Oftalmologisch getest, vrije radicalen, anti-oxydanten…je zou er bijna bang van worden, al die moeilijke woorden op jouw flessen in de badkamer.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Acne vulgaris De meest voorkomende vorm van (jeugd)puistjes. Acne ontstaat door een overmatige productie van talg (zie). Talg hoopt op en door toedoen van bacteriën kunnen puistjes ontstaan. Acne is niét besmettelijk, maar kan wel als zéér hinderlijk ervaren worden. Het woord ‘vulgaris’ is Latijn en betekent ‘gewoon’ of ‘veel voorkomend’.

Anti-oxydanten | Ons natuurlijke beschermingsmechanisme dat vrije radicalen (zie) neutraliseert zodat ze geen of minder schade aan onze cellen kunnen aanrichten. De anti-oxydanten die ons lichaam zelf vormt, bieden echter niet genoég bescherming en daarom moeten we zorgen voor aanvullende goede voeding én huidverzorging / bescherming. Dat kan door middel van ingredienten die rijk zijn aan natuurlijke anti-oxydanten.

BB-cream | Blemish balm, over het algemeen een verzorging en een tintje in één.

CC-cream | Color correction cream. Biedt alle aspecten van een BB-cream, maar corrigeert daarnaast ook de teint, bijvoorbeeld roodheid of een doffe, grauwe teint.

Couperose | Huidaandoening waarbij er een toename is van de rode bloedvaatjes in het gezicht, hierdoor kun je rode vlekken krijgen die continue aanwezig zijn en door bepaalde factoren heftiger kunnen worden.

Dermatoloog | Arts die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van huidziekten.

Dermatolgisch getest | Dit wil zeggen dat het betreffende product ‘getest’ is door een bepaalde groep mensen, alvorens het op de markt kwam. Hier zijn echter geen wettelijke richtlijnen voor en de term wil niét zeggen dat het betreffende product geen allergische reactie kan uitlokken.

Donkere kringen | Bij een vochttekort of een ouder wordende huid kijk je als het ware door de huid heen, en worden de blauwige bloedvaten en het bot zichtbaar; dit oogt als een donkere kring. Kan veroorzaakt worden door ouderdom, een slechte doorbloeding en vochttekort.

Exfoliëren | Behandeling waarbij dode huidcellen door het gebruik van fruitzuren van de huid los geweekt worden.

Huidconditie | Letterlijk de ‘conditie’ van je huid. Hoe is je huid er aan toe? Het is iets anders dan een huidtype. Op de conditie van je huid kun je invloed uitoefenen door het gebruik van bij jouw huidtype passende huidverzorging, voeding en levenswijze. Een huidtype verander je niet zomaar. Voorbeeld: een vette huid is een huidtype. Een onzuivere huid is een huidconditie. Een vette huid hoeft namelijk niet per definitie onzuiverheden te tonen.

INCI International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten.  Een zeer uitgebreide lijst die ontwikkeld is door de Amerikaanse en Nederlandse beauty-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Het doel van een INCI-lijst is om gebruikers van producten te informeren over de samenstelling ervan. Sinds 1 januari 1996 zijn alle fabrikanten van cosmetica verplicht om een INCI-lijst op hun product te zetten.

Matterend effect | Deze term kun je tegenkomen op bijvoorbeeld serum of poeder. Geeft aan dat de huid door het betreffende product egaal, glad en / of minder vet, danwel glimmend lijkt.

Miccelair water |  Een cleanser (reinigend product) op waterbasis dat micellen bevat. Deze micellen werken als een magneet voor vuil, talg en make-up . Met een micellaire reiniger verwijder je dus zeer snel en eenvoudig make-up. Het is raadzaam om je gezicht na gebruik nog even te behandelen met eventueel een facewash en een tonic (zie).

Nachtcrème Een speciale verzorging voor de nacht. Is qua samenstelling anders dan een dagcrème, omdat er bijvoorbeeld ingredienten aan toegevoegd zijn die het regeneratieproces van de huid positief beïnvloeden, terwijl een dagcreme is ontwikkeld om te hydrateren, te beschermen tegen klimatologische invloeden en de huid mooier te maken. Een nachtcrème Is vaak rijker en romiger dan een dagcrème en bevat verder ook geen factor.

Niet-comedogeen | Geeft aan dat het product de poriën niet verstopt. Er zijn echter nogal wat verschillende meningen over welke ingredienten de poriën wel of niet verstoppen.

Oftalmologisch getest | Oogheelkundig getest. De term kun je tegenkomen op mascara of oogmake-up remover. Geeft net als de term ‘dermatologisch getest’ geen garantie.

Parabenen | Chemische conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat een product langer houdbaar is. Parabenen kunnen echter een schadelijke invloed hebben op zowel de conditie van de huid als de gezondheid. Steeds meer producten zijn tegenwoordig dan ook parabenen-vrij.

PH-waarde | PH is de afkorting van het Latijnse potentia hydrogenii, ofwel de zuurgraad. Je huid heeft een beschermlaag, de zuurmantel. Deze bestaat uit een dun laagje zure talg. Alles wat water bevat, heeft een PH-waarde die je kunt meten, zo ook onze huid, de hydro-lipide laag op onze huid bevat namelijk water. De schaal varieert van pH 0 tot pH 14, waarbij pH-waarde 7 als gemiddeld (neutraal) wordt aangemerkt. Alle waarden lager dan 7 worden aangeduid als ‘zuur’,  alle waarden daarboven als ‘basisch’. Dus: hoe lager de PH, doe zuurder de vloeistof. Let op; PH-huid-neutraal is 5,5, PH-neutraal is 7. Dit is dus niet hetzelfde!

