Hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van gezichtscrème? Hoe lang kan ik met een pot doen en hoe weet ik of een product nog goed is?

Houdbaarheid van gezichtscrème

Als cosmetica adviseuse krijg ik echt heel vaak de vraag: ‘Hoe lang kan ik met deze gezichtscrème doen?’ De meeste mensen bedoelen dan dus hoe vaak ze de crème zullen kunnen gebruiken, maar een crème gaat helaas niet eindeloos mee. Zeker wanneer het om een echt kostbare crème gaat, snap ik altijd heel goed dat mensen hier zuinig mee willen doen. In feite is het echter zonde om (overdreven) zuinig met een crème te gaan doen, omdat een crème gewoon echt kan bederven. En met een gezichtscrème die over de datum is, maak je je huid helemaal niet blij. Hoe lang een crème goed blijft, is afhankelijk van diverse factoren. Eén van de belangrijkste factoren is de verpakking waar die crème in zit. Zo gaat crème in een open pot minder lang mee dan een crème die verpakt is in een luchtdichte verpakking, zoals een tube of pompflacon. Als die verpakking dan ook nog eens ondoorzichtig is, is het nog beter. Gebruik je je vingers om de crème uit een pot te halen, dan zullen bacteriën van je vingers er ook sneller voor zorgen dat de crème eerder bederft en ook de plek waar je je cosmetica bewaart, is van invloed op de houdbaarheid. Zo kun je cosmetica bijvoorbeeld beter niet in de volle zon zetten. Verder heeft het ook te maken met de conserveringsmiddelen die aan een formule zijn toegevoegd. Vaak bevatten producten die grotendeels natuurlijk zijn bepaalde conserveringsmiddelen die een product minder lang goed zullen houden dan niet-natuurlijke conserveringsmiddelen. Tot slot gedijen bacteriën erg goed in water, waterige formules zijn dan ook minder lang houdbaar dan olie-achtige formules.

De richtlijnen voor de houdbaarheid van gezichtscrème

Er bestaan natuurlijke algemene richtlijnen voor de houdbaarheid van cosmetica. Op de verpakking van elke gezichtscrème zul je een icoontje tegenkomen met daarop een potje met een open dekseltje en een getal. In het geval van een crème staat er vaak het getal zes of twaalf. Dit betekent dat de crème na openen zes of twaalf maanden houdbaar is. Let op; dit is echt een richtlijn. Het is natuurlijk niet zo dat je de crème na zeven maanden direct moet weggooien. Aan de andere kant is deze richtlijn bedoeld voor normaal gebruik. Zou je bij wijze van spreken je pot gezichtscrème altijd open laten staan en de crème er dagelijks uit halen met echt vieze vingers, dan kun je er van uit gaan dat de kwaliteit snel achteruit gaat. Je bent er in dit geval trouwens ook van verzekerd dat de kwaliteit van de werkzame stoffen snel achteruit gaat. Heel erg zonde natuurlijk.

Hoe weet ik of mijn gezichtscrème nog goed is?

Nu je weet dat gezichtscrème niet eeuwig houdbaar is, kun je er voor kiezen om vanaf nu bijvoorbeeld een stickertje onder op de verpakking te plakken zodra je een nieuwe verpakking hebt aangebroken. In plaats van de crème met mijn vingers uit de pot te halen, gebruik ik zelf altijd een schoon wattenstaafje die ik daarna weggooi. Dat is eigenlijk nog beter dan een spatel, want veel mensen vergeten het natuurlijk ook om de spatel te desinfecteren. Gelukkig kom je er vrij snel achter of een crème nog goed is. Een crème die niet meer goed is, zal namelijk van kleur en meestal ook van textuur veranderen. Zo wordt de kleur vaak donkerder. De textuur zal harder en vaak ook klonterig worden. Ook kan de geur veranderen. Zodra een crème stinkt, is het eigenlijk een teken dat de crème niet goed meer is.

LET JIJ GOED OP DE HOUDBAARHEID VAN GEZICHTSCRÈME? HEB JIJ WEL EENS EEN CRÈME WEG MOETEN GOOIEN OMDAT DEZE NIET MEER GOED WAS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Ik zorg er meestal wel voor dat ik niet teveel producten in 1 keer open. De créme die ik vaak gebruik bederft natuurlijk niet snel en crémes die bij mij gaan rullen of niet goed intrekken gebruik ik óf voor mijn armen en benen of ik geef het aan mijn moeder die een supergemakkelijke huid heeft. Als ik een “dure” pot gebruik doe ik meestal een weekvoorraad in een klein potje of ik gebruik inderdaad een spatel of wattenstaafje. Overigens zouden van mij (en ik denk van meer mensen) veel meer crémes in een pompje of tube met klikdop kunnen. Valt mij overigens op de producten voor mannen bijna altijd in een pompje of tube zitten. Dus het kán wel:-)Weet jij overigens of dichte verpakkingen die je koopt wel goed houdbaar zijn. Stel je koopt iets (in de aanbieding:-)) en je laat dat 2 jaar in de kast staan, is het dan nog bruikbaar. Ik kreeg laatst van een tante een flacon douchegel van Kneipp met een duidelijk oude verpakking en deze was echt bedorven.

    1. Christiana says:

      Ook ongeopende spullen hebben een houdbaarheidsdatum. In principe zouden mensen die in de winkels werken en vertegenwoordigers van merken daar op moeten letten en dat kan ook, want op cosmetica producten staan batch nummers gestanst waaraan je kunt zien wanneer ze gefabriceerd zijn. Ik zou zelf niet zo gauw cosmetica kopen die in de sale is, tenzij het bijvoorbeeld kerst collecties zijn. De reden dat cosmetica in de sale is, is vaak omdat die producten tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Uitzonderingen daargelaten dus, zoals limited editions.

  2. Ja ik let wel op de houdbaarheidsdatum. Ook of het beter gekoeld kan staan , vit.c&a b.v zijn gevoelig voor warmte. Een beautyfridge misschien? Daar begin ik zelf niet aan maar ze zijn er wel.
    Wat ik nog niet deed is een wattenstaafje gebruiken voor mijn cleansingbalm dat doe ik nog met een spatel die ik soms met een tissieu schoonveeg. Ik ga het eens proberen met een wattenstaafje. Verder zit hier alles in een tube of gebruik met een pipet.

  3. Ik let er zeker zelf op. Alleen heb ik ook al een paar keer gehad dat ik een crème verzuurd gekocht had of een sample al verzuurd was. Iedere keer bij dezelfde grote parfumerie, dus dat verbaasde me wel.

  4. Ik ruik er meestal aan en dan merk ik snel genoeg of hij nog goed is of niet. eigenlijk zou je inderdaad iets van een plakkertje erop moeten doen met de datum, maar ik vergeet zoiets altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.