Is een minerale zonnefilter beter dan een chemische filter? En wat is toch die nano-technologie? Welke merken verkopen producten met een minerale filter?

Minerale zonnefilter vs. chemische zonnefilter

In een zonnebrandcreme kun je twee verschillende soorten filters aantreffen, namelijk minerale filters of chemische filters. Er zijn producten die alleen minerale filters of alleen chemische filters bevatten, maar vaak bevatten ze beide soorten filters. Een chemische zonnefilter trekt in de huid en absorbeert vanaf hier de uv-straling. Een minerale filter wordt ook wel een fysische filter genoemd. Deze filter vormt een laagje op de huid en weerkaatst vanaf hier de straling. Minerale zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze filters beschermen tegen zowel UVA als UVB straling. Als er geen nano- technologie gebruikt is, zal een zonnebrandcrème met een minerale filter een witte waas achterlaten op de huid. Dit wordt door veel mensen als vervelend ervaren. Minerale filters zijn volgens bepaalde bronnen wel beter en veiliger voor je huid en je gezondheid. Wat chemische filters betreft; er bestaan enorm veel verschillende chemische filters. Over bepaalde chemische filters die je echt in veel producten ziet is echter nogal wat ophef. Deze zouden bijvoorbeeld niet alleen de huid kunnen irriteren, maar ook makkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen en zelfs vrije radicalen kunnen vormen. Voorbeelden van dit soort twijfelachtige zonnefilters zijn Benzophenone-3, Homomenthyl Salicylate, Octyl Methoxycinnamate en Octocrylene. Over het algemeen zou je wel kunnen stellen dat minerale filters veiliger zijn dan chemische zonnefilters omdat ze zelden een allergische reactie opwekken. Maar let wel, mits er dus géén nano-technologie wordt toegepast en dan maken deze filters je huid dus spierwit. En het is vooral vanwege de witte waas dat veel mensen toch een zonnebrandcrème met een chemische filter kiezen.

Wat is nano-technologie?

Minerale filters maken je huid dus wit. Vrijwel niemand zit hier natuurlijk op te wachten en dus passen merken soms de nano-technologie toe in producten waar minerale filters in zitten. Bij deze techniek worden de werkzame stoffen in heel kleine deeltjes opgeknipt, waardoor de crème als het ware transparanter wordt en dus geen witte waas op de huid achterlaat. Nano-technologie is echter heel erg omstreden. Je zou bijvoorbeeld beter geen zonnebrandcrème in sprayvorm kunnen gebruiken als er nano-technologie toegepast is, omdat je deze deeltjes kunt inademen.

Een andere reden om voor een minerale zonnefilter te kiezen

Buiten het feit dat een minerale zonnefilter beter zou zijn omdat deze zelden een allergische reactie opwekt, is er nog een reden waarom mensen heel bewust kiezen voor een minerale filter. Je kunt je voorstellen dat er wereldwijd enorm veel zonnebrandcrème in zee terecht komt. Nu blijkt dat chemische filters mede veroorzakers zijn van de vernietiging van het koraal. Vooral oxybenzone schijnt erg giftig te zijn, omdat het de groei en voortplanting van koralen verstoort. Het beste voor de natuur is om te kiezen voor een minerale filter zonder nano-technologie. Veel merken gebruiken een combinatie van chemische en minerale zonnefilters. Ben jij heel specifiek op zoek naar producten waaraan alléén minerale filters zijn toegevoegd? Dat zijn bijvoorbeeld Lavera, The Ohm collection, Biosolis, Alphanova, Attitude en Weleda.

KIES JIJ BEWUST ZONNEBRAND MET EEN MINERALE FILTER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

  1. Ilona says:

    Nee niet bewust ik let daar eigenlijk niet op. Maar inderdaad wel een goede tip over die spray dat je dit in kunt ademen (mondkapje :-)…. Vraag mij nu direct of hoe dat zit met spray bodylition (ik gebruik nu die van Vaseline Intensive care in spray vorm.

    1. Christiana says:

      Het gaat dus vooral om die producten met SPF, dat schijnt niet heel goed te zijn als je dat regelmatig inademt.

  2. Wat een interessant artikel! Ik wist dit eigenlijk helemaal , weer wat geleerd. Ik ga voortaan zonnebrandproducten met een minerale zonnefilter kopen!

  3. Nee, ik let daar niet bewust op maar wel iets om voortaan rekening mee te houden. Gelukkig ben ik geen grootverbruiker van zonnebrandmiddelen (ik zou alleen aan zee en op vakantie flink gaan smeren en hier doe ik het nauwelijks op mijn lichaam) dus wat dat betreft ben ik wel “lief” voor het koraal. 😉

  4. Wat een goed en interessant artikel! Ik wist dit niet, maar ik ga er nu wel op letten. Helemaal bij babyhuidjes. Wel gek dat je altijd wel een beetje kijkt naar de ingrediënten in andere beautyproducten, maar dat je zonnebrandproducten helemaal vergeet.

  5. Interessant artikel! Ik wist dit eigenlijk niet, dus bij deze heb ik weer bijgeleerd 😉

  6. Ik let er niet bewust op, maar ik ben me er wel steeds meer bewust van. Zeker als je bedenkt wat het effect kan zijn voor het milieu, word je toch wel op de feiten gedrukt.

  7. Wat een fijn artikel. Komt precies goed van pas omdat ik aan het kijken ben voor een zonnebrandcrème voor het gezicht. Twijfelde om er een bij Paula’s Choice te bestellen, maar door jouw artikel kwam ik erachter dat ze omstreden zonnefilters gebruiken. Dus bestel ik deze maar liever niet. Ik had een hele tijd terug een zonnecrème van Lavera en die gaf een enorme witte waas, alsof ik ondergedompeld was in de grondverf hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.