De ideale avond skincare routine bevat in ieder geval een cleanser en een crème. En dít zijn de producten waarmee je je routine nog verder uit kunt breiden.

De ideale avond skincare routine begint met reinigen

Het is heel belangrijk om je huid dagelijks te reinigen, ook wanneer je geen make-up draagt. Een crème aanbrengen op een huid die niet (goed) gereinigd is, is in feite vrij zinloos. Een crème kan zich namelijk niet door allemaal lagen make-up, talg en vuil heenwerken. Als je je huid niet reinigt, blijven talg en zweet als het ware gewoon op je huid liggen. Hierdoor kan de conditie van je huid verslechteren. Natuurlijk is het belangrijk om gezichtsreiniging te kiezen die goed bij jouw huidtype past, maar in dit artikel gaat het natuurlijk vooral om de ideale avond skincare routine voor een normale huid. Draag je make-up, dan kun je die verwijderen met een speciale make-up remover. Ik vind het zelf altijd heel prettig om een micellair water te gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een reinigingsmelk. Beide producten gebruik je in combinatie met een wattenschijfje. Niet alle varianten melk of water zijn in staat om oog make-up te verwijderen. Hiervoor bestaan speciale oog make-up removers. Draag je waterproof make-up, dan is het slim om een remover te kiezen die daarvoor ontwikkeld is, zodat je niet onnodig hard hoeft te boenen. Wat prettig kan zijn is om je wattenschijfje licht vochtig te maken met water, er wat remover op te sprenkelen en dat vervolgens even zachtjes tegen je ogen drukken, voordat je gaan ‘boenen’. Hierdoor kan je make-up als het ware losweken. Een toner, ook wel gezichtstonic genoemd, is optioneel, maar ik ben wel echt fan. Mijn ideale avond skincare routine is in ieder geval niet compleet zonder toner. Vroeger waren toners vooral bedoeld om je huid na het reinigen weer in balans te brengen. Tegenwoordig zijn cleansers vaak zó mild en zacht voor de huid dat dat een beetje achterhaald is. Een toner heeft een waterige formule die je gebruikt in combinatie met een wattenschijfje. Met een toner verwijder je eventuele laatste restjes van je cleanser, en afhankelijk van de ingredienten kan een toner onder andere kalmerend of hydraterend werken.

De ideale avond skincare routine bevat een gezichtscrème en eventueel een oogcrème

Wat crèmes betreft, is het prettig om te starten met een oogcrème. De huid rond je ogen is dunner en dus kwetsbaarder. Dat is dan ook de reden dat tekenen van vermoeidheid zoals wallen en donkere kringen daar als eerste zichtbaar zijn. Ik ben de laatste die zal beweren dat een goede oogcrème als een toverstokje werkt en alle tekenen van vermoeidheid en ouderdom wegwist. Echter, door deze huid goed gehydrateerd te houden zul je wel merken dat je blik frisser oogt. Dan is het tijd voor het aanbrengen van een gezichtscrème. Een normale huid heeft eigenlijk altijd baat bij producten die zowel hydraterende als beschermende ingredienten bevatten. Vergeet ook vooral je hals niet te verzorgen. Er bestaan speciale crèmes voor de nek en hals, maar ik breng daar eigenlijk altijd mijn gewone gezichtscrème aan. Er zijn verschillen tussen dagcrèmes en nachtcrèmes, maar in een basic skincare routine is het eigenlijk niet echt nodig om onderscheid te maken. Gebruik je overdag heel graag een gezichtscrème waaraan een SPF is toegevoegd? Dán is het wel slim om voor de nacht een andere crème te gebruiken.

Opties om je ideale avond skincare routine uit te breiden

Je kunt je ideale avond skincare routine zo uitgebreid maken als je maar wilt. Bovenstaande producten vind ik persoonlijk echte musthaves. Vind je het echter heerlijk om wat langer de tijd te nemen voor je huid, dan kun je producten toevoegen. Een optie is bijvoorbeeld een essence. Dit product breng je aan na een toner, en voor je gezichtscrème. Een essence heeft vaak een wat lobbige formule, die je met je vingers in kan kloppen op je huid. Het idee hierachter is dat werkzame stoffen in crèmes makkelijker intrekken bij een vochtige huid. Ook een serum is optioneel. Een serum bevat een hogere concentratie werkzame stoffen dan een crème en deze breng je aan voor je gezichtscrème. Het is overigens geen vervanging van je normale crème, maar echt een extraatje. Een andere optie is het gebruik van een gezichtsmasker. Er bestaan namelijk speciale overnight gezichtsmaskers die je niet af hoeft te spoelen. Deze zijn vaak dikker of steviger van textuur. Je huid zal ‘s nachts met een nachtmasker op tijdelijk afgesloten worden. Het resultaat hiervan is dat er minder vocht zal verdampen en er meer vocht in je huid aanwezig blijft. Wil je je avond skincare routine nog verder uitbreiden? Dan kun je wekelijks nog kiezen voor een peeling of scrub.

HOE ZIET JOUW IDEALE AVOND SKINCARE ROUTINE ERUIT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

7 Comments

 1. Mijn avond skin routine zou wel wat beter kunnen. Ik maak altijd mijn gezicht schoon met een face wash en daarna breng ik een nachtcrème aan. En soms scrub ik mijn huid nog, minstens één keer per week.

  1. Christiana says:

   Dan doe je in ieder geval de twee belangrijkste dingen;-)

 2. Als ik dit zo lees, kan ik mijn routine op zich nog wel wat verbeteren. Ik reinig wel heel trouw mijn gezicht elke avond met reinigingsmelk en gebruik daarnaast nu trouw een crème elke ochtend en avond, maar ik zou nog wel wat verbetering kunnen aanbrengen door een aparte oogcrème te kopen en wat vaker te scrubben. Toch maar eens werk van maken 🙂

  1. Christiana says:

   Ach, je kunt je skincare routine natuurlijk zo uitgebreid maken als je maar wilt. Reinigen en het gebruik van een crème is vaak het belangrijkst. Ik vind het zelf vooral heel leuk om een uitgebreide routine te hebben, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor anderen meer een ‘moetje’ is;-)

 3. Een serum vind ik echt een must have in mijn skincare routine. Dat doet zoveel voor je huid, zeker als het de hele nacht de kans krijgt om zijn werk te doen. Ik gebruik trouwens ook een oogserum, de Estee Lauder Advanced Night Repair eye. Echt een aanrader!

  1. Christiana says:

   Ik wil binnenkort ook eens gaan kijken naar de producten van Estee Lauder. Ik heb vroeger diverse skincare van het merk in gebruik gehad maar op een gegeven moment kocht ik ze eigenlijk niet meer. Er is tenslotte ook zo veel om te proberen. Over de Estee Lauder Advanced night producten hoor ik inderdaad ook altijd goede verhalen.

 4. De laatste tijd vergeet ik af en toe mijn nachtcrème, en dan doe ik het midden in de nacht pas op (ik wordt toch meestal zo een 4-5 keer wakker). Soms als ik heel lang wil lezen laat ik het links liggen, mijn bril wordt altijd vet op de een of andere manier en dan is lezen nogal blurry haha! Misschien moet ik eens brillendoekjes naast mijn bed leggen i.p.v crèmes. Grappig hoe je al typend op het (eigenlijk vanzelfsprekende) idee komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.