Wist jij dat er dus absoluut een verband is tussen narcose en haaruitval? En is er een manier om haaruitval na narcose te voorkomen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Er ís een verband tussen haaruitval en narcose

Ik had van mezelf dus al niet de meest weelderige haardos die je je kunt indenken, maar na een grote operatie en een vier uur durende narcose is er momenteel weinig van mijn geliefde lokken over. Ik ging dus op onderzoek uit en ontdekte dat er dus daadwérkelijk een verband bestaat tussen narcose en haaruitval. In het ziekenhuis werd me eigenlijk vooral verteld dat er na een narcose, en zeker wanneer deze lang duurt, (extreme) vermoeidheid kan plaatsvinden. Nu moet ik zeggen dat ik daar relatief weinig last van gehad heb. Ze hadden mij echter totaal niet gewaarschuwd voor deze haar-horor, en het heeft dan ook echt even geduurd voor ik de link legde met de operatie. Enkele weken na de operatie was ik bij de kapper. Laat ik er nog bij zeggen dat ik een best wel pittige revalidatie periode heb gehad waar ik vrij weinig aandacht heb besteed aan mijn looks, ik had wel wat anders aan mijn hoofd. Ik waste mijn haar, maakte daarna een knot en klaar was ik. Ik merkte wel dat ik veel haar verloor tijdens het wassen en elke dag opnieuw had ik grote plukken haar in mijn borstel. Maar goed, ik was dus bij de kapper en zij liet me met een spiegel mijn haar van de achterkant zien en ik ben me echt kapot geschrokken. Héle plukken miste ik, alsof een blinde met een schaar lukraak plukken van mijn hoofd had afgeknipt. Heel verdrietig.

Waardoor wordt die haaruitval nu precies veroorzaakt?

Een narcose betekent een éxtreme schok voor je lichaam. Je raakt volledig bewusteloos. Ook je haar(groei) komt in feite in een soort rust-toestand. Haarfollikels (haarzakjes) bevatten cellen die van zich alle cellen die we in ons lichaam hebben het snelst splitsen. Ze moéten ook snel splitsen om de groei van het haar in stand te houden. Een verdoving houdt deze snelle splitsing echter tegen. Ook al ben je zelf dan misschien ‘maar’ een paar uur ‘out’, je haarfollikels kunnen hier dusdanig door beïnvloed worden dat de haarvezelproductie (tijdelijk) wordt stopgezet en in een rustfase terecht komt. Na een operatie moet je lichaam ontzettend hard werken om zichzelf te herstellen. Vaak heb je een operatiewond en er is misschien (veel) pijn. De meeste voedingsstoffen die je na een operatie tot je neemt worden in feite hiérvoor gebruikt. Haar is, hoe hard het ook klinkt, voor je lichaam niet onmisbaar om te overleven. Je lichaam focust zich volledig op het herstellen en het in stand houden van vitale functies waardoor je haar simpelweg gezegd tijdelijk op de tweede plaats komt. Het volgende is natuurlijk afhankelijk van de operatie, maar het komt vaak voor dat je na een operatie minder belangrijke voedingsstoffen tot je neemt of zelfs kán nemen. Je hebt misschien weinig eetlust of kunt door pijn wellicht letterlijk niet eten. Omdat er tijdens mijn operatie ook een kaakosteotomie is uitgevoerd, mócht ik zelfs zes weken niet kauwen. Je haar heeft allerlei bouwstoffen nodig om te kunnen blijven groeien en om in een goede (mooie) conditie te blijven. Als er überhaupt al veel minder van die belangrijke stofjes je lichaam binnenkomen, wordt de situatie voor je haar natuurlijk hélemaal een beetje nijpend. Nogmaals, niet iédereen zal last krijgen van haaruitval na een narcose, het is van allerlei factoren tijdens en na je operatie afhankelijk, en natuurlijk ook van je gezondheid in het algemeen. De haaruitval kan maanden aanhouden. Je moet zelfs rekening houden met een periode van zes tot negen maanden. Ondertussen is mijn operatie ruim elf weken geleden en nog steeds vind ik dagelijks plukken haar in mijn borstel én merk ik dat mijn haar veel dunner is.

Kun je haaruitval na narcose voorkomen?

