Home inspo,  INSPIRING INTERIORS

Dit zijn de beste tips voor het maken van een gallery-wall

 

Mijn regel voor het creëren van een gallery-wall is…er zijn geen regels! Oké, heel flauw. Dus ik heb wel een aantal (écht bruikbare!) tips voor je!

Met een gallerywal creëer je heel makkelijk een super gezellig, sfeervol en persoonlijk geheel in je interieur.  Je kunt alle kanten op, maar ik kan me zo voorstellen dat het wat ‘spannend’ is om eraan te beginnen, en daarom deel ik vandaag een aantal tips die ik zelf heb geleerd en heb toegepast bij het maken van de gallery-walls in ons eigen huis.

Bedenk van tevoren een thema voor je gallery-wall

En dat kan van alles zijn; botanisch, zwart-wit, quote’s, vakantie-foto’s, trouw-foto’s, familie-foto’s, een gallery-wall in één kleur of een combinatie van kleuren. Zorg ervoor dat je van tevoren alle posters en foto’s verzamelt. Dan kun je alvast kijken of de kleuren en prints goed bij elkaar passen. Leg ze eens neer op de vloer. Vaak ‘voel’ je wel of het geheel klopt. En is dat gevoel er niet meteen? ‘Speel’ dan even met je foto’s; haal iets weg, voeg iets toe, verander de compositie. Soms kan één foto weghalen of juist iets kleins toevoegen een heel groot verschil maken.  Kies je voor een gallery-wall in een bepaalde kleur, dan hoeft dat zeker niet allemaal exact dezelfde tint te zijn. Een gallery wall met bijvoorbeeld verschillende tinten roze of blauw kan erg mooi zijn. Ik vind het zelf altijd leuk om een mix te maken van posters, persoonlijke foto’s en prints.

Start met één ‘centerpiece’ voor je gallery-wall

Elke gallery-wall begint met een centerpiece. Dit kan bijvoorbeeld een heel grote lijst zijn, maar ook jouw ultieme favoriete foto of een poster die je qua kleur heel erg aanspreekt. Het gaat erom dat je met één print / foto / poster / object begint en vanuit daar verder werkt. De centerpiece voor de gallery-wall in mijn kantoor die je hierboven ziet is allemaal begonnen met de spiegel. Die had ik al (lang) voordat de lijstjes opgehangen werden. De eerste print die we hebben opgehangen was die van het strand, die je links naast de lamp ziet. Ik ben dus van die kleuren uitgegaan en zo heb ik andere passende prints en persoonlijke foto’s uitgezocht die daar goed bijpasten. De gallery-wall in de woonkamer is begonnen met de goudkleurige spiegel en de grote blauwe poster. Tot slot kwam de inspiratie voor de gallery-wall op de slaapkamer van mijn nieuwe dekbedovertrek. De eerste print die ik daar bij uitzocht was die van de paarse hortensia’s.

De lijsten

Ook met de lijsten kun je alle kanten op. Wil je een heel strak geheel, dan is het mooi om allemaal dezelfde lijsten te kiezen, of in elk geval lijsten in één kleur en van hetzelfde materiaal. Je kunt echter uitstekend variëren met verschillende soorten en maten lijsten. Het hoéft niet perfect, juist door verschillende lijsten, in verschillende afmetingen en eventueel zelfs in verschillende kleuren te gebruiken, krijg je een super gaaf geheel. Voor de gallery walls in ons huis heb ik gebruik gemaakt van fotolijsten van Action, Desenio en Ikea. Het voordeel van de lijsten van Action is dat ze súper budget zijn, maar ik vind wel dat deze zeer snel beschadigen. Ik verander mijn walls nogal eens, waardoor ik soms bepaalde lijsten even niet gebruik. Die leg ik dan op een stapel, maar eigenlijk kunnen de Action varianten dat niet hebben; die lijsten zijn zeer krasgevoelig. Ikea lijsten vind ik kwalitatief erg goed, en ik vind het bovendien heel handig dat Ikea hun lijsten in de winkel op afmeting gesorteerd heeft. Zo kun je in één oogopslag zien welke soorten en kleuren lijsten ze hebben in het formaat waar jij naar op zoek bent.

En wat doe je ín de lijsten?

