Droge benen kunnen allerlei oorzaken hebben. Gelukkig kun je er een heleboel zelf aan doen. Dít zijn de dingen die je kunt doen en beter kunt vermijden.

Droge benen

Veel mensen hebben last van droge benen. Vaak het hele jaar door, maar nu het zulk heerlijk weer is en we vaker met blote benen naar buiten gaan, wil je er misschien graag iets aan doen. Een huid die droog is, is minder goed in staat om vocht vast te houden. Dit heeft als gevolg dat de barrière functie van de huid minder goed werkt. Een droge huid voelt vaak onprettig en oncomfortabel aan. Soms heb je zelfs last van jeuk. Droge benen kunnen er roder uitzien dan normaal, en soms kan de huid zelfs schilferen. Samen met de benen zijn handen, ellebogen en knieën plekken van je lichaam die veel vaker droger aanvoelen dan bijvoorbeeld je buik of je rug. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om droge benen te voorkomen en te verzorgen. Je droge benen verzorgen begint al onder de douche. Sowieso kan water, en zeker heet water, de huid onnodig uitdrogen. Kijk ook eens kritisch naar je doucheproduct. Veel mensen zepen hun hele lichaam in onder de douche, maar bedenk je eens hoe ‘vies’ je benen eigenlijk zijn en hoeveel douchegel die eigenlijk nodig hebben? In feite zou je je je benen echt niet altijd helemaal hoeven inzepen. Ik doe dat zelf ook niet, tenzij ik bijvoorbeeld echt in de tuin heb gewerkt of op het strand gelegen heb. Voor onder de douche kun je kiezen uit allerlei producten; douche-mousse, douchegel, douche-crème en douche-olie. Over het algemeen is een douche-olie het meest vettig, dus het meest voedend. Toevoegingen zoals SLS / SLES en hoge concentraties parfum kun je beter vermijden op je droge benen. Hoe weet je of je doucheproduct een hoge concentratie parfum bevat? Als een ingrediënt, in dit geval dus parfum, hoog op de ingrediënten-lijst van je product staat, weet je ook dat de concentratie ervan hoog is. Er bestaat ook parfumvrije douchegel, van Neutral bijvoorbeeld.

Je droge benen scrubben

Zolang je huid niet beschadigd is, kun je je huid scrubben. Door te scrubben verwijder je dode huidcelletjes die je huid er droog kunnen laten uitzien en ook zo laten aanvoelen. Net zoals het geval is met een douchegel, bestaan er verschillende soorten scrub. Zo kun je bijvoorbeeld scrubs op basis van zout of suiker (sucrose) vinden. Zoutscrubs zijn vaak vrij heftig. Suikerscrubs zijn wat zachter. Deze scrubdeeltjes kunnen vervolgens in bijvoorbeeld een gelachtige, een crème-achtige of een olie-achtige formule zitten. Het beste kies je voor scrubdeeltjes in een crème of in een olie. Zorg ervoor dat je huid altijd goed nat is zodra je de scrub gaat aanbrengen. Dit doe je met ronddraaiende bewegingen, zonder kracht te zetten. De scrub doet het werk wel voor je. Spoel goed af. Scrubben kun je één of maximaal twee keer in de week doen.