Nee, je kunt haaruitval na een narcose niet voorkomen. Omdat mijn haar flink is uitgedund door de haaruitval heb ik er een behoorlijk stuk af laten knippen. Ik heb een tijdje geprobeerd om het heel weinig te wassen, maar ook hiervan werd ik eigenlijk niet echt blij. Hoe vetter je haar, des te duidelijker het juist opvalt dat het dunner is, zéker bij de haaraanzet. Haar dat uit wil vallen, valt toch wel uit, of je het nu wel of niet wast. Je kan natuurlijk wel proberen om zoveel mogelijk met beleid te wassen en een goede conditioner te gebruiken, zodat je haar zachter is en wellicht iets minder makkelijk afbreekt. Na een conditioner gebruik ik verder altijd nog een leave-in conditioner (die je dus in je haar laat zitten nadat je onder de douche vandaan gekomen bent) om het haar makkelijker doorkambaar te maken. Mijn haar draag ik nooit meer los, daarvoor is het echt te dun. Ik kies er dus voor om mijn haar te vlechten wanneer ik de deur uitga. Zelf vind ik dat het hierdoor het minst opvalt dat mijn haar momenteel erg dun is. Wat ik je tot slot echt kan aanraden is om extra vitamines of supplementen te nemen. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar die speciaal bedoeld zijn om de conditie van huid, haar en nagels een boost te geven.

HEB JIJ WEL EENS LAST (GEHAD) VAN HAARUITVAL?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Dit is heel herkenbaar, ook ik heb altijd problemen met mijn haar na een operatie en herken alles, alleen wist ik dat het kon gebeuren en heb ik zeker de eerste keer dat het me gebeurde, even heel hard gehuild. Jij mocht ook nog eens niet normaal eten, wat het waarschijnlijk nog meer heeft verergerd.Hoop voor je dat je haar snel weer word zoals het was.
  Ik zie ook niets in haargroei middelen, maar ik genruik wel, extra vitamines van de Tuinen bijv en heb echt het idee dat dat me heel erg heeft geholpen en nog helpt, want ik blijf het gebruiken.

 2. Heidi De Winter says:

  Ik heb 3 polsoperaties meegemaakt onder volledige narcose en dit op nog geen jaar tijd.
  Mijn val (slippertje) gebeurde op het werk door een natte vloer.
  Operatie 1: het spaakbeen was volledig gebroken. Er moesten 2 ijzers in geplaatst worden tot aan mijn ellenboog. Operatie 2: de ijzers moesten na 8 weken er terug uit gehaald worden. Elke operatie duurde telkens min. 2 uren.
  Operatie 3: TFCC of de meniscus waren gescheurd op 2 plaatsen. De hechtingen gebeurde met haakjes en metalen draadjes. Die operatie duurde 4 uur 30 min.
  Net zoals jij wist ik niet dat dit alles je haar zo zou aantasten. Niemand die je daarvan op de hoogte bracht. Ik merkte na enige tijd dat ik veel haar verloor, mijn haar werd precies dunner van structuur en ook het volume was veel minder. Toevallig toen ik eens in de IU winkel was heb ik wel gevraagd of iemand wist wat de oorzaak van dit alles kon zijn. De dame vroeg of ik eventueel een operatie had meegemaakt en ze sloeg de spijker op de kop. Ze heeft me toen voorgesteld om min. 3 maanden 1 capsule/dag in te nemen van FURTERER VITALAFAN – TEGEN HAARUITVAL. De 1ste maand merkte ik nog niets. In de loop van de 2de maand merkte ik dat mijn haren precies iets steviger aanvoelden. In de loop van de 3de maand merkte ik echt wel de verbetering. Ik kreeg overal nieuwe dons overal. Vervolgens heb ik nog 1 extra kuur van 3 maanden gedaan en mijn haren zijn helemaal terug zoals voorheen. Ik kreeg overal nieuwe jonge haartjes zoals een punkertje. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ook gewoon als kuur. Nu doe ik jaarlijks 1 kuur.

