Je huid exfoliëren is niet hetzelfde als je huid scrubben. Maar wat is exfoliëren nu eigenlijk? Hoe moet het en hoe vaak?

Wat is exfoliëren?

Vaak wordt gedacht dat een scrub en een exfoliant hetzelfde is, maar in feite zijn het twee verschillende producten. Scrubben is een mechanische vorm van het verwijderen van dode huidcellen. De ‘deeltjes’ die aan scrubs worden toegevoegd ‘schuren’ de dode huidcellen als het ware van je huid af. Dit kan bijvoorbeeld suiker zijn, maar ook zout of verpulverde of gemalen noten. Daarmee is scrubben dus iets anders dan exfoliëren. Bij exfoliëren wordt er namelijk gebruik van fruitzuren, die de dode huidcellen als het ware van je huid losweken. Vaak is deze loswekende stof salicylzuur of glycolzuur. Salicylzuur komt meestal uit een plantaardige bron, maar het kan ook synthetisch verkregen worden. Het voordeel van een exfoliant ten opzichte van een scrub is dat een exfoliant vaak wat milder en zachter voor de huid is. Sommige scrubs, ook de scrubs die echt speciaal voor het gezicht ontwikkeld zijn, zijn wat grof en kunnen de huidlaag beschadigen en zo de natuurlijke beschermende barrière van je huid verstoren. De zuren in exfolianten zorgen er juist voor dat de bovenste laag dode huidcellen gemakkelijker loslaten zonder daarmee de huid barrière te beschadigen.

Waarom moet je je huid exfoliëren?

Door je huid te exfoliëren verwijder je dode huidcellen. Je huid is continue aan het werk; huidcellen vernieuwen zich elke dag. Zij banen zich een weg naar de huidoppervlakte en daar laten ze uiteindelijk los. Althans, de meeste. Sommige huidcellen blijven ‘liggen’, klonteren vast en blijven zo op je huid plakken. Hierdoor kan je huid er doffer uitzien. Met een exfoliant verwijder je die dode huidcellen op milde wijze. Maar een exfoliant kan meer voor je huid doen dan slechts dode huidcellen verwijderen en de huid een mooie glow geven. Zo kan een exfoliant óók helpen om poriën te ontstoppen en zelfs de zichtbaarheid van fijne lijntjes helpen verminderen.

Welke werkzame stoffen zitten er in een exfoliant?

Een exfoliant bevat dus zuren. Er is onderscheid te maken tussen de zogenoemde AHA-zuren en de BHA-zuren. Glycolzuur is de meest bekende onder de AHA-zuren, oftewel de alpha hydroxy acids en salicylzuur, oftewel beta hydroxy acid, is de meest bekende onder de BHA-zuren. Je kiest een exfoliant met AHA of BHA zuren op basis van je huidtype. Zo is een BHA exfoliant vooral heel geschikt voor een vette huid en / of een onzuivere huid met puistjes, omdat deze ontstekingsremmend werkt. Naast een ontstekingsremmende werking heeft BHA ook een kalmerende werking. Hierdoor is een BHA exfoliant ook geschikt voor een gevoelige huid. Ik zeg bewust en / of omdat een vette huid zeker niet per definitie onzuiver is en een onzuivere huid ook niet altijd vettig is. Is je huid erg droog, dan heb je meer baat bij een AHA-zuur.

Hoe moet je je huid exfoliëren?

Je brengt een exfoliant altijd aan op een gereinigde huid, alleen op die manier kunnen de werkzame stoffen in je exfoliant het beste hun werk doen. Omdat de zuren in een exfoliant je huid wat gevoeliger kunnen maken, wordt geadviseerd om een exfoliant bij voorkeur in de avond te gebruiken. Na het (dun) aanbrengen van een exfoliant kun je je normale gezichtscrème gebruiken. Je doet er verstandig aan om de exfoliant eerst even goed in te laten trekken voordat je je crème aanbrengt. Zorg er in de ochtend na het gebruik van je exfoliant voor dat je een crème met een SPF gebruikt. Een exfoliant hoeft, in tegenstelling tot een scrub, niet afgespoeld te worden. Exfolianten heb je in verschillende texturen. Een exfoliant op gel basis kun je in principe gewoon aanbrengen zoals je ook een crème zou aanbrengen. Is je exfoliant meer waterig van textuur, dan is het vaak makkelijker om je product met een wattenschijfje te gebruiken. Breng een exfoliant niet te dicht bij de oogcontouren en de lippen aan, hier is je huid namelijk dunner en dus gevoeliger. Er is niet een specfieke richtlijn voor hoe vaak je zou ‘moeten’ exfolieren. Het is een beetje een dooddoener, maar dit is geheel afhankelijk van je huidtype en de conditie waarin je huid is. Wel zou ik altijd adviseren om rustig op te bouwen. Heb je je nog nooit een exfoliant gebruikt, begin dan bijvoorbeeld met je exfoliant drie keer in de week te gebruiken. Reageert je huid er goed op, dán kun je gaan opbouwen naar om de dag en uiteindelijk zelfs dagelijks. Let er op dat er onderling verschillen zitten tussen de concentratie AHA’s en BHA’s in je exfoliant.

GEBRUIK JIJ WEL EENS EEN EXFOLIANT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Ik doe het bijna dagelijks als ik eraan denk, soms vergeet ik het wel eens. Het geeft ook altijd zo een lekker schoon en fris gevoel, heerlijk! p.s Wat heb je een mooie groene jas, staat je fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.