Vrijwel al mijn prints heb ik gekocht bij Desenio. Een echte aanrader, want in deze webshop hebben ze super veel keus in posters in alle mogelijke thema’s, kleuren en afmetingen die je maar bedenken kunt. Ik werk ook graag met persoonlijke foto’s. Verder heb ik in diverse lijstjes restanten behang zitten. De dames die mij al langer volgen, herkennen misschien het zwart/wit gestreepte printje op de wand in mijn kantoor, want dit behang heeft ooit beneden in een muur op de woonkamer gezeten (zeker vier jaar geleden ondertussen!). Het polkadot printje is ook behang; dit behang zit op de wand tegenover de gallery-wall, als je goed kijkt, kun je de weerkaatsing in de zilveren spiegel zien.

Speel met vorm in je gallery-wall

Een gallery-wall hoeft natuurlijk niet persé alleen maar uit posters en foto’s (in lijsten) te bestaan. In feite kun je van alles aan je muur hangen; denk aan een spiegel(tje) (of zelfs meerdere!), maar ook wandplantjes en zelfs kleine plankjes waar je bijvoorbeeld een kaarsje of een parfumflesje op zet kan leuk zijn. En verder; een gallery-wall hoeft natuurlijk niet een ‘rechthoek’ te zijn. Ik vind het zelf altijd leuk wanneer de lijstjes ‘speels’ hangen. Wil je nu wel een strak (vierkant of rechthoekig) geheel, dan is een waterpas onmisbaar.

De compositie van de gallery wall

Ik denk dat de compositie het meest ‘spannende’ deel van je gallery-wall is. Ik zal je eerlijk zeggen dat wij al onze gallery-walls uit de losse pols gemaakt hebben. Ik ben letterlijk op een bepaald punt begonnen en ben vanaf één lijst gewoon verder gaan werken. Het is wel erg handig om dit met z’n tweeën te doen. Op die manier kan één persoon de lijst tegen de wand houden en de ander vanaf een afstandje toekijken en aanwijzing geven (stukje naar links, een iétsje naar beneden…STOP! In die geest dus). Ik kan me echter heel goed voorstellen dat je dit nogal risico-vol vind. Een super handige tip is dan om bijvoorbeeld eerst met afplaktape of washi-tape (in ieder geval een soort tape die je daarna weer makkelijk van de muur af kunt halen), een gallery-wall op de muur te maken. Zo kun je makkelijker zijn of de lijsten qua compositie ‘kloppen’. Je kunt de gallery-wall natuurlijk ook eerst op de grond neerleggen, dat is wellicht iets minder tijdrovend. Vergeet niet om er (met je telefoon bijvoorbeeld) een foto van te maken, dat is super handig zodra je gaat beginnen met het ophangen van de lijsten.

Het ophangen van de lijsten

Zoek van tevoren uit met welke muren je te maken hebt. Bij binnenmuren volstaan spijkertjes meestal, bij buitenmuren van beton zul je aan de slag moeten gaan met een boor. Houdt ook vooral rekening met de lengte van je spijkers (en eventueel pluggen) als je lijsten een vrij brede rand hebben (zoals het geval is met een aantal lijsten van Ikea die wij gebruikt hebben). Bij de bouwmarkt kun je terecht voor speciale schroeven (in verschillende maten) die geschikt zijn  voor harde (beton) muren.

Heb jij een gallery wall in huis?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 • Babs

  Een mooie spiegel wil ik ook een keer ophangen, dat maakt een kamer ook optisch groter. Ik baal dat wij een betonnen muur hebben, wij moeten altijd een professionele boor lenen anders kom je niet in de muur.
  Het ziet er prachtig uit en ik heb zeker wat aan jouw tips! Thanks!

 • Anne - YouStyle.nl

  Mooi! Ik heb thuis ook een gallery wall, maar het is eigenlijk een beetje een rommeltje. Komt door de kleurrijke vakantiefoto’s die er allemaal hangen. Die maken het geheel al meteen wat minder uniform.

 • Simone

  Wat heb jij een hoop foto’s en lijstjes in huis, ik hou er van!! In ons huidige appartement hebben we veel plek, maar helaas niet op de muren. Hopelijk kan ik in ons nieuwe huisje over een tijd aan de slag met een mooie gallerywall!

 • Deb

  Ik vind zo’n gallery wall echt te gek! Gisteren was ik bij mijn stiefzusje en ie had ook een soort gallery wall op een groot hart van stijgerhout gemaakt waarin ze heel veel lijstjes had verwerkt. Ik zei meteen: oh wat leuk jij hebt ook een gallery wall. Ze had nog niet eerder van het begrip gehoord ;-). Ik vind het best risicovol zo’n gallery wall en ik moet je eerlijk bekennen dat ik het zelf niet snel zal aandurven. Te bang dat ik ben om een foutje te maken (en een gat verkeerd te boren) en spijt te krijgen. Ik heb helaas niet zoveel gevoel voor interieur dingen :-(.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.