Heb jij net als ik een gevoelige huid na Roaccutane? Er is zeker leven voor je huid na de kuur, déze tips gaan je écht helpen.

Een zeer gevoelige huid na Roaccutane

In mijn puberteit had ik last van heftige acne. Dat hield jaren aan, tot ik er zo ontzettend klaar mee was dat ik me door mijn huisarts heb laten doorsturen naar een dermatoloog. Zij schreef mij in de eerste instantie Doxycycline voor. De werking van Doxycycline is het gevolg van remming van de eiwitproductie in de daarvoor gevoelige bacteriën, met als resultaat dat acne daadwerkelijk minder wordt en uiteindelijk wegblijft, mits je het medicijn blijft gebruiken. Na een half jaar gebruik moest ik die kuur echter afbouwen en er uiteindelijk helemaal mee stoppen. Toen was het een kwestie van weken voor de acne volledig terugkwam. Dat was het moment dat ik begon met een Roaccutane kuur. De werkzame stof in Roaccutane is Isotretinoïne. Isotretinoïne remt de groei van cellen in de buitenste huidlaag. De huidcellen laten makkelijker los en hopen zich niet op in de poriën. De poriën raken hierdoor minder snel verstopt. Verder maken de talgklieren onder invloed van Isotretinoïne minder talg aan. Bovendien remt het de groei van de acne-bacterie en remt het ontstekingen. Ik heb ongeveer een half jaar Roaccutane geslikt, maar resultaten waren bij mij al na enkele weken zeer goed zichtbaar. Nu ben ik inmiddels 37 en dus zo’n zeventien jaar verder. Ik heb zeer zeker nog af en toe puistjes, maar absoluut niet meer te vergelijken met de situatie van toen. Hoewel tijdens het gebruik van Roaccutane zeer heftige bijwerkingen kunnen optreden, heb ik nooit spijt gehad van mijn kuur. Mijn huid is echter wel (extreem) gevoelig sindsdien. Ben jij bezig met een Roaccutane kuur, ga je beginnen of heb je een kuur gehad, dan wil je dit zeker even lezen.

Vochtvasthoudende en huidherstellende ingredienten

Onder invloed van isotretinoïne maken de poriën tijdens de kuur minder talg aan. Dit resulteert in een extréém droge huid. Een droge huid is echt één van de meest voorkomende bijwerkingen van Roaccutane. Vergis je hier niet in. Je huid wordt niet zomaar een beetje droog, maar dus extreem droog. Als je pech hebt, gaat je huid zelfs schilferen. Niet alleen de huid in je gezicht zal droog worden, ook de huid van je lichaam kan zeer droog worden. Deze droogte kan zelfs leiden tot droogte eczeem. Mijn huid was tijdens de kuur zo droog dat ik geen foundation kon dragen. Deze bleef letterlijk op mijn gezicht liggen. Nu ben ik dus jaren verder en is mijn huid vochtarm. Een vochtarme huid is vaak het gevolg van een verstoorde huidbarrière, en dat Roaccutane je huidbarrière verstoort is dus een feit. Een droge huid heeft een tekort aan vetten, aan talg dus. Wanneer je huid vochtarm is, betekent dat dat je huid moeite heeft met het vasthouden van vocht. Vocht is voor elk type huid belangrijk om de huid soepel, gezond en mooi te houden. Je huid blootstellen aan water is absoluut niet de oplossing. Ga maar eens lang (heet) douchen of in bad liggen, je zult ervaren dat je huid hier alleen maar van uitdroogt. Wat je vochtarme huid na een Roaccutane kuur nodig heeft zijn vochtvasthoudende ingrediënten, zoals glycerine en hyaluronzuur. Dit zijn beide ingredienten die een heel goed vochtvasthoudend vermogen hebben. Andere ingredienten die helpen om je huidbarrière sterker te maken zijn ceramiden, niacinamide of vitamine B3 en panthenol of vitamine B5. Het is dus zaak om je skincare routine na een Roaccutane kuur om te gooien. Tijdens de kuur heb je vooral vettige en voedende ingredienten nodig, na de kuur heeft je huid vooral baat bij hydraterende en huidherstellende ingredienten. Naast gezichtsverzorging met hyaluronzuur slik ik ook dagelijks capsules met hyaluronzuur. Wat het drinken van (veel) water betreft; water drinken helpt in principe niet om je huid gehydrateerd te houden. Water passeert het lichaam namelijk te snel om echt effect te hebben op hoe je huid eruit ziet. Vochttekorten in je huid (een vochtarme huid dus) kún je simpelweg niet aanvullen door heel veel water te drinken. Aan de andere kant ga je de effecten van (veel) te weinig water drinken uiteindelijk wel zien op je huid; je huid zal hiervan uitdrogen.

