Een gevoelige huid, wat wordt nu daar nu eigenlijk mee bedoeld? En wat kun je er aan doen?

Elke huid is op een bepaalde manier ‘gevoelig’

Zowel jouw huid als mijn huid, élke huid in feite dus, is op een bepaalde manier ‘gevoelig’. Dit betekent niets meer dan dat je huid in staat is om prikkels waar te nemen. Bij ‘voelen’ spelen met name je zenuwen en hersenen natuurlijk een belangrijke rol, maar onderschat hierin de functie van je huid ook niet. Als er iets kouds of warms tegen je huid aankomt, dan voel je dat en zul je daarop willen reageren. Bijvoorbeeld door je hand weg te trekken als daar iets heets tegen aankomt of door een extra trui aan te trekken als het buiten koud is. Je huid beschermt je dus tegen kou en warmte, maar regelt verder ook de temperatuur  in je lichaam (door bijvoorbeeld te gaan zweten wanneer je het warm hebt) en, het allerbelangrijkste, je huid fungeert als barrièrefunctie om schadelijke invloeden van buitenaf tegen te houden. Denk hierbij aan vuil uit de lucht, zonlicht, maar ook virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken. In feite moet je huid kunnen beslissen welke prikkels er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een beschadigde of overgevoelige huid echter (die wij dus meestal ‘de gevoelige huid’ noemen), kan dit niet (meer goed). Deze huid heeft namelijk een lage weerstand waardoor alle prikkels die normaal gesproken alleen opgepikt worden, nu opgepikt worden, maar dan direct omgezet worden in iets negatiefs. Een overgevoelige huid kan bijvoorbeeld reageren op blootstelling aan zonlicht of kou, maar vaak ook op bepaalde toevoegingen en ingredienten in cosmetica producten.

Hoe weet je nou of je een gevoelige huid hebt?

Een overgevoelige huid reageert dus overdreven heftig op bepaalde prikkels die normaal gesproken niet zo’n heftige reactie zouden uitlokken. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze een gevoelige huid hebben, maar het probleem is dat de meeste mensen niet goed weten wáár ze dan precies gevoelig voor zijn en eigenlijk helemaal niets meer durven te gebruiken. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat wanneer je huid over het algemeen snel reageert op bijvoorbeeld klimatologische invloeden of bepaalde cosmetica producten, je een gevoelige huid hebt. Je huid wordt dan bijvoorbeeld snel(ler) rood, raakt geïrriteerd of heeft sneller last van droge plekjes, puistjes of uitslag. Soms is het heel duidelijk dat je op bepaalde toevoegingen in cosmetica reageert, zoals bijvoorbeeld harde alcohol of parfum of een bepaald ingrediënt zoals lanoline, maar je kan ook gevoelig zijn voor meerdere dingen tegelijkertijd.

Zoek de juiste cosmetica

Een gevoelige huid is niet zozeer een huidtype, maar een conditie van je huid. Niemand wordt in feite met een gevoelige huid geboren. Je zou kunnen zeggen dat je een gevoelige huid kunt ‘ontwikkelen’. Hoe gek het ook klinkt, veel mensen ontwikkelen een gevoelige huid door het gebruik van ‘verkeerde’ cosmetica. Cosmetica met ingredienten waar ze niet goed tegen kunnen bijvoorbeeld, of cosmetica die niet goed bij hun huid past. Het is dus zeker wel belangrijk om goed te kijken naar de cosmetica die je op je gevoelige huid gebruikt. Merken die een groot assortiment hebben in producten die vaak geschikt zijn voor de gevoelige huid zijn bijvoorbeeld Bioderma, La Roche-Posay en Neutrogena. Deze merken hebben bijvoorbeeld diverse parfumvrije producten. Andere toevoegingen of ingredienten die je met een gevoelige huid beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld sulfaten (SLS of SLES, deze worden in cosmetica toegevoegd vanwege hun reinigende functie, ze laten een product opschuimen, maar hebben ook een uitdrogende werking op de huid), parabenen (chemische conserveringsmiddelen), harde alcohol en synthetische geur – en kleurstoffen. Naast parfumvrije douchegels en gezichtscrèmes, zijn er ook bodylotions zonder parfum te vinden, zoals deze Bioderma Atoderm cream. Er zijn nog steeds mensen die in de veronderstelling zijn dat natuurlijke cosmetica altijd goed of beter is voor de gevoelige huid. Maar juist producten waarin hoge concentraties planten of bloemen extracten verwerkt zijn, kunnen ook gevoelige reacties opwekken. Denk bijvoorbeeld aan eucalyptus, tea tree, mint of lavendel. Geen enkele cosmetica fabrikant kan uitsluiten dat er niemand is die een allergische reactie krijgt van het betreffende product. Hecht niet te veel waarde aan de termen hypo-allergeen of dermatologisch getest. In feite zeggen ze niet zoveel. Bepaald eten kan overigens ook invloed hebben op de conditie van je huid. Roken heeft dat ook. Erg heet douchen is iets waar je je gevoelige huid ook niet buitengewoon gelukkig mee maakt.

