Verschillende kleuren combineren in je interieur is een leuke uitdaging. Want welke kleurencombinaties ‘werken’ en welke combinaties kun je beter vermijden?

Kleuren combineren in je interieur met de kleurencirkel

Kleur is belangrijk in een interieur, omdat het voor een groot deel bepaalt hoe een interieur er uitziet, en misschien nog wel belangrijker, hoe een interieur aanvoélt. Een super handige tool voor het combineren van de kleuren in je interieur is de kleurencirkel. De kleurencirkel bestaat uit verschillende kleuren, de zogenaamde primaire kleuren zijn de kleuren die je niet kunt maken door andere kleuren met elkaar te mengen, namelijk rood, blauw en geel. Wanneer je twee primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je een secundaire kleur. Wanneer je bijvoorbeeld blauw en geel met elkaar mengt, krijg je de kleur groen. Andere primaire kleuren zijn oranje wat je krijgt door rood en geel te mengen en paars door rood en blauw te mengen. Tertiaire kleuren ontstaan wanneer je een primaire kleur mengt met een secundaire kleur. Wit, zwart en grijs staan niet op de kleurencirkel, evenals de kleur bruin. Grijs krijg je door zwart en wit met elkaar te mengen en bruin krijg je door een primaire kleur, rood, geel of blauw met een complementaire kleur die recht tegenover de primaire kleur op de kleurencirkel ligt. Voor alle kleuren geldt, door wit of zwart toe te voegen wordt een kleur lichter of donkerder.

Het combineren van verschillende kleurencombinaties in je interieur

Afhankelijk van de ruimte die je hebt en natuurlijk de sfeer die je wilt creëren, kun je natuurlijk in feite alle mogelijke kleuren en kleurencombinaties uit deze kleurencirkel met elkaar combineren. Er is echter een ‘maar’ in dit verhaal. Bepaalde kleurencombinaties ‘werken’ simpelweg beter dan andere. Een overvloed aan verschillende kleuren kan onrustig en overweldigend aanvoelen, terwijl te weinig kleur saai, kil en zielloos kan ogen. Sowieso zou je kunnen zeggen dat kleuren die dicht bij elkaar liggen op de kleurencirkel vrijwel altijd goed werken, dit worden dan ook wel harmonische kleuren genoemd. Maar er zijn meer ‘goede’ combinaties.

Monochroom of een ton sur ton kleurenpalet

Kies je voor een monochroom of een ton sur ton kleurenpalet, dan kies je voor één kleur. Je kan als kleur bijvoorbeeld voor blauw of paars gaan. Bij een monochroom kleurenpalet kun je op zoek gaan naar verschillende tinten / nuances van jouw gekozen kleur. In zo’n interieur is het ook leuk om te combineren met verschillende stoffen en materialen. Je kunt je voorstellen dat een blauwtint op een zijden kussenhoes heel anders kan ogen dan op bijvoorbeeld een linnen kussenhoes. Op de kleurencirkel ga je dan dus niet met de cirkel mee in kleur, maar werk je als het ware vanaf de buitenrand naar binnen toe. Je kan dus gaan voor een kleur en die in allerlei verschillende nuances laten terugkomen. Je plaatst in dit geval dus bijvoorbeeld donkergroen en lichtgroen naast elkaar, en natuurlijk kun je ook gebruik maken van alle nuances groen die daar maar tussen zitten, mintgroen, grasgroen, emerald groen en ga zo maar door.

Contrasterend of juist een harmonieus kleurenpalet

Bij een contrasterend kleurenpalet kies je twee kleuren uit het kleurenwiel die vrijwel lijnrecht tegenover elkaar liggen, bijvoorbeeld oranje en blauw of roze en groen. Kleuren die tegenover elkaar in het kleurenpalet liggen, versterken elkaar en daardoor kun je hiermee toffe effecten creëren. Leg je bijvoorbeeld een oranje kussen op een blauwe bank, dan wordt dat kussen echt een eyecatcher. De kleur oranje ligt op het kleurenwiel precies namelijk tegenover de kleur blauw. Het zelfde werkt bijvoorbeeld ook met een roze stoel voor een muur met groen behang. Een harmonieus kleurenpalet bereik je juist door kleuren in je interieur te gebruiken die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Mooie voorbeelden hiervan zijn oranje/rood, oranje/roze, groen/blauw en groen/geel. Kort samengevat, dit zijn dus kleurencombinaties die vrijwel altijd werken. Eén kleur toegepast in verschillende nuances, een combinatie van twee contrasterende kleuren die recht tegenover elkaar op het kleurenpalet liggen of een combinatie van (liefst maximaal drie) verschillende kleuren die naast elkaar op het kleurenpalet liggen.

WELKE KLEUREN HEB JIJ IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.