Is een dure crème beter en heb je echt een dure gezichtscrème nodig? Waar moet een goede gezichtscrème eigenlijk aan voldoen?

Beware

Heb ik echt een dure gezichtscrème nodig?

Laat ik vooropstellen dat ik denk dat iets ‘nodig hebben’ heel relatief is. Het is ook afhankelijk van wat je wensen zijn en wat je gewend bent. Om direct met de deur in huis te vallen; in feite is elke huid gebaat bij een goede verzorging, of je nu jong of wat ouder bent. Je huid goed verzorgen heeft zeker niet alleen maar cosmetische voordelen. Over het algemeen ziet een huid die goed verzorgd wordt er ook beter uit, maar aangezien je huid belangrijke functies vervult, is het ook om andere reden belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Niet goed voor je huid zorgen kan voor ongemakken zorgen, zoals eczeem, irritaties en jeuk. Laat ik daar direct aan toe voegen dat dit soort klachten zeker niet altijd de oorzaak zijn van het niet goed zorgen voor je huid. Om een lang verhaal kort te maken; ik denk zeker dat elke huid gebaat is bij het gebruik van een gezichtscrème. Maar of je een dure gezichtscrème nodig hebt, is een tweede. Duur is ook een relatief begrip. Ik werk inmiddels al zo lang in de cosmetica branche dat ik niet meer met mijn ogen knipper van een gezichtscrème die negentig euro kost. Er gaan dagelijks potten crème van dit bedrag over de toonbank en ik vind dit de normaalste zaak van de wereld. Ik vind negentig euro echter wel een flink bedrag, voor mijn budget tenminste. Er zijn echter ook mensen die vijf euro voor een pot gezichtscrème eigenlijk al duur vinden.

Waar moet een goede gezichtscrème aan voldoen?

Het gebruik van cosmetica en zeker bepaalde producten in het bijzonder, kan je een heerlijk luxe gevoel geven. Heb je echter een dure gezichtscrème nodig? Zeker niet! Gezichtscrèmes heb je natuurlijk in alle soorten en maten, en vooral ook in diverse prijsklassen. Ik heb hier in de afgelopen jaren al veel over geschreven, en de grote verschillen tussen gezichtscrèmes worden veroorzaakt door allerlei factoren, waarvan marketing en ingredienten waarschijnlijk wel de meest belangrijke zijn. In feite ‘moet’ een gezichtscrème aan een aantal simpele voorwaarden voldoen; Zo moet een crème de barrière functie van je huid op peil houden en je huid beschermen. Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan tal van externe invloeden zoals uv-straling en luchtvervuiling en een crème kan daar, mits hij de juiste ingredienten bevat, goed tegen beschermen. Tel daarbij op dat de natuurlijke beschermingsmechanismen van onze huid afnemen naarmate we ouder worden. Zo neemt de aanmaak van collageen en elastine (verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid) en de aanmaak van hyaluronzuur (verantwoordelijk voor het vochtgehalte van de huid) af naarmate de jaren verstrijken. Onze huid is steeds minder goed in staat om zichzelf te herstellen na beschadiging, bijvoorbeeld door (overmatige en / of onbeschermde) blootstelling aan de zon. Nu bestaan echte wondercrèmes helaas niet, maar goede ingredienten in crèmes kunnen je huid wel helpen beschermen en bovendien voeden en hydrateren, wat zo belangrijk is om dat beschermende mechanisme te onderhouden. Maar in feite zijn hydraterende ingredienten zoals hyaluronzuur en glycerine en voedende ingredienten zoals sheaboter echt niet uitzonderlijk duur. Hetzelfde geldt voor zonnefilters. Nu bestaan er natuurlijk ook bepaalde ingredienten die wat meer voor je huid doen, zoals vitamine C, vitamine A en niacinamide. Deze ingredienten moeten in bepaalde concentraties aanwezig zijn om daadwerkelijk iets voor je huid te doen. Het is echter geen garantie dat een dure crème altijd goede ingredienten bevat en ook nog eens in de juiste concentraties. Om nog maar te zwijgen over de verpakking. Een luchtdichte verpakking zoals een pompje is vaak duurder dan een pot, maar veel luxe crèmes zitten toch echt gewoon verpakt in een pot. Al met al heb je dus zeker niet persé een dure gezichtscrème nodig, maar maak je je huid dus wel blij met ‘een’ gezichtscrème.

HOEVEEL GEEF JIJ MEESTAL UIT AAN EEN GEZICHTSCRÈME?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Dat varieert heel erg maar eigenlijk nooit meer dan Euro 50,00. Het ligt aan mijn budget op dat moment maar ook hoe de reviews zijn, de ingredriënten én als een créme wat “duurder” is gaat mijn voorkeur altijd uit naar een pompje of een andere hygiënische verpakking. Ik denk dat je huid goed verzorgen met enige regelmaat belangrijker is dan crémes van bijvoorbeeld La Mer gebruiken. Natuurlijk heeft het ook te maken met erfelijke factoren en met wat je eet. Er is denk ik niet een créme die wonderen verricht. Tenslotte betaal je ook indirect voor marketing en celebs die het “gezicht zijn van”. Ik lees een aantal blogs en daar zie ik al 10-tallen merken met evenzovele beloftes voorbij komen dus soms is het moeilijk te kiezen:-) Zelf heb ik nu eczeem in mijn gezicht en heb ontdekt dat één van de boosdoeners alcohol denat is dus nu is een créme even een no go en gebruik ik cetomagrogol van de apotheek.

  2. Mijn duurste pot gezichtscrème kostte 30 euro en dat vind ik ook wel de max. Ook omdat ik ervaring heb met goede en goedkopere gezichtscrèmes. Maar het is wel leuk om eens wat te proberen, al moet ik wel oppassen met wat ik gebruik omdat ik snel last heb van eczeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.