Veel merken verkopen ‘cosmetica voor de gevoelige huid’. Maar zijn deze producten eigenlijk wel zo goed voor je gevoelige huid?

Wat is een gevoelige huid?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze een gevoelige huid hebben en zijn dus heel bewust op zoek naar cosmetica voor de gevoelige huid. Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met een gevoelige huid? Wanneer is je huid gevoelig? Je huid wordt continue blootgesteld aan prikkels. In feite moet je huid kunnen beslissen welke prikkels er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een beschadigde of overgevoelige huid echter (die wij dus meestal ‘de gevoelige huid’ noemen), kan dit niet (meer goed). Deze huid heeft namelijk een lage weerstand waardoor alle prikkels die normaal gesproken alleen opgepikt worden, nu opgepikt worden, maar dan direct omgezet worden in iets negatiefs. Een gevoelige huid wordt bijvoorbeeld direct rood of geïrriteerd zodra deze in aanraking komt met een bepaalde prikkel. Die prikkels kunnen bijvoorbeeld externe factoren zijn, klimatologische invloeden zoals zon en kou, maar vaak zijn het bepaalde cosmetische ingredienten. Hoe een gevoelige huid reageert op iets waar hij niet tegen kan, is elke keer weer anders. De huid kan bijvoorbeeld (extreem) rood worden en / of gaan jeuken. De huid kan ook geïrriteerd raken, pijnlijk aanvoelen of bultjes of puistjes krijgen.

Wat is goede cosmetica voor de gevoelige huid?

Juist omdat veel mensen een gevoelige huid hebben, of dénken dat ze een gevoelige huid hebben, spelen merken daar op in. Vrijwel alle merken bieden dan ook speciale cosmetica voor de gevoelige huid aan. Echter, dat een merk beweert dat hun product speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige huid, zegt écht helemaal niets. De term is namelijk niet beschermd. In feite kan elke fabrikant dus beweren dat hun product ‘geschikt is voor een gevoelige huid’. Veel producten voor de gevoelige huid claimen hypo-allergeen te zijn. Ook die term is niet beschermd. Hypo betekent letterlijk ‘laag’. Met de term wil een fabrikant zeggen dat er met dat specifieke product een lage kans (weinig kans) is op een allergische reactie. Er zijn geen wettelijke richtlijnen voor ingredienten die 100% hypo-allergeen zijn. Elke fabrikant kan de term dus op zijn product gebruiken. Waar je wel van uit kunt gaan, is dat producten die omschreven worden als hypo-allergeen in principe geen (hoge concentraties van) ingredienten zullen bevatten waarvan bekend is dat veel mensen er slecht op reageren. Weet verder dat je met ‘natuurlijke cosmetica’ ook al niet gegarandeerd bent van nul procent kans op een (allergische) reactie. Natuurlijke ingredienten kunnen namelijk ook een allergische reactie uitlokken. Natuurlijke cosmetica is dus niet per definitie geschikt of beter voor een gevoelige huid.

Welke ingredienten kan ik beter vermijden met een gevoelige huid?

Heb je echt een gevoelige huid, dan zou ik zelf niet adviseren om er standaard van uit te gaan dat je met een etiket waarop staat ‘geschikt voor de gevoelige huid’, altijd goed zit. Bekijk de ingredienten op de ingrediëntenlijst. Hierbij is het goed om te weten dat des te hoger een ingrediënt op deze lijst staat, des te hoger de concentratie ervan en des te groter de kans dat je niet goed op reageert wanneer je er gevoelig voor bent. Parfum is één van de grootste triggers voor de gevoelige huid. Je doet er dus goed aan om cosmetica waarin veel parfum zit te vermijden. Ook de zogenaamde harde alcohol kan je gevoelige huid irriteren. Het gaat dan om alcohol denat, SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Conserveringsmiddelen die je met een gevoelige huid moet vermijden zijn methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone en quartenium-15. In zonnebrandproducten zijn Benzophenone-3 (Oxybenzone), Benzophenone-4 (Sulisobenzone), Octinoxate en Homosalate veelvoorkomende chemische filters om te vermijden. Met minerale filters titaniumdioxide en zinkoxide zit je meestal goed. Natuurlijke ingredienten om te vermijden met een gevoelige huid zijn onder andere tea tree oil, lavendel, bergamot, eucalyptus, mint en toverhazelaar (dit vindt je op een INCI-lijst terug als Hammamelis virginiana). Laat je dus niet misleiden door labels met claims over de gevoelige huid, maar kijk de ingrediëntenlijst na. Nu weet je dus waar je op kunt letten. Je kunt ook altijd een allergie test laten doen. Op die manier ontdek je namelijk waar je echt niet tegen kunt en dan kun je er nog specifieker op letten. Houdt er verder ook rekening mee dat je huid van tijd tot tijd gewoon ook wat gevoeliger is, bijvoorbeeld door hormonale veranderingen, stress of klimatologische invloeden, zoals de overgang van de zomer naar de herfst. Ook kunnen bepaalde ingredienten je huid gevoeliger maken voor zon, denk aan vitamine C en AHA’s in peelings. Je huid kan dan op zich goed reageren op een product, maar zodra je huid dan in aanraking komt met zon, toch geïrriteerd raken.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.