Is dure zonnebrandcrème beter? Wanneer is zo’n product eigenlijk goed en waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe zonnebrandcrème?

Wat is ‘duur’ en wat is ‘beter’?

Laat ik vooropstellen dat duur en beter heel relatieve begrippen zijn. Een product dat ik duur vind, vind jij misschien helemaal niet duur. Hetzelfde geldt voor de term ‘beter’, of ‘goed’. Als ik een product goed vind, hoef jij het daar ook niet mee eens te zijn. Wat de prijs betreft; ik kan niet in jouw portemonnee kijken en ik weet niet hoeveel jij wil of kan uitgeven aan een zonnebrandcrème. Verder is het heel erg afhankelijk van jouw wensen of jij een product goed vind, of een bepaald product beter. Een zonnebrandcreme met een minerale filter kun jij goed vinden vanwege de afwezigheid van een chemische filter, maar skippen vanwege de witte waas. Ook wanneer je een product bijvoorbeeld niet lekker vind ruiken of prettig vind uitsmeren, zul jij dat product waarschijnlijk ook niet heel ‘goed’ vinden. In dit geval gaat het vooral om de vraag; is dure zonnebrandcrème beter in die zin dat zo’n product echt veiliger voor je huid is dan een goedkope zonnebrandcrème?

Of dure zonnebrandcrème beter is hangt ook af van de zonnefilters

Je gebruikt een zonnebrandcrème in de eerste plaats natuurlijk om je huid te beschermen tegen de zon. Het belangrijkste en eerste waar je dus eigenlijk naar zou moeten kijken bij de aanschaf van een zonnebrandcrème is naar de zonnefilters die erin gebruikt worden. Er zijn zogenaamde minerale en chemische zonnefilters. Een chemische zonnefilter trekt in de huid en absorbeert vanaf daar de uv-straling. Een minerale filter vormt een laagje op je huid en weerkaatst vanaf daar de straling. Hoewel er vaak wordt beweerd dat minerale zonnefilters veiliger voor de huid zijn, omdat ze zelden een allergische reactie veroorzaken, heb je met minerale filters waarbij geen nano-technologie is toegepast wel last van een witte waas. Zowel minerale als chemische filters hebben dus voor- en nadelen. Ik denk dat het dus vooral te maken heeft met een persoonlijke voorkeur of jij een bepaalde zonnebrandcrème goed vind of prefereert boven een andere.

Hoe zit het met de rest van de samenstelling?

Een zonnebrandcrème bevat natuurlijk echter meer dan zonnefilters. Juist omdat er zoveel keus is, proberen merken vaak iets extra’s toe te voegen aan de formule. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een glansje of zelfs een glimmertje, een (tropische) geur en er zijn zelfs producten die bestanddelen bevatten waardoor je sneller bruin zou worden! Veel zonnebrandcrèmes bevatten bestanddelen die in feite helemaal niet zo goed of veilig zijn voor je huid, en zeker niet als je huid langdurig wordt blootgesteld aan zon. Voorbeelden hiervan zijn parfum en geurstoffen zoals eugenol, geraniol en citronellol. Houdt er verder ook rekening mee dat een aantal natuurlijke ingredienten in zonnebrandcrèmes de kans op pigmentvlekken kunnen vergroten. Denk hierbij aan lavendel, rozemarijn, tea tree, gember, sinaasappel, mandarijn en citrus. Goede ingredienten die verder echt iets toevoegen aan een zonnebrandcreme zijn ook antioxydanten, zoals vitamine E. Tot slot kun je ook nog kijken naar hydraterende en voedende ingrediënten in een zonnebrandcrème. Blootstelling aan zon is eigenlijk de grootste reden dat je huid vroegtijdig veroudert, en al helemaal als je dat vaak doet met onvoldoende bescherming. Wanneer een zonnebrandcreme dus ook nog eens vochtvasthoudende ingredienten bevat zoals glycerine en hyaluronzuur, mag je ook al spreken van een goed product. Bevat een dure zonnebrandcrème veilige(re) conserveringsmiddelen? Elk cosmetica product bevat conserveringsmiddelen, zogenaamde bewaarmiddelen. Zonder deze toevoeging zou een product binnen een mum van tijd bederven, en dat wil je natuurlijk niet. Er zijn talloze middelen om de houdbaarheid van een product te verlengen. Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen die nogal omstreden zijn omdat ze in veel gevallen de huid irriteren, maar ook een gevaar zouden vormen voor de gezondheid. Ik kom nog steeds zonnebrandcrèmes (en trouwens ook andere cosmetica-producten) met parabenen tegen, maar eigenlijk is het anno nu een beetje not-done.

Is dure zonnebrandcrème beter?

Je weet nu waar je allemaal op kunt letten bij het uitkiezen van een zonnebrandcrème. Je zult gegarandeerd gaan merken dat het absoluut geen feit is dat dure zonnebrandcrèmes ál deze goede toevoegingen bevatten. Er zijn verder goedkope merken die goede ingredienten in hun zonnebrandcrèmes stoppen en dure (of duurdere) merken die ‘slechte’ ingredienten (zoals parabenen of omstreden zonnefilters) gebruiken. Aan de andere kant kun je van een goedkoop product ook niet verwachten dat deze én goede zonnefilters bevat en dan ook nog eens boordevol beschermende en hydraterende ingredienten zit. Maar dure zonnebrandcrème is dus zeker niet áltijd beter of veiliger. Waar je altijd rekening mee kunt houden zijn deze twee zaken. Je moet geen enkele zonnebrandcrème langer dan een jaar bewaren als deze eenmaal geopend is. Een zonnebrandcreme van vorig jaar zal je huid nooit zo goed beschermen als zou moeten. Verder kun je beter nog een zonnebrandcrème gebruiken die zogenaamde twijfelachtige filters of ingredienten bevat dan helemaal geen zonnebrandcrème.

