Heb jij beschadigd of droog haar? Zit je letterlijk met je handen in het haar? Geen paniek, er is altijd wat aan te doen. Ontdek hier mijn 5 gouden tips.
Voed je droge haar van binnenuit
Met droog haar bedoelen we meestal uitgedroogd haar. Het vochtgehalte van je haar is te laag, of er zit helemaal geen vocht in je haar. In feite werkt het een beetje hetzelfde als bij je huid. Wanneer je namelijk naar de huid kijkt, is er een verschil tussen een droge en een vochtarme huid. Een droge huid heeft een tekort aan talg en een vochtarme huid heeft juist behoefte aan vocht. Wanneer je een vochtarme huid gaat verzorgen met ‘vette’ producten zoals oliën of boters, bestaat de kans dat je huid hier gaan baat bij heeft. Je huidbarrière is namelijk beschadigd en is hierdoor niet meer in staat om het vocht op te nemen. Zo gaat het eigenlijk ook een beetje met je haar. Droog haar behandelen met rijke, ‘vette’ shampoos en conditioners is niet altijd dé oplossing. Wat je namelijk vooral nodig hebt is producten die de vochtbalans herstellen en die vervolgens in balans houden. Ik geef een aantal tips om droog haar te behandelen. Een goede conditie van je haar begint eigenlijk bij je voeding. Wanneer je bepaalde voedingsstoffen mist, kan dit resulteren in droog haar. Dingen die je bijvoorbeeld kunt eten om de conditie van je haar te verbeteren zijn vette vis, avocado’s, noten, zaden, groenten en fruit. Zelf slik ik na de operatie en de narcose extra vitamines. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden bij Vitaminstore. Het gaat om specifieke tabletten voor een goede conditie van huid, haar en nagels. Ik merk zeker verschil in de conditie van mijn haar sinds ik deze gebruik
Kies voor een haarspoeling in plaats van een haarverf
Veel haarbehandelingen zijn niet bijster goed voor de conditie van je haar; föhnen, het gebruik van je stijltang of krultang en verven bijvoorbeeld. Het punt met verven is dat je er helaas niet zomaar mee kan stoppen, omdat je dan met vervelende uitgroei rond loopt. Wat je wel kan doen is een spoeling gebruiken in plaats van verf, en zeker wanneer je nog geen last hebt van grijs haar. Een spoeling is net wat minder agressief dan verf. Op dagen dat ik niet echt afspraken heb of moet werken, laat ik mijn haar altijd aan de lucht drogen. Bescherm je haar verder goed tegen schadelijke invloeden van de zon. Ook zwemmen in zeewater of chloorwater kan je haarconditie negatief beïnvloeden. Er bestaan tal van beschermende sprays die je in je haar kunt gebruiken alvorens je de zon of het water ingaat.
Dingen om op te laten bij het wassen van je haar
Probeer shampoos met agressieve sulfaten te vermijden. Je vindt ze op de INCI-lijst terug als SLS of SLES. Deze toevoegingen maken je haar schoon, maar kunnen je haar en ook je hoofdhuid ontzettend uitdrogen, en zeker op de lange termijn. Elke keer dat je wast, ‘strip’ je je haar van de natuurlijke oliën. Was je haar dus ook niet te vaak. Heet water kan je haar beschadigen. Probeer dus niet te heet te douchen. Het hard droogwrijven van je haar met een handdoek kan je haar beschadigen. Wanneer je je haar in een handdoek wilt wikkelen na het douchen, doe dit met beleid en haal hem er naderhand weer voorzichtig af. Het borstelen van je haar wanneer het nat is, is niet verstandig. Je haar is nu veel kwetsbaarder en de kans is groter dat het breekt. Verder kan je ook eens kijken naar de haarborstel die je gebruikt. Over het algemeen zijn zachte haren ook letterlijk zachter voor je haar, en dus beter.
Wel of geen siliconen in je haarverzorging?
Siliconen in haarverzorging zorgen ervoor dat je haar makkelijk(er) doorkambaar wordt, en er zachter en gladder uitziet. Hartstikke fijn natuurlijk, maar op de lange termijn doén siliconen eigenlijk niets om de conditie van je haar te verbeteren. Siliconen zijn synthetische toevoegingen en bevatten bijvoorbeeld geen vetzuren, vitamines of mineralen die je huid of haar op wat voor manier dan ook gezonder maken op de lange termijn. Wanneer je vaak (of al lang) gebruik maakt van haarverzorging waaraan siliconen toegevoegd zijn, heb je ook kans op het zogenaamde build-up effect. Siliconen laten zich over het algemeen niet heel makkelijk uitwassen. Hierdoor bouw je dus de siliconen in je haar op en is je haar eigenlijk niet meer in staat om voedingsstoffen op te nemen. Het kan hierdoor onnodig zwaar worden, maar op de lange termijn ook echt droog en onhandelbaar. De meest voorkomende vorm van siliconen is dimethicone. Heb je nu echt heel droog haar, dan is het absoluut de moeite waard om eens op zoek te gaan naar siliconenvrije shampoos en conditioners.
HEB JIJ LAST VAN DROOG HAAR?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.