Alle dingen die je wel en niet moet doen wanneer je last hebt van droge handen.

Kou is vaak de oorzaak van droge handen

Veel mensen hebben last van een droge huid en droge handen komen dus ook vaak voor. Hoewel je natuurlijk altijd last kunt hebben van droge handen, is het wel een typische winterkwaal. Niet alle droge handen zien er hetzelfde uit. Droogte kent verschillende vormen en gradaties, zoals roodheid, kloven, velletjes, fijne lijntjes en wondjes die uiteindelijk zelfs kunnen gaan bloeden. Droge handen voelen verder vaak ook pijnlijk en erg oncomfortabel aan. Droge handen kunnen verschillende oorzaken hebben, vaak gaat het ook om een combinatie van factoren. Als het buiten koud is, kan dat impact hebben op je huid en dus ook op je handen. Op koude dagen staat de verwarming binnen vaak aan en daardoor is de luchtvochtigheid in huis niet optimaal. Hierdoor kun je ook een droge(re) huid, en dus ook droge handen krijgen. Droge handen hebben vaak te maken met een vochttekort, vaak doordat de beschermende huidbarrière niet meer optimaal functioneert en er dus te veel en te snel vocht uit de huid verdampt.

Een irritatie-reactie of een allergische reactie

Droge handen kunnen ook veroorzaakt worden door een allergische reactie of een irritatie-reactie. Dit is dus niet hetzelfde; wanneer je huid plotseling, van het ene op het andere moment dus, geïrriteerd raakt na gebruik van een bepaald product of na blootstelling aan een bepaalde stof, kan er sprake zijn van een allergische reactie. Je afweermechanisme slaat hierbij als het ware alarm. Een irritatie reactie kan veroorzaakt worden door herhaaldelijke blootstelling aan een bepaalde stof. Dit komt vaak door bijvoorbeeld het gebruik van een bepaalde zeep of afwasmiddel. Als je een geïrriteerde huid hebt, is dat dus niet direct een allergische reactie, het is meer een teken dat je huid niet ‘blij’ van wordt van langdurige blootstelling aan een bepaald product. Het is dus een probleem wat langzaamaan op komt zetten en steeds erger wordt. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij het gebruik van een bepaalde zeep die je langdurig achtereenvolgens gebruikt. Handen die veel worden blootgesteld aan water, lopen ook meer kans om (erg) droog te worden. Droge handen komen dus in bepaalde beroepen ook vaker voor, denk aan schoonmakers, kappers en dokters die uit hygiënisch oogpunt vaak hun handen moeten wassen. Maar iederéén die zijn handen in het algemeen vaak wast, kan dus sneller last krijgen van droge handen.

Wat kun je doen om droge handen te voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het meest eenvoudige wat je kunt doen om te voorkomen dat je handen droog of nog droger worden, is door ze zo goed mogelijk te beschermen. Draag buiten handschoenen, zeker wanneer het echt koud is, en draag ook beschermende handschoenen tijdens bijvoorbeeld het afwassen en schoonmaken. Doordat een droge huid vaak wordt veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid, zou je, als je huid en / of je handen echt extreem droog zijn, een luchtbevochtiger kunnen overwegen. Een makkelijker alternatief is om een bakje water aan de verwarming te hangen. Vermijd verder het handen wassen met heet water. Je kan ook kiezen voor milde handzepen, en dan natuurlijk het liefst zonder SLS, harde alcohol en parfum.

Wat kun je doen als je droge handen hebt?