  1. Christiana says:

   Furterer, daar hoor ik dus ook goede dingen over! Ja, best bizar dat niemand je daar even van op de hoogte brengt wanneer je onder narcose gaat. Inmiddels is mijn operatie een half jaar geleden en slik ik dagelijks vitamines voor huid haar en nagels van Holland & Barret. Ook gebruik ik twee speciale producten van NAK tegen haaruitval. Toevallig was ik gisteren weer bij de kapper en zelfs die zei dat mijn haar er zo veel beter uitzag. Niet meer van die kale plekken bij de haaraanzet en ook weer voller. Het komt dus uiteindelijk goed;-)

   1. Hoi, welke produkten van NAK gebruik je tegen haaruitval?
    Groetjes Mandy

 3. ik heb na mijn heupoperatie ook haaruitval, alle dagen, m’n hoofdhuid jeukt soms verschrikkelijk, ik herken de symptomen, want in 2015 ben ik mijn volledige haardos kwijtgeraakt door chemo, ik was dus juist op goede weg, en blij dat ik terug wat haar kreeg en dan begaf mijn heup het. Het is niet zo leuk om je haren te verliezen, weet ik als geen ander, had lang haar met krullen en nu dun haar, met veel statische elektriciteit erin, en waar je niets mee kan aanvangen, want voor een mooi kopje is het tekort, want heel lang zal niet meer lukken, maar wilde het toch tot over m’n schouders terug krijgen, helaas, alle dagen breekt het en valt het uit, hopelijk komt er een einde aan. Moet terug op controle voor kanker en hou dus echt m’n hartje vast, wees zeker……in ieder geval goede moed en succes aan iedereen zou ik zeggen, en ja het was erg al m’n haren kwijtspelen, maar tot hiertoe leef ik nog hé! en die mutsjes ja die waren ook te doen hoor, liever dan een pruik, want dan werd ik alle dagen herinnerd aan mijn haardos van voor de ellende.

 4. sonja says:

  Zelf heb ik goede ervaringen met haarvezels, van Nanogen. Na het wassen/drogen van je haar, strooi je deze vezels tussen de haren in. Het verdoezelt de plekken waar je hoofdhuid door je haren heen schemert (zeker als je zwart haar hebt, zoals ik, valt dat enorm op) en de vezels hechten zich aan je haren die daardoor voller lijken. Het is dus geen middeltje dat haargroei stimuleert, maar het is wel een uitstekende ‘decoratieve’ oplossing want met die vezels is bijna niet meer te zien dat je haar dunner is of dat je kale plekken hebt. Zeker na een narcose een ideale oplossing! De vezels blijven gewoon zitten tot de volgende wasbeurt, ook tijdens zwemmen en sauna blijven de vezels zitten. Alleen als je heel hard door je haren heen wrijft, vallen er wat vezeltjes uit (maar dus niet als je normale activiteiten doet). Ik gebruik het zelf al meer dan 4 jaar omdat ik een haarziekte heb, maar het is ook een uitstekende tijdelijke oplossing na een narcose!!

  1. Christiana says:

   Super bedankt voor het delen van jouw ervaringen met de haarvezels van Nanogen, Sonja!

 5. Marleen Vercruysse says:

  Hallo ik ben Marleen ik heb 2 zware operaties achter de rug de eerste was spoedoperatie ik was aan het wegglijden dus ik was er bijna niet meer van ieder meer dan 4 uren op 3 maanden tijd heb heel zware medicatie en pijnpomp gehad met een stoma gezeten niet kunnen eten geen zin kreeg dan van die voeding in zakken via een infuus ik moet zeggen als ik terug blik heb ik een lange weg afgelegd nu nog aan het herstellen en idd zoals ik hier nog gelezen heb ik verlies pakken haar echt niet te doen ik neem nu wel vitaminen is heel dun geworden en had zo ne bos haar ik maak me ook zorgen zo ben ik hier terecht gekomen op zoek naar de reden van het haarverlies

 6. Marniks Vaneecke says:

  Beste,

  Als je zoekt op narcose en haaruitval op Google, vind je een hoop artikels daarover en getuigenissen, maar er is geen enkele medische of wetenschappelijke studie die dat bevestigt. 

  Laat dat nu net het probleem zijn bij een discussie tussen patiënt en ziekenhuis.

  Mvg,

  Marniks Vaneecke 

 7. Elizabeth says:

  Ik had altijd prachtige wenkbrauwen, die ik nooit epileerde. Deze zijn totaal uitgevallen na een narcose, nu tien jaar geleden en nooit meer teruggegroeid…. Hetzelfde gebeurde met het haar op mijn armen en benen, maar dat was een prettige bijkomstigheid. Ik mis mijn wenkbrauwen nog elke dag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.