Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen zonnebrandcrème voor het lichaam en zonnebrandcrème voor het gezicht?

Zonnebrandcrème voor het lichaam vs. zonnebrandcrème voor het gezicht

De zomer is er, dus het is er weer tijd voor; zonnebrandcrème! Tijdens mijn werk als cosmetica adviseuse merk ik dat mensen weer volop op zoek zijn naar dé perfécte zonnebrandcrème. Onlangs kreeg ik de vraag of je een zonnebrandcrème voor het lichaam nu eigenlijk ook gewoon voor het gezicht kunt gebruiken. Ik vond dat een heel interessante vraag en het is er zeker één die meer mensen zullen hebben. Tijd dus om hier wat meer te vertellen. En hoe zit het andersom? Is zonnebrandcrème voor het gezicht geschikt om op het lichaam te gebruiken? Is het wel écht nodig om twee verschillende zonnebrandproducten in huis te halen?

Wat zijn de verschillen?

Er zijn eindeloos veel verschillende zonnebrandproducten te koop. Niet alleen zijn er ontzettend veel verschillende merken, ook de merken onderling hebben een uitgebreid assortiment met allemaal verschillende producten. De meest voor de hand liggende verschillen zijn natuurlijk de filters die gebruikt worden. Zo gebruiken merken minerale filters of chemische filters of een combinatie daarvan. Dan is er verschil in SPF. Des te hoger de SPF, des te langer je huid beschermd wordt in de zon. Ook zijn er natuurlijk volop verschillen in texturen, verpakkingen, geuren en de rest van de samenstelling. Een zonnebrandproduct bevat natuurlijk niet alleen maar filters, maar afhankelijk van welk product je pakt, zal zo’n product wellicht daarnaast ook nog extra hydraterende en / of verzorgende ingredienten bevatten. Wanneer je gaat kijken naar INCI-lijsten van zonnebrandproducten voor het gezicht en het ichaam, zul je tot de conclusie komen dat er over het algemeen éigenlijk helemaal niet zo gek veel verschillen zitten in zonnebrandcrème voor het lichaam en in zonnebrandcrème voor het gezicht. Verschillen die er bijvoorbeeld kunnen zijn is dat een zonnebrandcrème voor het gezicht geen parfum bevat, of wellicht in een (veel) lagere concentratie dan die in producten voor het lichaam. Zeker de huid rondom de ogen is een stuk dunner en gevoeliger en ik hoor niet zelden dat mensen last krijgen van tranende ogen wanneer ze zonnebrandcrème op het gezicht gebruiken. Helaas werkt dit altijd een beetje in een vicieuze cirkel; filters kunnen die dunne huid rond de ogen irriteren, waardoor je ogen gaan tranen. Door die tranende ogen gaat de zonnebrandcrème ‘uitlopen’ rond je ogen waardoor er nog meer van het product in de ogen terecht komt, waardoor je dus ook weer nóg meer gaat tranen. Verder zullen zonnebrandcrèmes voor het gezicht vaak wat minder vettig zijn. Niemand zit er natuurlijk op te wachten om heel de zomer lang met een glimmend gezicht rond te lopen. Verder bevatten zonnebrandproducten voor het lichaam vaak alcohol denat, en dan vooral de producten in sprayvorm. In de meeste gevallen wordt dit toegevoegd omdat het een product makkelijker smeerbaar maakt, wat natuurlijk ook belangrijk is bij een zonnebrandcrème. Alcohol denat is echter een ‘harde alcohol’ die de huid kan uitdrogen. Tot slot zullen bepaalde, maar zeker niet alle, zonnebrandcrèmes voor het gezicht, ‘extraatjes’ bevatten, zoals vitamine E.

Kun je zonnebrandcrème voor het lichaam ook voor je gezicht gebruiken?

In principe kun je zonnebrandcrème voor het lichaam ook prima voor je gezicht gebruiken. Houdt wel rekening met de aanwezigheid van parfum in veel zonnebrandproducten voor het lichaam. Veel mensen houden natuurlijk van die tropische geuren in zonnebrandproducten en dit soort geuren worden dan ook veelvuldig toegevoegd aan zonnebrandproducten. Des te hoger parfum op een INCI-lijst staat, des te hoger is de concentratie daarvan. Heb je een gevoelige huid, dan kan parfum je huid onnodig irriteren, zeker in combinatie met zonlicht. Gebruik een zonnebrandproduct nooit te dicht bij de ogen, ook niet wanneer je een zonnebrandcrème speciaal voor het gezicht hebt en ook niet wanneer je een parfumvrije formule hebt. De huid rondom je ogen is nu eenmaal dunner en gevoeliger. Zelf zou ik zonnebrandcrèmes in sprayvorm nooit aanraden voor het gezicht, om de voor de hand liggende reden dat niemand er natuurlijk blij van wordt wanneer je per ongeluk in je ogen sprayt. Hoe zit het andersom? Kun je zonnebrandcrème voor het gezicht voor je lichaam gebruiken? Het kan prima, maar in veel gevallen is het (zeer) onvoordelig! Zonnebrandcrèmes voor het gezicht zitten vrijwel altijd verpakt in kleinere verpakkingen. Omdat bepaalde zonnebrandcrèmes voor het gezicht dus wat extra ingrediënten bevatten, kan een merk toch meer geld vragen voor een kleinere tube. Voor je lichaam heb je echter natuurlijk meer product nodig, waardoor het dus behoorlijk onvoordelig kan zijn. Een zonnebrandcrème voor het lichaam biedt echter voldoende bescherming voor het gezicht en andersom.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.