Do’s & dont’s voor een gevoelige huid

Maar kijk ook nog even verder dan de cosmetica die je dagelijks op je huid gebruikt. Welk wasmiddel gebruik je bijvoorbeeld om je kleding mee te wassen? Wasmiddelen, maar zeker ook wasverzachters, bevatten vaak veel parfum. Dit gaat in je kleding zitten en deze kleding maakt dagelijks contact met je huid. Onder welk beddengoed slaap je? Misschien kun je niet tegen jersey hoeslakens? Hetzelfde geldt voor de kleding(stoffen) die je draagt. Ik heb zelf jaren lang last gehad van roodheid en ontsierende bultjes in mijn hals. Ik ben op een gegeven moment volledig gestopt met het dragen van kettingen en warempel, de roodheid nam zienderogen af. Het zijn soms de kleine dingen die een groots resultaat hebben.

HEB JIJ EEN GEVOELIGE HUID? WAAR IS JE HUID GEVOELIG VOOR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Soms heb ik wekenlang last van eczeem net onder mijn wenkbrauwen en naast mijn neusvleugels. Geen idee waar het vandaan komt (hormonen). Soms is het heftig en gebruik ik een aantal dagen iets met corticosteroïden maar ik probeer het eerst met cetamagrogol creme. En na heel lang zoeken kwam ik erachter dat tandpasta met SLS/SLES puistjes en uitslag rond mijn mond veroorzaakt. Ik gebruikte altijd Parodontax en omdat dit een vrij prijzige tandpasta is dacht ik dat het daar niet in zou zitten maar wel dus. Gebruik nu Zendium of Weleda.

    1. Christiana says:

      Ja! Toevallig dat je dat schrijft, want ik heb daar laatst ook het een en ander over zitten lezen. Ik wist natuurlijk wel dat veel tandpasta’s SLS bevatten, maar ik had er nooit bij stil gestaan dat dat irritatie of zelfs uitslag rond de mond kan veroorzaken.

  2. Ik ben heel blij dat ik geen gevoelige huid heb, waardoor ik vrijwel altijd alles op mijn huid kan smeren zonder dat mijn huid er gek op reageert. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik er alles op smeer. 😉

  3. Mijn huid is eczeem gevoelig dus ik pas heel goed op welke producten ik gebruik. Momenteel is dat veelal Clinique.

  4. Ik heb ook een gevoelige huid en regelmatig last van eczeem. Ik let dus wel op welke middelen ik gebruik. En ik heb gelukkig wel een lotion van de huisarts als de eczeem te erg is.

  5. De laatste tijd kan ik niet tegen crèmes waar SPF in zit. Die van La Roche Posay wil ik een keertje aanschaffen maar ik heb eigenlijk al zoveel liggen… En ik had ook wel eens last van een bepaald waspoeder (Dash?) Daar zat zoveel parfum in dat ik overal jeuk kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.