Je droge benen verzorgen

Je droge benen dagelijks insmeren met een goede crème is een must, het mag zelfs twee keer per dag. Maar wat is nu een ‘goede crème’? Er bestaan verschillende texturen, zoals lotion, crème, butter en olie. Dit is direct ook de volgorde van hoe voedend de texturen zijn; een lotion bevat een grote concentratie water, trekt daarom sneller in, maar is het minst voedend. Een olie is vaak het meest vettig en hier hebben je droge benen vaak veel baat bij. Fijne, voedende ingredienten voor je droge benen zijn bijvoorbeeld sheaboter, cacaoboter, arganolie, ureum en glycerine. Soms kan een crème op basis van vaseline ook wel eens helpen. Deze kun je zonder recept bij de apotheek halen. Ik vind zelf de cetomacrogol crème erg fijn. Zorg er alleen wel voor dat je zo’n crème niet als je vaste crème gebruikt, maar afwisselt met texturen die daadwerkelijk voedend en hydraterend zijn. Minerale olie, zoals vaseline, legt namelijk alleen een beschermend laagje op de huid, wat tijdelijk heilzaam kan zijn als de huid echt extreem droog is, maar verzorgt verder niet. Droge benen kunnen allerlei oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende zijn te heet / te lang douchen, de ‘verkeerde’ producten gebruiken (bijvoorbeeld met veel parfum, sulfaten of harde alcohol) en te weinig hydratatie. Ook door hormoonwisselingen, zoals tijdens de zwangerschap en overgang, kunnen je benen droger worden. Zodra je ouder wordt, zul je vaak ook merken dat je benen veel sneller droog worden. Medicijngebruik en ziekte kunnen het verergeren, net zoals overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zon. Heb je het gevoel dat je alles al geprobeerd hebt? Het kan zijn dat je (droogte)eczeem hebt, hier kan de arts je vaak bij helpen.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN DROGE BENEN? HOE VERZORG JE DIE DAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Fijne tips! Ik heb regelmatig last van droge benen en smeer ze heel goed in en scrub regelmatig. Ik gebruik vaak een huidolie.

 2. Ik pas deze (goeie!) tips al toe en dat werkt goed! Ik scrub mijn benen graag en hydrateer ze dan na het douchen goed met een voedende crème.

 3. Ik heb altijd last van droge benen maar gelukkig niet dat het schilfert. Iedere avond smeer ik ze in als ik voor de tv zit, maar eigenlijk blijven ze droog… Het voelt dan wel prettiger aan.

  1. Christiana says:

   Haha, ik vind het altijd zo leuk om te lezen / horen wat de beauty-rituelen van anderen zijn;-) Zelf smeer ik bijvoorbeeld altijd mijn benen in na het douchen, en dat doe ik dus altijd in de ochtend.

 4. Ik heb er gelukkig niet zo veel last van. Wel af en toe droge knieën, maar met een lotion is het zo weer weg. Toch merk ik inderdaad wel dat mijn huid droger wordt naarmate ik ouder word. Vooral mijn gezicht.

  1. Christiana says:

   Ik heb dat dus ook, super droge knieën! Maar echt al jaren en jaren. Ik gebruik meestal de vrij vette sheaboter handcreme van L’Occitane in bed voor het slapen gaan, en als ik het niet vergeet smeer ik ook elke avond wat op mijn knieën;-)

 5. Vooral mijn onderbenen, wat een drama! Ik moet wel zeggen dat ik sinds een jaar echt consequent iedere dag ze insmeer en dat het een stuk beter is geworden.

  1. Christiana says:

   Ik denk dat dat inderdaad ook het beste is wat je voor je droge benen kunt doen; smeren, smeren, smeren, elke dag opnieuw!

 6. Ilona says:

  Ik scrub ze soms en douchegel of een ander product gebruik ik inderdaad niet op mijn onderbenen. Zijn toch niet vies en bovendien wordt mijn haar anders nat onder de douche 🙂 (was het maar eens per week). Verder smeer ik ze voor het slapen gaan met een body butter en ’s morgens met iets lichters nu een body yoghurt van de Body shop.

  1. Christiana says:

   Ah, leuk om te lezen dat jij dat dus ook niet doet. Ik las dat ooit echt jaren geleden in een magazine, en ik vond dat zo logisch dat ik sindsdien dus ook niet meer steeds mijn hele benen inzeep tijdens het douchen. De afgelopen tijd hebben we echter natuurlijk heel veel in de tuin gewerkt en toen was het steeds aan het einde van de dag wel heel erg nodig haha;-)

 7. Ik ga vanavond nog scrubben en smeren na het lezen van jouw artikel! Ik smeer mijn benen eigenlijk alleen na het scheren in en dat is eigenlijk net iets te weinig. Omdat ik vaak (te) laat naar bed ga komt het er vaak niet meer van dat ik ze na het douchen nog insmeer. Dan ben ik gewoon te moe.

  1. Christiana says:

   Ah kijk Deb, dat vind ik nu echt leuk om te lezen dat ik je hiermee heb kunnen inspireren om direct je benen wat extra aandacht te geven;-)

 8. Fijne tips! Ik heb gelukkig bijna alleen maar last van droge benen in de winter, dan moet ik best vaak smeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.