een gevoelige huid
BEAUTY, S.O.S en beauty-tips

Een gevoelige huid, wat ís dat eigenlijk? (En wat kun je er aan doen?)

Een gevoelige huid, wat wordt nu daar nu eigenlijk mee bedoeld? En is jouw huid wel zo gevoelig als je zelf denkt? Wat kun je er aan doen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Overgevoelige huid

Zowel jouw huid als mijn huid, élke huid in feite dus, is op een bepaalde manier ‘gevoelig’. Dit betekent niets meer dan dat je huid in staat is om prikkels waar te nemen. Bij ‘voelen’ spelen met name je zenuwen en hersenen natuurlijk een belangrijke rol, maar onderschat hierin de functie van je huid ook niet. Als er iets kouds of warms tegen je huid aankomt, dan voel je dat en zul je daarop willen reageren. Bijvoorbeeld door je hand weg te trekken als daar iets heets tegen aankomt of door een extra trui aan te trekken als het buiten koud is. Je huid beschermt je dus tegen kou en warmte, maar regelt verder ook de temperatuur  in je lichaam (door bijvoorbeeld te gaan zweten wanneer je het warm hebt) en, het allerbelangrijkste, je huid fungeert als barrièrefunctie om schadelijke invloeden van buitenaf tegen te houden. Denk hierbij aan vuil uit de lucht, zonlicht, maar ook virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken.

Waardoor wordt een gevoelige huid bijvoorbeeld geprikkeld?

In feite moet je huid kunnen beslissen welke prikkels er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een beschadigde of overgevoelige huid echter (die wij dus meestal ‘de gevoelige huid’ noemen), kan dit niet (meer goed). Deze huid heeft namelijk een lage weerstand waardoor alle prikkels die normaal gesproken alleen opgepikt worden, nu opgepikt worden, maar dan direct omgezet worden in iets negatiefs.

Zoek de juiste cosmetica

In feite is een gevoelige huid niet zozeer een huidtype, maar maar een conditie van je huid. Net zoals een droge huid een huidtype is en een vochtarme huid een huidconditie. Bepaald eten kan invloed hebben op de conditie van je huid. Roken heeft dat ook. Lang en heet douchen is iets waar je je huid ook niet buitengewoon gelukkig mee maakt. Overweeg een parfumvrije douchegel. Er zijn massa’s lijstjes van ingredienten in huidverzorging waar veel huidjes gevoelig op reageren, denk aan sulfaten (SLS of SLES, deze worden in cosmetica toegevoegd vanwege hun reinigende functie, ze laten een product opschuimen, maar hebben ook een uitdrogende werking op de huid), parabenen (chemische conserveringsmiddelen), alcohol, parfum en synthetische geur – en kleurstoffen. Er zijn nog steeds mensen die in de veronderstelling zijn dat natuurlijke cosmetica geen nadelige invloed kan hebben op je huid. Maar juist producten waarin hoge concentraties planten of bloemen extracten verwerkt zijn, kunnen ook gevoelige reacties opwekken. Denk bijvoorbeeld aan eucalyptus of lavendel. Geen enkele cosmetica fabrikant kan uitsluiten dat er niemand is die een allergische reactie krijgt van het betreffende product. Hecht niet te veel waarde aan de termen hypo-allergeen of dermatologisch getest. In feite zeggen ze niet zoveel.

Eenvoudige dingen die je kunt doen en laten wanneer je een gevoelige huid hebt

Maar kijk ook nog even verder dan de cosmetica die je elke dag weer op je huid smeert! Welk wasmiddel gebruik je bijvoorbeeld om je kleding mee te wassen? Wasmiddelen, maar zeker ook wasverzachters, bevatten vaak veel parfum. Dit gaat in je kleding zitten en deze kleding heb je dag in dag uit aan. Je beddengoed? Jersey hoeslakens? Misschien kun je niet tegen jersey? Sieraden. Jaren lang, nog voor mijn Roaccutane kuur, had ik veel last van roodheid en ontsierende bultjes in mijn hals. Ik ben op een gegeven moment volledig gestopt met het dragen van kettingen en warempel, de roodheid nam zienderogen af. Het zijn soms de kleine dingen die een groots resultaat hebben.

Heb jij een gevoelige huid? Waar is jouw huid gevoelig voor?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.