eigenlijk nog zou bewaren? Omdat je het misschien (ooit) gekregen hebt van iemand? Maar zou die persoon na al die tijd nog aan jou vragen wat je eigenlijk met ‘vul zelf meer in’ gedaan hebt?

VIND JIJ OPRUIMEN LASTIG? TEGEN WELKE DINGEN LOOP JIJ WEL EENS AAN TIJDENS HET OPRUIMEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

  1. Eigenlijk nergens tegenaan ik gooi gemakkelijk weg zeker accesoires voor in huis die zijn bij mij gemakkelijk inwisselbaar voor iets anders. “Dure” dingen gooi ik niet weg (ik heb wat IIttala) maar veel daarvan is een gebruiksartikel en andere dingen ruim ik tijdelijk op. Alleen van mijn Engelse berenverzameling doe ik geen afstand ze passen precies in een vitrinekast en ik koop er dus ook geen meer bij 🙂 Ze zeggen wel eens herinneringen zitten in je hoofd niet in spullen zeker van toepassing voor mij maar dat is heel persoonlijk uiteraard.

    1. Christiana says:

      Herkenbaar! Ik kan ook vrij makkelijk afstand doen van spullen, op bepaalde dingen na natuurlijk. Maar het is inderdaad heel persoonlijk. Zo heeft Andre een motto; ‘zo lang ik nog plek voor heb, bewaar ik het’, terwijl mijn motto meer is: ‘als ik het niet gebruik, niet meer wist dat ik het had of het gewoon niet meer ‘wil’ bewaren, dan gaat het weg’. Maar gelukkig is ons huis voorlopig nog niet dicht geslibt;-)

  2. Handig artikel voor mij haha.
    Ik kan dus echt niks afstaan, vreselijk haha.

    Liefs
    x

    1. Christiana says:

      Snap ik hoor! Het is ook niet altijd makkelijk. Ik bedoel, neem dit artikel, dit zijn natuurlijk een paar voor de hand liggende vragen, maar er spelen natuurlijk nog veel meer dingen na tijdens het opruimen. En jezelf de vragen stellen, maar er dan ook nog naar handelen, is ook weer een tweede;-)

  3. Ik ben tamelijk goed in opruimen en dan vooral van mijn kledingkast die ik momenteel aan het uitruimen ben en ik al zeker twee vuilniszakken vol heb. Een heerlijk gevoel 🙂

    1. Christiana says:

      Ja, lekker is dat hè? Nu het herfst is, heb ik ook weer zin om van alles op te ruimen, haha;-)

  4. Ik zou het persoonlijk dus best ‘erg’ vinden als ik iets wegdoe en ik moet het nieuw kopen. Niet vior het geld, maar om de milieu-impact van nieuwe spullen. Dat staat me wel in de weg soms – ongebruikt laten liggen is ook niet duurzaam – daarom maak ik hier een tussenstap. Ik probeer alles tweedehands te verkopen, dan heb je een zo direct mogelikke eigenaar en belandt het via de kringloop niet als nog op de vuilnisbelt (hoop ik). En kijk ik of zoiets ook weer makkelijk tweedehands te koop is als ik het toch mis. Maar het belangrijkst: ik ben kritisch op wat er binnenkomt. Dat scheelt véél opruimwerk, haha.

    1. Christiana says:

      Een heel goede tip inderdaad; kritisch zijn op wat er binnenkomt! Daar ben ik de laatste tijd ook veel meer mee bezig. Ik geef veel minder snel geld uit aan ‘spullen’. Ik gooi sowieso vrijwel nooit iets weg, tenzij iets echt kapot of vies of heel oud is. Of ik geef het weg of ik verkoop het.

  5. Ik ben zelf niet geweldig in dingen weg doen. Opruimen kan ik wel heel goed, alles komt op z’n vaste plek te liggen. En een keer in het jaar ga ik eens flink door al mijn spullen heen om de boel eens goed op te ruimen.

    1. Christiana says:

      Dingen wegdoen is in principe natuurlijk ook geen ‘must’ als je plek voor je spullen hebt en overzicht kan houden. En dan is het inderdaad wel fijn als alles een vaste plek heeft in huis.

  6. Ik probeer steeds op te ruimen, ruimte maken en alles netjes te maken…maar na een paar dagen is er weer niks van te zien. Vooral in deze drukke periode met nieuwe lanceringen enzovoort is onze woonkamer soms meer een pakhuis 🙂

    1. Christiana says:

      Dat is natuurlijk herkenbaar. Ik probeer pakketjes ook altijd direct open te maken, spullen apart in een kast, persberichten bij elkaar en verpakkingen en verpakkingsmateriaal gaan direct weg. Maar nu wordt het qua lanceringen inderdaad weer drukker en dan moet je alles goed bijhouden.

  7. Jeroen is ook iemand die steeds nieuwe plekken creëert als er nog plek is. Wie wat bewaart heeft wat…Al is er genoeg wat ik de afgelopen tijd maar heb weggegooid, verkopen lukte ook niet dus hup, weg ermee. En je mist het ook niet. Al zoek ik mij gek naar een wereldstekker die wij hadden en die ik binnenkort nodig heb. Nee, ik ga niet op reis maar voor iets met een Amerikaanse stekker. Iets wat je eigenlijk nooit gebruikt is zo lastig te vinden dan. Action heeft ze niet dus dat wordt zoeken naar een betaalbaar stekkertje, mocht hij niet boven water komen. (en je zal het net zien, heb je een nieuwe gekocht dan vind je die andere!)

  8. Nee ik vind het totaal niet lastig. Volgens mijn vriend vind ik het zelfs te makkelijk haha. Hoppa, opgeruimd en klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.