Goed voor je huid zorgen is echt niet zo moeilijk. Ontdek mijn tips voor een mooie huid. Oh ja, er is ook iets wat je beter niet kunt doen.

Gebruik de juiste producten voor een mooie huid

Het is niet zo eenvoudig om te zeggen wat ‘goede’ en wat’ slechte’ producten zijn. Want wat zijn ‘goede’ en ‘slechte’ producten nu eigenlijk? Iedereen heeft andere wensen en verwachtingen van producten, dus wat ik bijvoorbeeld een goed product vind, hoef jij helemaal geen goed product te vinden. Verder zijn dure producten ook lang niet altijd beter dan goedkopere. In deze context bedoel ik met ‘de juiste producten’ dan ook producten die bij jouw huidtype en de conditie van jouw huid passen. Kies met een vochtarme huid bijvoorbeeld producten die de barrière van je huid versterken en goede vochtbinders zoals glycerine en hyaluronzuur. Met een droge huid zul je baat hebben bij bijvoorbeeld sheaboter of oliën. Maar ook een vette huid heeft zachte producten nodig. Er zijn helaas nogal wat (ja, nu ga ik het toch zeggen…) ‘slechte’ producten in omloop voor de vette huid met daarin agressieve sulfaten en harde alcohol. Deze producten kunnen je vette huid echter juist nog meer uit balans brengen!

Wees zacht voor je huid

Heet en / of lang douchen kan een uitdrogend effect op je huid hebben. Verder zijn er bepaalde ingrediënten waar je huid minder goed op kan reageren. Voor elke huid is dit natuurlijk anders, het is dan ook lastig om zomaar in het algemeen wat dingen te roepen. Toevoegingen waar mensen niet altijd goed op reageren zijn bijvoorbeeld sulfaten, parfum en harde alcohol (alcohol denat is bijvoorbeeld een harde alcohol en wordt erg veel in cosmetica toegepast). Gebruik verder bijvoorbeeld liever geen lichaamsscrums op je gezicht; deze zijn te ruw voor de gevoelige huid van je gezicht. Eén keer per week scrubben of exfoliëren is verder ook voldoende. Probeer je cosmetica zo hygiënisch mogelijk te gebruiken; sluit je verpakkingen goed af, zet ze niet in direct zonlicht en gebruik altijd een spatel of liever nog, een schoon wattenstaafje, om je gezichtscrème uit de pot te halen, in plaats van dit met je vingers te doen. Denk eraan om je make-up tasje eens in de zoveel tijd in de wasmachine te gooien en was je kwasten regelmatig. En wat dacht je van je kussensloop? Verschoon deze een paar keer per week. Je huid zal je er dankbaar voor zijn, geloof mij nou maar.

Een mooie huid wordt elke dag gereinigd en beschermd

Je huid reinigen, dáár begint het allemaal mee. Wanneer je niet reinigt, zullen werkzame stoffen in de andere gezichtsproducten die je gebruikt ook nooit zo goed hun werk kunnen doen. Make-up verwijderen is trouwens niet hetzelfde als reinigen! Wanneer je je make-up verwijdert met bijvoorbeeld een micellair water, gebruik je daarna nog een reinigende creme, gel, olie of mousse om je huid te reinigen. En draag je geen make-up? Ook dán moet je twee keer per dag reinigen. Elke dag opnieuw is je huid onderhevig aan allerlei klimatologische invloeden, zoals kou, warmte, gure wind en natuurlijk zonlicht. Kies daarom altijd een gezichtscrème met SPF om je huid daartegen te beschermen. Overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zon is en blijft één van de grootste veroorzakers van (vroegtijdige) huidveroudering.

Exfolieer je huid

Scrubben of exfolieren is dé manier om de mooie glow weer terug te geven aan je huid. Je huid is continue aan het werk; huidcellen vernieuwen zich elke dag. Zij banen zich een weg naar de huidoppervlakte en daar laten ze uiteindelijk los. Althans, de meeste. Sommige huidcellen blijven ‘liggen’, klonteren vast en blijven zo op je huid plakken. Hierdoor kan je huid er doffer uitzien. Je huid kan je eenvoudig helpen door één of twee keer per week te scrubben; dit is niets meer dan het verwijderen van die samengeklonterde dode huidcellen waardoor je huid weer gaat stralen.

Probeer minder suiker te eten

Dat roken de conditie van je huid niet ten goede komt, dat weten we ondertussen allemaal wel. Maar wist je dat overmatig suikergebruik bijvoorbeeld ook je huid vroegtijdig kan laten verouderen? Dit is een beetje een ingewikkeld proces dat glycatie genoemd worden. In het kort komt het hier op neer; suiker gaat zich binden aan eiwitten. Tijdens dit proces ontstaan zogenaamde versuikerde eiwitten. Lichaamseigen stoffen zoals collageen zijn ook eiwitten die op hun beurt weer verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van je huid. Ze houden je huid elastisch en ‘jong’. Echter, wanneer suikers zich gaan binden aan deze eiwitten, zullen de elastische vezels als het ware verharden, waardoor de huid minder elastisch en dus uiteindelijke slapper wordt.

WAT ZIJN JOUW TIPS VOOR EEN MOOIE HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Ik verschoon ook regelmatig mijn kussen, en je kussen (en dekbed) regelmatig luchten vind ik ook belangrijk. Je wilt niet weten hoeveel vocht je per nacht verliest. Veel.
    Af en toe een (fruitzuur)peeling of een product met AHA, BHA of niacinamide maakt je huid ook weer lekker fris!

  2. Sowieso het reinigen van je huid daar ben ik heel trouw in, elke ochtend en avond heb ik een hele routine (tsja neem daar graag de tijd voor haha). Het enige waar ik een beetje laks is het aanbrengen van een SPF, terwijl dit juist zó belangrijk is…oops 🙂

  3. Haha en stop met roken, daar knapt je huid ook enorm van op! Neem die tip maar van mij aan. Ik clean mijn huid altijd s’avonds met mijn clarisonic mia 2. Hierdoor krijg ik altijd een heerlijk glimmend en glad huidje.

  4. Sonja Van de Sande says:

    Ik schrok van de suikers…damnnnn dat had ik 20 jaar geleden moeten weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.