Pigment | Pigment, ook wel melanine genoemd, geeft kleur aan onze ogen, ons haar en onze huid.  Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent en bruin wordt.

Primer | Een basis product dat je kan aanbrengen alvorens je make-up aanbrengt. Een primer kan verschillende functies hebben, maar het komt er in grote lijnen op neer dat een primer voor een goede ‘ondergrond’ zorgt, zodat je make-up mooi kan worden aangebracht en ook beter op zijn plek blijft zitten. Primer breng je aan ná je dagcrème, het is géén dagcrème op zich. Er bestaan ook speciale primers voor de ogen, die je kunt gebruiken voor het aanbrengen van je oogmake-up.

Poriën | De ‘openingen’ van de zweetkliertjes van de huid. We hebben onzichtbare poriën die vocht afscheiden (zweetklieren) en poriën die talg afscheiden (talgklieren). De structuur van de porien bepaalt voor een groot deel je huidtype.

Serum |  Een product dat speciaal ontwikkeld is om de conditie van de huid te verbeteren. Serum gebruik je altijd in combinatie met je gezichtscrème en is dus geen vervanging van je normale crème. Serums zijn vaak luchtig van textuur en hebben een hogere concentratie een werkzame stoffen. Serum kun je als een kuur gebruiken om je huid een oppeppertje te geven, maar het kan (en mag!) ook elke dag. Er bestaan serums voor alle mogelijke huidtypes – en condities die je maar bedenken kunt.

Siliconen | Ingrediënten die zorgen voor een gladdere aanbreng, bovendien zijn ze in staat oneffenheden in de huid op te vullen, zodat deze er gladder en egaler uitziet. Je komt siliconen tegen in haarproducten, primers en crèmes en over het algemeen kun je het goed merken wanneer er siliconen aan een product toegevoegd zijn. De textuur is dan namelijk vol(ler) en glad(der) en je voelt het als een laagje zitten op je huid. Een veel voorkomende in beauty-land is dimethicone.

Sulfaten | Detergenten, oftewel reinigende deeltjes, die een ontvettende werking hebben. Je kunt ze tegenkomen op cleansers voor het gezicht, maar bijvoorbeeld ook in douchegel en tandpasta. Op de INCI-lijst (zie) staan ze als SLS of SLES. Sulfaten zijn niet per definitie ‘slecht’ voor je huid. Welke invloed sulfaten hebben, heeft ook te maken met de rest van de samenstelling van het product, onder andere met de vraag of er zogenaamde terugvettende ingredienten aan toegevoegd zijn. Verzorgende (eventueel vette) ingrediënten die de uitdrogende effecten van sulfaten compenseren dus. Bovendien zijn er verschillende sulfaten, variërend van heel mild tot heel agressief. Over het algemeen geldt, hoe agressiever het sulfaat, des te reinigender hij werkt. Sulfaten kunnen een product ook flink laten schuimen.

Talg | Een vetachtige stof die door onze talgklieren worden afgescheiden. Talg houdt je huid soepel en elastisch en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Toner |  Een product op waterbasis die je gebruikt na het reinigen. Een toner brengt je PH-waarde (zie) in balans, verwijdert de allerlaatste restjes vuil en / of make-up en geeft een hydratatie-boost. Toner breng je aan met een wattenschijfje en hoeft niet afgespoeld te worden.

T-zone | Het deel van je gezicht wanneer je er de letter ‘T’ op zou schrijven; je voorhoofd, neus en kin dus. Mensen met een gecombineerde huid hebben soms ‘last’ van een vette T-zone, waarbij dit deel dus vetter is dan de wangen.

UV-straling |  Wordt opgedeeld in UVA-straling en UVB-straling. Dit zijn twee verschillende soorten straling en behoeven om die reden ook allebei apart een vorm van bescherming. UVB straling zorgt voor je mooie bruine kleurtje, maar een langdurige blootstelling aan te veel UVB straling kan je huid ook verbranden. UVA straling dringt dieper door in je huid en is verantwoordelijk voor de beschadiging en (vroegtijdige) veroudering van de huid.

Vrije radicalen | In de cellen in ons lichaam vinden allerlei processen plaats waarbij vrije radicalen ontstaan. Dit zijn gevaarlijke ‘stofjes’ die in het lichaam ‘op zoek’ gaan naar een ontbrekend elektron dat ze zelf missen. Het immuunsysteem maakt vrije radicalen aan om bacteriën en virussen te elimineren. Dat is dus een goed en heel natuurlijk proces. Tijdens dit proces worden echter ook  gezonde cellen aangevallen. Cellen raken beschadigd en kunnen op die manier ziekten en huidveroudering veroorzaken. Bovendien komen er ook vrije radicalen van buitenaf ons lichaam binnen, bijvoorbeeld door sigarettenrook. Zie ook anti-oxydanten.

Wallen |  Zichtbare verdikkingen onder de huid, die vaak worden veroorzaakt doordat de huid letterlijk aan stevigheid verliest. In feite vochtophopingen die een permanente zwelling veroorzaken. Niet hetzelfde als donkere kringen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.