WAAR LET JIJ OP BIJ DE AANSCHAF VAN EEN ZONNEBRANDCRÈME?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

  1. Wat een fijn artikel. Ik ga nu beter opletten bij de aanschaf van een zonnebrandcrême.

  2. Je wilt het niet weten maar ik heb een kast vol met zonnebrandcrèmes… Omdat ik ieder jaar zoveel krijg en ze komen maar niet op. Sterker nog, de meeste zijn niet eens open geweest. Degene die open zijn geweest waren puur om de textuur en geur te beoordelen en die zijn natuurlijk hartstikke over de datum denk ik. Ik kijk als eerste toch naar de prijs en geur vind ik ook wel belangrijk. Ook verschilt het of het voor mijn gezicht is of voor het lichaam. Voor mijn gezicht let ik meer op de ingrediënten.

    1. Christiana says:

      Ik doe dat dus ook, meer op de ingredienten letten in producten voor het gezicht dan voor het lichaam. Aan producten voor het gezicht stel ik ook echt wel weer eisen en ik reageer ook niet op alles even goed. Ik heb eigenlijk nog nooit een product voor het lichaam gehad waar ik niet tegen kon.

  3. Tamara van de Graaf says:

    Helaas heb ik ieder jaar weer last van zonneallergie en ieder jaar probeer ik weer een andere zonnebrand uit in de hoop dat het dan beter gaat. Tot nu toe heb ik het juiste product nog steeds niet gevonden. Wel let ik altijd op de parabenen inderdaad en probeer ik te gaan voor een product dat zo ‘natuurlijk’ mogelijk is. Mocht je tips hebben voor een goede zonnebrand tegen zonneallergie hoor ik het graag!

    1. Christiana says:

      Wat vervelend:-( Als je al een gevoelige huid hebt, kan het inderdaad heel lastig zijn om een goede zonnebrand voor het gezicht te vinden. Mijn favoriet voor het gezicht is en blijft al jaren de Anthelios crème met SPF 50 van La Roche posay. Voor mijn blog probeer ik natuurlijk heel wat uit, maar dit product koop ik echt ieder jaar opnieuw en hier ben ik super tevreden over.

  4. Interessant artikel! Ik let er bij zonnebrandcrèmes vooral op dat ze geen parabenen bevatten. Voor mijn lichaam hoef ik gelukkig niet zo kritisch te zijn als voor mijn gezicht, waarvoor ik altijd een Rituals zonnecrème gebruik. Wat zijn jouw favoriete zonnebrand producten anno 2020? Zijn dat nog steeds de producten van Filorga? In 2017 in ieder geval wel. Ben benieuwd.

    1. Christiana says:

      Ik ben nog steeds heel trouw aan de Anthelios crème van La Roche posay en een nieuwe ontdekking van dit jaar is de zonnebrandcreme (voor het gezicht) van Skeyndor. Ik heb er laatst een review van gepubliceerd, die kun je nog nalezen, mocht je dat interessant vinden. Verder ben ik ook zonnebrandproducten van Hawaiian tropic aan het uitproberen, sommige producten daarvan bevatten echter wel parabenen (vind ik zelf ook jammer hoor!).

  5. Ilona says:

    Ik let wel op de prijs maar belangerijker: geen witte waas en iets dat snel intrekt en ook nog een beetje prettig ruikt. Ik denk dan “dure” merken wel wat innovatiever zijn maar wat is duur….Mijn grens ligt bij Euro 25,00 voor iets voor mijn gezicht en voor de rest ben ik tevreden met de Lidl spray. Gebruik nu Eucerin sun gel creme voor mijn gezicht en dit bevalt goed. Had een paar weken geleden een sample van Chanel rook hemels maar ja die prijs 🙂

    1. Christiana says:

      Dat is dus precies wat ik bedoel! Duur is een heel relatief begrip, net zoals ‘goed’. Ik vind dit altijd een heel interessant vraagstuk, zeker omdat ik ook als cosmetica adviseuse werk. Ik krijg zo vaak de vraag; wat is nu een goede crème? Of in dit geval, een goede zonnebrandcrème? Maar daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven, omdat iedereen andere wensen heeft en andere eisen aan een product stelt. En daar komt inderdaad dan ook nog het feit bij dat de meeste mensen een bepaald budget hebben voor cosmetica, wat natuurlijk heel logisch is. Chanel ruikt inderdaad heerlijk. Ik heb vorig jaar diverse gezichtsverzorging van het merk gebruikt en ik heb ook altijd wel make-up ervan. Het is prijzig, maar ik ben altijd wel heel tevreden over de producten.

  6. Wat een onwijs interessant artikel! Ik heb gelukkig een hele makkelijke huis, waardoor ik veel kan gebruiken. Ik heb niet echt een favoriet, maar producten met een heerlijk zomers geurtje, vind ik sowieso erg fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.