Je huid wordt erg gevoelig voor zon door Roaccutane

Zeventien jaar na de Roaccutane kuur is mijn huid nog steeds zeer gevoelig voor blootstelling aan zon. Ik maak wel eens grapjes dat ik zó wit ben dat ik bijna licht geef in het donker. Ik heb echter liever een witte, gezonde huid dan een gebruinde, geïrriteerde huid. Tijdens een Roaccutane kuur wordt je huid heel gevoelig voor zonlicht, bij mij is dat altijd zo gebleven. Voor mij is het simpel; ik vermijd zon zoveel mogelijk. Dat betekent niet dat ik als een soort vampier leef en nooit buiten kom, maar uitgebreid zonnebaden doe ik dus gewoon nooit meer. Verder gebruik ik altijd een SPF50, voor zowel mijn gezicht als mijn lichaam. Merk je ook dat je huid na jouw Roaccutane kuur geïrriteerd raakt door zon? Wees hier dan extra alert op, het is een heel normaal verschijnsel. Gebruik ook het liefst een zonnebrandcrème zonder parfum. Parfum kun je gevoelige huid namelijk onnodig irriteren, zeker in combinatie met zonlicht. Een leuke hoed of een petje om je huid te beschermen is verder ook geen overbodige luxe in de zomer.

Ga hygiënisch met je producten om

Mijn huid is na de Roaccutane kuur erg gevoelig voor bacteriële infecties, zoals krentenbaard. Krentenbaard is een bacteriële huidinfectie die meestal wordt veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus, maar ook kan worden door groep-A-streptokokken. Hoewel de infectie merendeels voorkomt bij jonge kinderen, kun je er als volwassene helaas ook last van hebben. We hebben het hier dus over een bacteriële infectie. De naam zegt het al; de infectie wordt veroorzaakt door een bacterie. De infectie begint vaak op een plaats waar al een huidbeschadiging is. Wat ik bijvoorbeeld niet zelden heb meegemaakt is dat ik na het harsen last kreeg van een krentenbaard. Door het harsen verschijnt er dan een wondje en omdat mijn huid zo extreem gevoelig is sinds die kuur, slaan die bacteriën op mijn huid extra hard toe en vormt zich uiteindelijk een krentenbaard. Voor een krentenbaard krijg ik altijd Doxycycline voor geschreven. Dat is inderdaad het zelfde antibioticum wat ik ook voorgeschreven kreeg voor mijn acne voordat ik aan de Roaccutane kuur begon. Verder kan het gebruik van Fusidinezuur in crème vorm op de huid helpen. Beide medicijnen zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Juist omdat krentenbaard een bacteriële infectie is, kan je huid na Roaccutane hiervoor erg gevoelig zijn. Hygiëne is dus belangrijk. Was je handdoeken, maar ook je kussenslopen regelmatig. Gebruik het liefst producten in tubes of pompflacons. Wil je toch crèmes in open potten gebruiken, ga daar dan niet met je vingers in. Je vingers zijn een bron van bacteriën. Je kunt een spatel gebruiken, maar dit heeft alleen zin wanneer je die spatel na elk gebruik desinfecteert met alcohol. Ik gebruik altijd een schoon wattenstaafje die ik daarna weggooi. gebruik geen cosmetica die over de datum is. Een product is over de datum wanneer deze van kleur, geur of textuur veranderd is of gewoon ronduit stinkt. Deel je cosmetica verder ook niet met anderen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Door jouw verhaal besef ik maar weer eens hoe blij ik moet zijn met mijn makkelijke, normale huid. Ik had vroeger zeker wat jeugdpuistjes en af en toe komt er nog een verdwaalde tevoorschijn, maar dat was hem dan ook. Goed dat je ook uitlegt wat het gevolg kan zijn van zo’n kuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.