Bepaalde gezichtscremes bevatten collageen en elastine, maar hoe zinvol is het eigenlijk om producten met elastine te gebruiken?

Wat is elastine?

Collageen en elastine komen van nature in je lichaam voor. Het zijn eiwitten in je bindweefsel en in je spieren en ze zijn heel belangrijk voor de stevigheid van de huid. Ze houden de huid als het ware soepel en veerkrachtig. De huid maakt veel elastine aan wanneer je jong bent, maar dat proces neemt af en stopt uiteindelijk zelfs helemaal wanneer je ouder wordt. Elastine kan verder niet alleen beschadigd raken zodra je ouder wordt, maar ook door bijvoorbeeld (overmatige en onbeschermde) blootstelling aan de zon. Hiermee neemt de kracht van elastine als het ware af en dat is één van de belangrijke redenen dat blootstelling aan de zon zo’n grote veroorzaker is van huidveroudering. Kort door de bocht zou je dus kunnen zeggen dat het belangrijkste wat je kunt doen voor een stevige huid, het opbouwen van collageen is. Er zit echter (natuurlijk…) een ‘maar’ aan dit verhaal. Meer collageen helpt namelijk helaas niet om een huid die al verslapt is opnieuw veerkrachtig te maken. Toch zijn er echter heel veel crèmes op de markt met elastine en collageen.

Heeft het zin om crèmes met collageen en elastine te gebruiken?

Een rimpel die er eenmaal zit, daar kan geen enkele crème tegenop. Een rimpel kun je nu eenmaal helaas niet ‘wegsmeren’. Het is dus zaak om je huid altijd goed te verzorgen en te beschermen, al vanaf een jonge leeftijd. Ik hoor veel mensen van rond de dertig jaar nog steeds zeggen dat ze geen anti-ageing ‘nodig’ hebben, maar in feite ben je met dertig jaar eigenlijk zelfs al te laat. Er bestaan producten waaraan collageen of elastine is toegevoegd, maar je kunt je afvragen of je huid hier daadwerkelijk iets aan heeft. Elastine en collageen in producten gaan namelijk geen verbinding aan met het collageen en elastine in je huid. Dit heeft te maken met het feit dat de moleculaire afmetingen van zowel collageen als elastine in beautyproducten te groot zijn om in het oppervlak van je huid door te dringen. Ze zullen je huid dus niet verstevigen. Extra collageen kan wél helpen om huidverslapping te voorkomen. Er zijn bepaalde ingrediënten die je huid kunnen ondersteunen om extra collageen aan te maken, bijvoorbeeld anti-oxydanten. Wat ook super belangrijk is, is het gebruik van een SPF. Verder kan retinol, vitamine A dus, een gunstige invloed hebben op de aanmaak van elastine. Plaatselijk op de huid aangebrachte retinol kan de elasticiteit van je huid (voor zover die er nog is) verbeteren.

ZIJN ER SPECIFIEKE INGREDIËNTEN DIE JIJ GRAAG TERUGZIET IN CRÈMES?

ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Lijkt me heel lekker deze crème, ik let toch wel op de actieve ingrediënten in een product, ik ben natuurlijk ook een tikje ouder dus alles wat helpt om de boel op zijn plaats te houden en niet te gaan verzakken is welkom in mijn beautykast 🙂

  2. De laatste tijd heel veel gelezen over collageen, maar de onderzoeken over collageen zeggen dat je collageen niet ‘in’ je huid krijgt door het te smeren, en dus dat collageen shots, poeders etc beter werken omdat je die van binnenuit de huid in krijgt. Toch klinkt een creme logischer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.