Samen met ‘geschikt voor de gevoelige huid’ is ‘dermatologisch getest’ waarschijnlijk de meest gebruikte claim op cosmetica. Maar wat betekent het nu eigenlijk?

Beware

Dermatologisch getest, wat betekent dit nu eigenlijk?

In het woord dermatologisch zit het woord ‘derma’, wat Grieks voor ‘huid’ is. Dermatologisch getest betekent letterlijk dat een product ‘op de huid getest’ is. En simpel gezegd is dat het enige wat deze veel gebruikte term wil zeggen. Je weet niet op of door hoeveel mensen het product getest is. Je weet niet of deze testpersonen in feite wel geschikt waren om het product te testen en het meest belangrijke; je weet niet hoe deze testpersonen reageerden op het product. Over de term dermatologisch getest is niets wettelijk vastgelegd. In feite kan elke fabrikant deze term voor zijn product gebruiken, ook als er bij het onderzoek bij wijze van spreken slechts tien proefpersonen aanwezig waren en ook wanneer de resultaten niet positief waren. De term zegt verder niets over de werking van een product. In feite is dermatologisch getest dus een vrij onzinnige claim. Ondanks dat kom je de term ontzettend vaak tegen op producten, en daarnaast hoor en lees je hem ook vaak in reclames. Waarom? Omdat de term blijkbaar vertrouwen geeft. Veel mensen hebben tegenwoordig een gevoelige huid of zijn in de veronderstelling dat ze een gevoelige huid hebben. Tegelijkertijd weten veel mensen niet waar ze gevoelig voor zijn, maar komen dan evengoed al gauw uit bij merken die claims gebruiken zoals ‘geschikt voor de gevoelige huid’, ‘hypo-allergeen‘ of ‘dermatologisch getest’.

Hoe weet je nu of een product echt bij je past?

In feite kom je er maar op één manier achter of een product bij je past en of jouw huid goed reageert op een product; door het product uit te proberen. Dat een vriendin of je moeder een bepaald product fijn of goed vindt, betekent niet dat jij het product ook fijn gaat vinden of dat het product bij je past. Vraag dus samples of koop eerst een travelsize verpakking. Weet je dat je bepaalde ingredienten of toevoegingen niet goed kunt verdragen, raadpleeg dan de INCI-lijst van een product. Elk cosmetica product is voorzien van zo’n ingrediëntenlijst. Des te hoger een ingrediënt op de lijst staat, des te hoger de concentratie van dit ingrediënt in het product. Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld slecht reageert op parfum en parfum staat vrijwel bovenaan op een INCI-lijst, dan kun je dat product waarschijnlijk beter laten staan.

HEB JIJ WEL EENS EEN PRODUCT GEKOCHT OMDAT HET ‘DERMATOLOGISCH GETEST’ IS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Volgens mij heb ik geen gevoelige huid, dus ik let meestal niet zo op die claim. Ik ga er eigenlijk vanuit dat alles wat op de markt (in de normale winkels) verkrijgbaar is, goed getest en veilig is onder normale omstandigheden. En dan kan het natuurlijk altijd dat je huid ergens op reageert. Bij mensen die echt een gevoelige huid hebben ligt dat natuurlijk anders, ik kan me voorstellen dat je je dan enigszins misleid voelt als je huid er niet blij mee is.

    1. Christiana says:

      Ik ben het helemaal met je eens. Je mag er ook inderdaad wel vanuit gaan dat de cosmetica die je hier koopt in principe geen heel vreemde of schadelijke toevoegingen bevat, alhoewel de meningen over wat schadelijk en ‘slecht’ voor je gezondheid en / of je huid zou zijn, natuurlijk nogal verdeeld zijn;-)

  2. Gelukkig zie ik steeds vaker de term ‘dermatologisch goedgekeurd’ op producten staan. Daar ben ik trouwens pas op gaan letten toen ik hoorde dat ‘dermatologisch getest’ dus eigenlijk nergens op sloeg. Goed dat je er aandacht aan geeft!

  3. Wat verhelderend en helaas dus een loze marketing term ‘dermatologisch getest’ omdat het niets zegt. Ik heb nog nooit iets bewust gekocht vanwege die term, maar ik let door mijn gevoelige huid wel op wat ik koop en als het even kan kies ik de ‘sensitive’ variant en/of de ongeparfumeerd etc. versie. En soms door een reactie op een product dat product nooit meer gekocht.

  4. Nee, nooit om die reden. Net zoals “natuurlijk” en dat soort termen. Ik let alleen op bij oogcrèmes wat erin zit, wat parfum kan ik hebben maar crèmes met een spf wil ik het liefst niet meer bij mijn ogen hebben, dat begint altijd enorm te prikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.