Fabels over natuurlijke huidverzorging zijn onder andere dat natuurlijke producten altijd beter en veiliger zijn voor je (gevoelige) huid, maar zo simpel ligt het dus niet.

Beware

Fabels over natuurlijke huidverzorging; natuurlijke huidverzorging is beter voor je huid

Eén van de meest gehoorde fabels over natuurlijke huidverzorging is toch wel dat natuurlijke huidverzorging beter is voor je huid. Dit is gewoon niet waar. Natuurlijk kunnen bepaalde natuurlijke ingredienten enorm veel goeds voor je huid betekenen. Aan de andere kant kunnen bepaalde synthetische ingredienten ook veel goeds voor je huid betekenen en kunnen mensen ook slecht reageren op natuurlijke ingredienten. Mooie voorbeelden van niet-natuurlijke cosmetische toevoegingen zijn siliconen en minerale oliën. Veel mensen willen siliconen vermijden omdat ze niet natuurlijk zijn en de huid zouden afsluiten. Echter, dit kúnnen siliconen helemaal niet vanwege hun grote moleculaire structuur. Siliconen zijn op zich dus niet-comedogeen. Siliconen vormen een beschermend laagje op de huid waardoor allergenen en irriterende stoffen minder makkelijk de huid kunnen binnendringen. En omgekeerd zorgen ze ervoor dat vocht minder goed kan ontsnappen aan de huid waardoor siliconen bijdragen aan een beter gehydrateerde huid en een gezondere barrièrefunctie. Ook minerale oliën kunnen heel heilzaam zijn bij een geïrriteerde of zeer beschadigde huid.

Met een gevoelige huid kun je beter natuurlijke huidverzorging gebruiken

In feite is er zo ontzettend veel te vertellen over ‘een gevoelige’ huid en over ‘natuurlijke huidverzorging’ dat ik over deze twee onderwerpen wel een boek zou kunnen schrijven. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze een gevoelige huid hebben, maar wanneer je ze dan vraagt waar ze gevoelig voor zijn, weten ze dat niet. Ze weten wel dat ze ‘geen gif’ in hun cosmetica willen en alles ‘moet natuurlijk zijn’. Van het woord ‘gif’ krijg ik bij voorbaat al jeuk, want ook al kun je absoluut vraagtekens bij bepaalde ingrediënten en toevoegingen plaatsen, ‘gif’ zul je echt niet vinden in cosmetica, in ieder geval niet in cosmetica die hier in Nederland verkocht word. Een gevoelige huid heeft een lage(re) weerstand waardoor alle prikkels die normaal gesproken alleen opgepikt worden, nu opgepikt worden, maar dan direct omgezet worden in iets negatiefs. Een gevoelige huid kan dus reageren op bepaalde toevoegingen in cosmetica, maar ook op blootstelling aan zonlicht en kou. Dat je een keer wat roodheid hebt ervaren na het gebruik van een bepaald product, kan duiden op overgevoeligheid, maar een echte allergische reactie is echt (vele malen) heftiger dan ietwat gevoelig reageren. Vergeet ook vooral niet dat het vaak gaat om een combinatie met factoren. Wanneer je bijvoorbeeld in de ochtend een peeling gehad hebt en vervolgens de hele dag (onbeschermd) in de zon gaat liggen, kun je er vanuit gaan dat je huid in de avond zo rood als een kreeft is, ook al heb je geen gevoelige huid. Een gevoelige huid kan absoluut baat hebben bij verzachtende en verzorgende ingredienten zoals aloë vera en sheaboter, maar kan ook allergisch reageren op bijvoorbeeld tea tree, bergamot, eucalyptus, toverhazelaar, lavendel of munt. Zogenaamde allergenen kunnen een allergische reactie uitlokken. Natuurlijk zijn er meer dan genoeg voorbeelden van producten waaraan bewust weinig tot geen allergenen aan zijn toegevoegd, maar ook van een 100% natuurlijke formule kun je dus een allergische reactie krijgen. Natuurlijk is dus niet per definitie de garantie dat zo’n product altijd goed of beter is voor je gevoelige huid.

