BEAUTY, S.O.S en beauty-tips

8 Fabels over huidverzorging

 

Dat geloof je toch niet!

 

Met alleen water kan ik mijn gezicht prima reinigen

Ook wanneer je geen make-up draagt, is het belangrijk om je huid twee maal daags te reinigen. Echter vet, talg in het geval van je huid, kan niet oplossen in alleen water. Cleanser werkt als een magneet voor vet en vuil omdat het bepaalde ingrediënten bevat die vetten kunnen laten oplossen in water. Bovendien kan ‘reinigen’ met alleen water je huid zelfs uitdrogen, dit heeft onder andere te maken met de PH-waarde van het water, die anders is dan die van je huid.

Hoe meer schuim, des te beter de reiniging

Of het nu om je cleanser, badschuim of shampoo gaat; nog steeds denken veel mensen dat des te meer een product schuimt, des te beter het product reinigt. Echter de mate waarin iets schuimt, heeft niets te maken met de manier waarop het reinigt. SLS en SLES zijn de stofjes in cosmetica die producten flink kunnen laten schuimen, het zijn zogenaamde surfactants. Dit zijn dus stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen, maar surfactants maken geen verschil tussen de vetten die je wilt verwijderen onder de douche en de vetten die je huid nodig heeft ter bescherming. Over het algemeen geldt dat hoe meer een product schuimt, des te hoger de concentratie sulfaten en des te meer het product je huid uitdroogt.

Dure producten zijn altijd beter

Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op de prijs van cosmetica. Natuurlijk is het zo dat ‘grote’ fabrikanten meer geld kunnen steken in onderzoek en de ontwikkeling van een product. Zo’n proces kan jaren kosten, en tijd is natuurlijk geld. Verder ligt het er natuurlijk maar net aan welke ingrediënten er in jouw potje crème zitten, hoe het zit met de concentraties van die ingrediënten en hoe en waar die verkregen zijn. Zo heb je synthetische geurstoffen (kunstmatig verkregen) of ‘echte’ geurstoffen. Over het algemeen kosten natuurlijke ingrediënten meer geld omdat er meer tijd en (hand)werk nodig is om die te verkrijgen. Maar een dure crème is niet altijd per definitie beter dan een goedkope(re) variant.

Natuurlijke producten veroorzaken geen allergische reactie

Het begrip ‘natuurlijk’ is vrij vaag, want wanneer er énkele natuurlijke ingrediënten in een product zitten, maakt dat het product niet per definitie natuurlijk, maar een fabrikant kan dan wel ‘natuurlijk’ op zijn verpakking zetten. In principe kan een fabrikant nooit garanderen dat zijn product bij niemand een allergische reactie oproept, ook al zijn de ingrediënten volledig natuurlijk. Juist hoge concentraties van planten en bloemen extracten kunnen ook irritaties en roodheid veroorzaken.

Alleen een vette huid kan last hebben van onzuiverheden

Een vette huid heeft te maken met een verhoogde productie van talg, een huideigen en zeer belangrijk stofje dat een natuurlijke beschermlaag vormt. Echter hoeft een vette huid zeker niet per definitie last te hebben van onzuiverheden. Puistjes kunnen worden veroorzaakt door verschillende redenen, zoals inderdaad een te hoge productie van talg, maar ook een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van de bacteriën. Wanneer een huid zeer droog is, bijvoorbeeld door het gebruik van te agressieve ingrediënten in cosmetica, kan het zo zijn dat de beschermende laag verstoord is, hierdoor ben je veel vatbaarder voor bacteriën. In principe kunnen alle huidtypes last krijgen van onzuiverheden.

Er is geen verschil tussen een dag- en nachtcrème

Waar in een dagcrème vooral beschermende ingredienten moeten zitten en in een nachtcrème vooral herstellende ingrediënten, is ook de textuur anders. Een dagcrème wordt vaak zo ontwikkeld dat hij een goede basis voor make-up vormt, terwijl een nachtcrème vaak wat romiger is en een laagje op je huid vormt. Voor de nacht maakt het immers niet uit wanneer je gezicht wat glimt. Bovendien bevatten dagcrèmes vaak stofjes die je huid tijdelijk mooier maken, zoals siliconen die oneffenheden in de huid opvallen of licht reflecterende deeltjes. Veel dagcrèmes bevatten bovendien een SPF, in een nachtcrème is dit niet nodig.

Huidverzorging moet je uitkiezen op basis van je leeftijd

Er is geen bepaalde leeftijd waarop je zou ‘moeten’  beginnen met anti-aging verzorging. Het is veel meer afhankelijk van de conditie van je huid. Natuurlijk is het zo dat de natuurlijke aanmaak van bepaalde lichaamseigen stoffen, zoals hyaluronzuur en collageen, afnemen naarmate je ouder wordt, maar veel is ook afhankelijk van je leefwijze, gewoontes en de manier waarop je gewend bent om je huid te verzorgen.

Een serum is een vervanging van je gezichtscrème

Een serum is specifiek ontwikkeld als extraatje naast je dag- of nachtcrème, en niet als een vervanging. Een serum is vaak heel geconcentreerd en luchtig van textuur waardoor het product direct door je huid wordt opgenomen, maar dus niet persé heel voedend is. Je zult daarna dus nog vaak de behoefte hebben aan de vollere textuur van een crème. Een serum kun je tijdelijk als een kuur gebruik om de conditie van je huid te boosten. Omdat een serum zo geconcentreerd is, is het product vaak duurder dan een crème.

© ByChristiana, fotografie en tekst. All rights reserved.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.