Hoe zit het nu precies met de houdbaarheid van zonnebrandcrème? Hoe kom ik erachter of mijn zonnebrandcrème nog goed is?

De houdbaarheid van cosmetica

Geen enkel cosmetica product is eeuwig houdbaar. Een product kan dus bederven. Hoe snel dat zal gaan is afhankelijk van diverse factoren. Sowieso verschilt het per product en per textuur. Omdat bacteriën goed gedijen in water, zullen waterige texturen sneller bederven dan bijvoorbeeld olieachtige texturen. Dat is dan ook de reden dat je beter niet heel veel producten tegelijkertijd in de douche kunt bewaren, vanwege het feit dat de kans groot is dat er wat water in die verpakking achterblijft. Producten die in open potten zitten, zullen ook al sneller bederven dan producten in luchtdichte en eventueel zelfs ondoorzichtige pompflacons of tubes. De houdbaarheid is ook afhankelijk van waar je de producten bewaart en hoe (hygiënisch) ze gebruikt worden. Ook zonnebrandcrème heeft dus een houdbaarheidsdatum. Dít is wat je wilt weten over de houdbaarheid van zonnebrandcrème.

Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Op elk cosmetica product staat een icoontje van een open verpakking met daarbij een getal. Dit getal staat voor het aantal maanden dat zo’n product na opening houdbaar is. Op de meeste zonnebrandproducten zul je het cijfer twaalf zien staan. Dit betekent dus in principe dat de houdbaarheid van zonnebrandcrème een jaar is. Er zitten echter wat haken en ogen aan. Deze twaalf maanden zeggen vooral iets over de stabiliteit van de crème, en niets over de filters. De belangrijkste reden dat we überhaupt een zonnebrandcrème gebruiken is om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Wanneer zo’n zonnebrandcrème echter al oud is, zal zo’n product niet langer de gewenste en nodige bescherming bieden. Zonnebrandcrème die al langer dan een jaar open is, moet je dus eigenlijk sowieso al niet meer gebruiken.

Hoe kan ik de houdbaarheid van zonnebrandcrème verlengen?

Zoals ik net al uitlegde is de houdbaarheid van een cosmetica product afhankelijk van diverse factoren. In principe kun je de houdbaarheid van zonnebrandcrème sowieso niet verlengen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de crème in ieder geval binnen dat ene jaar goed blijft. Het is niet meer dan logisch dat je zonnebrandcrème mee neemt tijdens een dagje uit. Echter juist door blootstelling aan zon zal de werkzaamheid verminderen. Bewaar je zonnebrandcrème dus bijvoorbeeld in je tas in plaats van open en bloot op een handdoek. Sluit verpakkingen goed af zodat er geen zand of water bij kan komen. Bewaar zonnebrandcrème liever niet (onnodig lang) in een auto waar de temperatuursverschillen heel groot kunnen zijn. Thuis bewaar je zonnebrandcrème het liefst op een koele, donkere en droge plek, liever niet in de zon zoals op een vensterbank.

Hoe weet ik of mijn zonnebrandcrème nog goed is?

Je weet nu dat de houdbaarheid van zonnebrandcrème ongeveer een jaar is. Als reminder kun je een sticker op de verpakking plakken tijdens het openen, zodat je precies weet wanneer je het product hebt aangebroken. Verder is er een handige leidraad die voor alle cosmetica producten geldt wanneer het gaat over de houdbaarheid ervan. Wanneer een product van geur, kleur en / of textuur is veranderd, is dat vaak een teken dat het product niet langer goed is. Een crème textuur wordt bijvoorbeeld na verloop van tijd donkerder van kleur en de textuur kan klonterig worden. Ook kan een cosmetica product dat niet goed meer is, ronduit gaan stinken.

KOOP JIJ IEDER JAAR EEN NIEUWE ZONNEBRANDCRÈME?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

  1. Ilona says:

    Zeker ik koop standaard ieder jaar een nieuwe flacon. Maar ik heb recent ook een vorig jaar gekochte ongeopende fles weggedaan. Ik vraag mij dus af hoe dat laatste zit. Bijvoorbeeld vorig jaar zijn er veel mensen in NL gebleven dus zouden winkeliers dan de voorraad van vorig jaar weer op de schappen kunnen zitten. Hoe zit het daarmee weet je daar iets over. Hoe lang zijn de filters werkzaam na productie?

    1. Christiana says:

      De richtlijn voor een ongeopende fles is ongeveer twee jaar, mits onder ‘normale’ omstandigheden bewaard, dus niet op extreem warme plekken. Je mag er in principe van uitgaan dat winkels waar cosmetica verkocht wordt, letten op de batch nummers en producten op een bepaald moment uit de schappen halen. Ik werk zelf ook als cometica adviseuse en wij controleren de houdbaarheid op deze manier regelmatig.

  2. Elk jaar koop ik een nieuwe fles en ik ben, net als Ilona, nieuwsgierig hoe het zit met de werkzaamheid van de filters na productie?

  3. Ik ben ook wel benieuwd hoe het zit met ongeopende flessen! Ik heb ook zo’n flesje met spuitdop die ondoorzichtig is en die eigenlijk niet vaak het huis verlaat. Je zou zeggen dat die dan op zich niet zoveel te lijden heeft.

    1. Christiana says:

      Ik denk dat je kunt uitgaan van een richtlijn van ongeveer twee jaar.

  4. Ik koop ieder jaar wel een flesje zonnebrand en die gaat ook bijna ieder jaar wel op. Zeker op vakantie is een flesje zonnebrand zo leeg. Ik heb ook altijd speciale zonnebrand lippen crème, anders heb ik gegarandeerd een koortslip, maar die vergeet ik weleens te vervangen.

    1. Christiana says:

      Ik merk ook altijd dat aan het eind van de zomer de meeste zonnebrand producten wel grotendeels op zijn. Hier gaan ze er ook in rap tempo doorheen. Eventuele restjes gooi ik dan vaak in het najaar weg, zeker zonnebrandcreme voor het lichaam, want de kans dat ik die in oktober nog nodig hebt, is gering;-)

  5. Ja daar let ik zeker op. Ik zet ook standaard gelijk het jaartal op de verpakking, want dat vergeet je sneller dan je denkt. We hadden nog zonnebrand in Spanje liggen, maar die kan wel weg ondertussen door corona. 😉

    1. Christiana says:

      Waarschijnlijk wel ja;-)

  6. Ik moet echt al die zonnebrandcrèmes even nalopen op datum etc. Volgens mij kan er een boel de kliko in. Wel zonde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.