Een natuurlijk product bevat geen synthetische toevoegingen

Dit klinkt wellicht gek, maar producten van veel merken die voor zichzelf een heel natuurlijk imago hebben opgebouwd, bevatten zeker niet alleen maar 100% natuurlijke ingredienten. Dit heeft alles te maken met het feit dat de term ‘natuurlijk’ niet wettelijk beschermd is. Een fabrikant kan zijn product dus al natuurlijk noemen wanneer er een natuurlijk ingrediënt aan de formule is toegevoegd. Dat wil dus echter niet zeggen dat er verder geen synthetische toevoegingen aan het product zijn toegevoegd. Verder is het altijd verstandig om te kijken naar de ingrediëntenlijst van een product. Des te hoger een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie ervan. Wanneer een fabrikant dus beweert dat zijn product rijk is aan bijvoorbeeld aloë vera maar je die aloë vera vervolgens onderaan op de ingrediëntenlijst terug vindt, dan weet je dus de concentratie ervan laag is. Je kunt je dan afvragen of die formule wel zo goed en kalmerend voor je huid is zoals geclaimd wordt. In tegenstelling tot de term ‘natuurlijk’ is de term ‘biologisch’ wel beschermd. Echter, 100% biologische huidverzorging is wat lastig, omdat water in feite niet biologisch is. Er bestáát trouwens wel 100% biologische huidverzorging, zoals SantaVerde, die voegen dus geen druppel water toe aan hun producten. Uiteraard bestaan er daarnaast zeker wel merken die écht 100% natuurlijke formules hebben, zoals Weleda. Deze formules zijn dus bijvoorbeeld vrij van siliconen, minerale olie en SLS en SLES. Vaak zijn merken die echt 100% natuurlijk zijn, gecertificeerd en dragen ze bijvoorbeeld het label BDIH, CosmeBio, Cosmos, Ecocert, Eko of Natrue. Alle certificeringen verschillen onderling overigens weer van elkaar, dus wanneer je echt bepaalde toevoegingen of ingredienten wilt vermijden, kun je altijd hun richtlijnen erop naslaan.

Nog meer fabels over natuurlijke huidverzorging; alle natuurlijke huidverzorging is vegan en dierproefvrij

Ook de beweringen dat natuurlijke producten altijd vegan en dierproefvrij zijn, zijn fabels over natuurlijke huidverzorging. Natuurlijke producten kunnen namelijk dierlijke ingredienten bevatten en zijn daarom dus niet geschikt voor veganisten. Ook bestaan er producten met natuurlijke ingredienten die op dieren worden getest. Dit is soms heel lastig te achterhalen, omdat de term natuurlijk niet beschermd is. Veel merken met een natuurlijk imago kunnen dus gebruik maken van dierproeven. Hoewel dierproeven voor cosmetica in Nederland verboden zijn, is het een feit dat producten die in China verkocht worden, altijd worden getest voordat ze in China in de handel kunnen worden gebracht, wat normaal gesproken gepaard gaat met een reeks dierproeven. Je kunt er dus van uit gaan dat alle cosmetica die in China verkocht wordt, natuurlijk of niet-natuurlijk, getest is op dieren. Hoewel The Body Shop deel is van de L’Oréal-groep die wel op dieren test, is The Body shop een felle tegenstander van dierproeven, net als Lush. Reden dat je deze ketens niet in China tegenkomt.

GEBRUIK JIJ HEEL BEWUST NATUURLIJKE HUIDVERZORGING?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Mooie foto van jou! En interessant om te lezen. Ik gebruik niet heel bewust natuurlijk huidverzorging. Door mijn eczeem kan ik niet alles gebruiken op huidverzorgingsgebied en ben ik daardoor beperkt.

  2. Voordat ik begon met lezen was ik even afgeleid; wat een prachtige foto! Knappe vrouw! Los daarvan ook een hele knappe blogpost 🙂 Interessant, ik kan me hier helemaal in vinden.

  3. Goed voorbeeld van die peeling, als je daarna zo de zon in gaat gaat het bij iedereen wel mis. Dr. Organic verkoopt ook aan China maar via een weg dat het niet nogmaals getest hoeft te worden. Zo ontsnappen ze aan de dierproeven heb ik begrepen. Ik koop of gebruik waarvan ik denk dat het iets goeds doet voor mijn huid, ik let er verder niet specifiek op in hoeverre het natuurlijk is. Maar ik moet wel zeggen dat ik wel pareltjes heb gevonden tussen de natuurlijke cosmetica!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.