Je parfums bewaren doe je het beste op een koele, donkere plek. Waarom eigenlijk? Blijft parfum niet gewoon altijd goed?

Je parfums bewaren doe je niét op déze plekken

Net zoals het geval is met alle andere cosmetica-producten, heeft ook je parfum een beperkte houdbaarheid. Een parfum is wel langer houdbaar dan bijvoorbeeld een mascara of een gezichtscrème in een open pot, maar kan evengoed bederven. Een parfum die niet meer goed is, verandert vaak van kleur. Hij wordt dan donkerder. De grootste verandering die je echter zult ontdekken bij een parfum die niet meer goed is, is het feit dat deze ronduit kan gaan stinken. Hoe lang een parfum houdbaar is, is afhankelijk van diverse factoren. Hogere concentraties alcohol in een parfum zullen de houdbaarheid sowieso verlengen, maar zelf weet je natuurlijk vaak niet hoe het zit met de exacte concentraties van alcohol. Ook zullen parfums in transparante flacons vaak eerder bederven dan parfums in ondoorzichtige flacons. Wat je zelf kunt doen om zo lang mogelijk van je parfum te genieten, is je parfums bewaren op de juiste plekken. Parfum kan erg slecht tegen licht. Eigenlijk zou je je parfums dus nooit in het licht moeten zetten, en zeker niet in direct zonlicht, zoals bij een raam of op een vensterbank. Waar een parfum ook niet goed tegen kan, is warmte. Je parfums bewaren doe je dus beter op een koele(re) plek. Ze kunnen ook niet goed tegen temperatuur-schommelingen. Veel mensen bewaren parfums in de badkamer, maar juist vanwege die temperatuurschommelingen is dat ook eigenlijk niet de allerbeste plek.

Goede plekken om parfums te bewaren

Je parfums bewaren doe je het beste op een koele, donkere plek waar geen grote verschillen in temperatuur zijn. Ideaal zou zijn om ze dus in een afgesloten la of kast te zetten. Zorg er ook voor dat je de dopjes altijd terugdoet op de flacons. Juist omdat flacons van parfum vaak zo mooi zijn, kan ik het me heel goed voorstellen dat je ze juist in het zicht wilt hebben staan. Wat je dan bijvoorbeeld kunt doen is rouleren, zeker als je meerdere parfums hebt. Gelukkig zijn niet alleen de flacons vaak erg mooi, ook de doosjes mogen er vaak zijn. Wanneer je parfum in een doosje op je kaptafel bewaart, gaat hij ook al langer mee. Parfums kun je vaak kopen in verschillende formaten. Als je heel erg van parfum houdt, maar vooral graag afwisselt met verschillende geuren, kun je eigenlijk beter kleinere flacons kopen. Deze zijn in verhouding dan misschien wel duurder, maar uiteindelijk is het toch het meest zonde om een halfvolle fles parfum te moeten weg gooien omdat de geur niet meer lekker ruikt.

HEB JIJ VEEL PARFUM OF SLECHTS EEN SIGNATURE SCENT DIE JIJ ALTIJD DRAAGT? EN WAAR BEWAAR JE JE PARFUMS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Ik draag heel graag parfum en heb verschillende soorten, maar vooral Chanel, Guerlain en Narciso Rodriguez zijn mijn favoriet. De parfumflesjes bewaar ik in een afgesloten kast. De mooiste flesjes stal ik uit als ze leeg zijn.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad ook slim! Flacons zijn vaak zo mooi dat het ook eigenlijk zonde is om ze weg te gooien. Ze zijn vaak ook leuk met wat kleine (droog)bloemetjes erin.

 2. Ik heb redelijk wat parfum en wissel ook graag af. Elke dag draag ik een andere geur. Ik bewaar ze in de spiegelkast in de badkamer. Op die manier blijven ze heel lang goed.

 3. Je hebt helemaal gelijk. Ik moet alleen zeggen dat ik ook graag mijn parfumflesjes in het zicht wil hebben staan. Goeie tip om ze af en toe met elkaar af te wisselen 😀 Zo krijg je in de badkamer ook iedere keer weer een ander “sfeertje”!

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik vind het ook altijd leuk om te werken met bepaalde kleuren, bepaalde flacons staan dan bijvoorbeeld heel mooi bij bepaalde creme’s of make-up-jes;-) Ach, zo blijf je altijd lekker bezig met veranderen en gezellige hoekjes maken hè!

 4. Al mijn parfum staat op mijn beautytafel. Zonder direct zonlicht, maar natuurlijk niet optimaal. En toch laat ik ze daar lekker staan haha! 🙈

  1. Christiana says:

   Ik snap het helemaal hoor! Ze zijn ook vaak te mooi om te verstoppen;-)

 5. Ik heb niet veel parfums en ze staan uit de zon op een kastje. Het liefst zou ik ze mooi ergens willen neerzetten maar ik zou niet weten waar. En ze staan wel dicht bij de deur van mijn slaapkamer zodat ik het vergeet te pakken als ik de deur uitga. Ik vrees dat als ik ze ergens anders zet ik ze dan vaker vergeet op te doen!

  1. Christiana says:

   Weet je dat ik er vaak ook niet aan denk? Zeker nu we zoveel thuis zijn draag ik echt veel minder parfum. Ik ben altijd heel trouw als het gaat om mijn skincare routine, maar make-up en parfum gebruik ik nu veel minder.

 6. Oeps, ik geloof dat ik het ook niet helemaal goed aanpak 😉 Mijn parfums staan in mijn badkamer, waar het eigenlijk altijd heel warm is (omdat de leidingen daar lopen). Misschien moet ik er toch maar eens een ander plekje voor zoeken dus.
  Slimme tip trouwens om kleinere flacons in huis te halen. Niets is zo zonde als halve flesjes parfum moeten weggooien.

  1. Christiana says:

   Klopt, dat is super jammer. Ik koop sowieso zelden een echt grote flacon, ik ga altijd voor de 30 ml. of 50 ml. varianten. Er zijn zo veel lekkere parfums dat ik het zonde vind om steeds dezelfde geur te dragen. Ik heb toevallig vorig jaar een geur van Chanel gekocht die ik al eens eerder gehad had, maar dat is voor mij vrij uniek.

 7. Natascha - Beautyopinie says:

  Mijn parfums staan dus mooi uitgestald naast m’n bed, helemaal niet handig eigenlijk haha. Maar ik vind het zo mooi staan 🙂

 8. Ik vond het best spannend om te lezen of ik die van mij goed bewaar, haha! Maar eigenlijk blijk ik het best goed te doen: ze staan allemaal in een lade. Moet wel zeggen dat ik inmiddels megaveel parfums heb, maar heel vaak alsnog vergeet om ze te gebruiken, zo zonde eigenlijk! 🙈

 9. Heidi De Winter says:

  Momenteel heb ik 2 parfumflesjes (YSL Libre + MK Wonderlust) in de spiegelkast van de badkamer staan. De niet geopende parfums (met plastiek verpakking) staan op een rekje in de dressingkamer. Hopelijk zijn ze nog goed na een tijdje. Dat heb je als je hebberig wilt zijn 😀

 10. Nooit zo bij stil gestaan, maar ik bewaar ze gelukkig altijd al in een lade. Wel in de badkamer… heb er ook geen andere geschikte plek voor eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.