Een droge of vochtarme huid is niet hetzelfde. Het is belangrijk om te weten wat je hebt zodat je de juiste gezichtsverzorging kunt uitzoeken. Vanaf nu koop jij dus nóóit meer de verkeerde producten voor jouw vochtarme huid.

Wat is een huidtype en wat is een huidconditie?

Een huidtype wordt genetisch bepaald. Je zou kunnen zeggen dat je dus met een bepaald huidtype geboren wordt. Een huidtype wordt gemeten aan de productie van talg. Huidtypes zijn; een normale huid, een droge huid, een vette huid en een gecombineerde huid. Een huidtype kun je niet zomaar veranderen. Je hebt immers zelf geen invloed over de productie van talg. Het is wél zo dat een huidtype kan veranderen. Tijdens de puberteit hebben veel mensen bijvoorbeeld een veel vettere huid. Ook door hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap, en door het ouder worden kan een huidtype veranderen. Een huidtype is dus aangeboren en hierop kun je in feite niet al te veel invloed uitoefenen. Een conditie van je huid echter, daar kun je in veel gevallen iets meer aan doen. Een conditie van de huid vertelt letterlijk in welke conditie de huid is. Voorbeelden van huidcondities zijn bijvoorbeeld een vochtarme huid en een onzuivere huid. Niemand wordt bijvoorbeeld met een onzuivere huid geboren.

Wat is een droge huid?

Talg is een lichaamseigen stof die je lichaam zelf aanmaakt, en wel in de talgklieren. Talg is een vettige substantie en heeft belangrijke functies. Zo houdt talg je huid en je hoofdhuid soepel, want talg wordt dus ook geproduceerd op je hoofdhuid. Talg beschermt tegen ziekteverwekkers, irritaties en bacteriën. Talg vormt samen met je zweetklieren de zogenaamde zuurgraad. Deze zuurgraad vormt  een belangrijke beschermende barrière voor je huid. Je huidtype wordt bepaald aan de hand van de talgproductie. Een droge huid is een huid die weinig talg aanmaakt. Een droge huid heeft dus eigenlijk een tekort aan talg, aan vetten dus. Deze huid zal dus letterlijk droog aanvoelen en er vaak ook echt droog uitzien. Vaak heeft een droge huid een wat dunne structuur en fijne poriën. Een droge huid heeft vaak last van roodheid en er kunnen bovendien schilfertjes zichtbaar zijn. Als de huid extreem droog is, kunnen er zelf barstjes in de huid ontstaan.

Wat is een vochtarme huid en wat heeft een vochtarme huid nodig?

Een vochtarme huid is dus een conditie van de huid. Een vochtarme huid heeft letterlijk een tekort aan vocht. Een vochtarme huid voelt vaak trekkerig aan en is verder te herkennen aan fijne lijntjes. Ook kan een vochtarme huid (plaatselijk) schilfertjes tonen. Omdat een vochtarme huid een huidconditie is, kun je er op een bepaald moment gewoon last van krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De verdamping uit je huid is bijvoorbeeld te groot. Een andere mogelijkheid is dat je huid moeite heeft met het transporteren van vocht uit de diepere huidlagen of je huid is niet meer in staat om het vocht zelf vast te houden. In veel gevallen is een beschadigde huidbarrière hiervan de oorzaak. Bij mij is een roaccutane kuur tegen acne de oorzaak. Het kan ook te maken hebben met het gebruik van te agressieve producten en / of producten die eigenlijk niet bij jouw huid passen. (Te) heet douchen, harde scrub, te váák scrubben, harde alcohol, sulfaten en (synthetisch) parfum zijn zomaar een paar voorbeelden hiervan. Een vochtarme huid heeft moeite met het vásthouden van vocht. Wat je vochtarme dus nodig heeft zijn vochtbinders én huidherstellende ingredienten. Samen zorgen ze ervoor dat je huidbarrière weer sterk wordt én je huid beter in staat is om vocht vast te houden. Voorbeelden van vochtvasthoudende ingredienten zijn bijvoorbeeld hyaluronzuur, glycerine en collageen. Goede huidherstellende ingredienten zijn bijvoorbeeld niacinamide en vitamine C.

Heb je nu een droge of vochtarme huid?

Veel vrouwen zien een vochtarme huid aan voor een droge huid en smeren dus driftig met vette oliën en crèmes die in feite vrijwel niets voor hun huid doen. Het ís ook gewoon niet altijd makkelijk om te bepalen of je huid nu droog of juist vochtarm is. Wat ik nu ga zeggen, klinkt heel simpel, en dat is het eigenlijk ook. Merk jij met je huid dat vette producten op de lange termijn eigenlijk niets voor je doen, dan is de kans groot dat jouw huid vochtarm is. Je zult dan dus op zoek moeten naar andere producten met vochtvasthoudende ingredienten, en niet zozeer naar producten met vette en voedende ingredienten. Je kunt het natuurlijk ook direct goed aanpakken. Bij sommige parfumerieën, maar zéker bij de schoonheidsspecialiste kun je een huidmeting laten doen. Hierbij wordt een apparaat op je huid geplaatst die het vetgehalte en het vochtgehalte in je huid meet. Zoiets is heel snel gebeurt en als je eenmaal weet welke producten dus écht goed bij je huid passen, kan dit een significant verschil betekenen.

HEB JIJ EEN DROGE OF VOCHTARME HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Ik vind het lastig. Helemaal als je een combinatie van een droge en een vochtarme huid hebt. Ik heb me vaak laten adviseren en daar kwamen dan andere resultaten uit. Eerlijk gezegd is dit artikel het meest duidelijke dat ik ooit over mijn specifieke huid heb gelezen (eerder droog dan vochtarm), dusse… muchos gracias!

  2. Ik ken mensen die ook een enorm vochtarme huid kregen van roaccutane, maar het schijnt wel goed te werken. Momenteel gebruik ik weer de Vit. C booster van Paula’s Choice, die bevalt mij zo goed!

  3. Ik ben gek op dit soort blogs, leuk gedaan! Ik weet wel wat voor huid ik heb, maar ik heb daar inderdaad ook hulp bij gehad van een schoonheidsspecialiste!

  4. Toen ik er eindelijk achter kwam dat ik een vochtarme huid had i.p.v een droge huid ben ik andere producten gaan gebruiken. En je hebt hierin gelijk, mijn huid doet het erg goed op niacinamide, glycerine en hyaluronzuur. Rosehip oil en parfumvrij wordt ook gewaardeerd. Vitamine C wil ik ook nog eens proberen. Ik zit aan die van Vichy te denken……krijg ik de stempelkaart ook nog een keer vol.

  5. Fijn artikel! Ik heb een gemengde huid (vette T-zone).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.