Blijf in de eerste plaats vooral alles doen om erger te voorkomen, zie hierboven. Een droge huid knapt meestal op van vette crèmes. Vaseline bijvoorbeeld legt een beschermende barrière op de huid en dit voorkomt dat de handen nog verder vocht verliezen en dus nog verder uitdrogen. Ideaal om dit in de avond voor het slapen gaan te doen, want je handen worden natuurlijk ontzettend vet van vaseline. Ik smeer verder graag met de sheabutter handcreme van L’Occitane. Deze is verkrijgbaar in een variant met 20% sheaboter, en één met 25% sheaboter, afhankelijk van hoe droog je handen zijn. Als mijn handen echt extreem droog zijn en de droogte vormen van droogte-eczeem gaat aannemen, pak ik er een Cetomacrogol crème bij. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en hiermee heb ik mijn droge handen redelijk onder controle. Andere fijne ingrediënten voor droge handen zijn verder allantoine, ureum, kokosvet en cacaoboter. Blíjf verder ook smeren. Je handen zijn niet in één dag zo droog geworden, je kan met één keer smeren dus ook niet verwachten dat het probleem direct over is. Het is en blijft altijd een kwestie van uitproberen welke producten voor jou wel of niet goed werken.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN DROGE HANDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Echt last van droge handen heb ik niet. Wel baal ik van die craquelé lijntjes die aangeven dat ik niet meer de jongste ben. Aan je handen zie je vaak goed je leeftijd. Soms zie je van die vrouwen die vol met botox en fillers zitten en een redelijk gladde gezichtshuid hebben…Maar die handen.
  Ik scrub mijn handen wel eens en dan smeer ik een crème er op. Het is dat ik het niet fijn vind om met handschoentjes te slapen, anders insmeren en dunne katoenen handschoenen aan doen. Dat schijnt ook goed te werken!

  1. Christiana says:

   Ik heb dat eigenlijk nooit geprobeerd, slapen met handschoenen aan! Ik smeer wel echt elke avond mijn handen in met een vette crème, liefst de sheaboter crème van L’Occitane, maar ik ben wel benieuwd of een paar handschoentjes eroverheen echt iets toevoegt aan die routine!

 2. Wat een fijne tips! Ik heb in de winter regelmatig last van droge handen. Toen ik begin dit jaar druk was met klussen, had ik zelfs een paar keer kloofjes in mijn vingerhuid. Supervervelend! Tegenwoordig probeer ik wat meer te smeren met crèmes en hoef ik mijn handen gelukkig niet zó vaak te wassen als tijdens het klussen. Goede tip ook om eens naar de ingrediënten van mijn zeep te kijken. Wie weet is daar nog wat winst te behalen.

  1. Christiana says:

   Ah ja, inderdaad, klussen is ook niet echt goed voor je handen! Gelukkig heb je dat nu lekker achter de rug;-) Er is zeker winst te behalen wanneer je zepen met elkaar gaat vergelijken. Ik merk ook dat bepaalde zepen mijn handen sneller uitdrogen dan andere, net zoals dat bepaald handcrèmes veel meer goeds doen voor mijn huid dan andere.

 3. Ik smeer me dus helemaal gek 😉 en daardoor heb ik nu denk ik gelukkig geen last van droge handen. Ook gebruik ik veel oliën en crèmes specifiek voor de nagelriemen. Iemand als ik die zoveel nagellak en aceton gebruikt moet dat wel doen anders ziet het er op een gegeven moment niet meer uit en hangen de vellen erbij hihi. Ik was laatst bij mijn moeder en zij had de L’ Occitane Shea butter crème (weet niet of zij de variant met 20% of 25% had, maar gok de eerste) maar wat een heerlijke crème is dat. De geur is ook goddelijk. Wanneer ik door mijn voorraad ben, ga ik er een halen.

 4. Ik merk er nu nog weinig van, maar meestal merk ik al snel dat mijn handen droog zijn. Ik vind het wel fijn dat ik nu niet meer zoveel met mijn handen in het water zit met stage of mijn bijbaan, dit zorgt er ook altijd voor dat ze zo snel droog worden.

 5. Ik heb last van velletjes en daar trek ik aan en hop mijn hele nagel riem tot bloedens toe kapot. Dus ja… ik moet smeren!

 6. Heidi De Winter says:

  Ook ik heb last van droge handen. Hoofdzakelijk in de herfst en winter. Waarschijnlijk in combinatie van verschillende factoren zoals o.a. kou, te weinig handschoenen dragen, poetsproducten en te weinig smeren. Mijn handen hebben dat fijne lijntjes. Mijn favoriete handcrème is L’Occitane met 20% sheaboter. Ik wist niet dat er ook eentje met 25% sheaboter bestond. De volgende keer ga ik ernaar vragen 😉

  1. Christiana says:

   Ik ben ook fan van de sheaboter handcremes van L’Occitane. De variant met 25% sheaboter is inderdaad nog rijker en voedender, erg fijn om die voor het slapen gaan lekker royaal te gebruiken.

 7. Ik heb diverse producten met ureum en merk dat dit ingrediënt echt helpt. Niet alleen bij mijn handen, maar ook op andere droge plekken, zoals knieën. Mijn handen smeer ik meerdere keren per dag in, zeker deze tijd van het jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.