Vervliegt je parfum snel? Langer plezier van parfum heb jij straks ook met deze tips! En moet je nu wel of niet met die polsen tegen elkaar aanwrijven na het opsprayen?

Waar kun je parfum het best bewaren?

Elk cosmetica product heeft een houdbaarheidsdatum en kan dus bederven, zo ook parfum, alhoewel parfum wel een behoorlijk lange levensduur heeft. Zorg ervoor dat je parfums droog, koel en donker bewaart. Zet ze zeker niet volop in de zon of boven een verwarming. Zelf heb ik een mooi dienblad waarop ik parfums bewaar, omdat ik het zonde vind om ze in de doosjes te verstoppen. Ik zorg er wel voor dat de parfums op dat dienblad rouleren met flesjes uit de la, zodat geen enkel flesje té lang aan licht wordt blootgesteld. Wanneer een parfum van kleur veranderd is of ronduit stinkt, kun je er van uitgaan dat je parfum niet meer goed is.

Langer plezier van parfum, kies je een EDT of een EDP?

Een EDT (eau de toilette) is vaak goedkoper, maar bevat ook een lagere concentratie geurstoffen. Hierdoor zal een EDT sneller vervliegen dan een EDP (eau de parfum). Of een geur een EDT danwel een EDP genoemd wordt, heeft dus alles te maken met de verhouding, (de concentratie), van essentiële oliën en alcohol. Hierin verschillen ze dus van elkaar, en dit verschil maakt hoe lang een geur blijft ‘hangen’. Er bestaat in feite niet zoiets als een ‘concentratiestandaard’. Een eau de parfum bestaat voor ongeveer 15% uit essentiële oliën, en een eau de toilette slechts 5%. Niet alle merken verkopen zowel eau de toilette als eau de parfums, maar áls je de keuze hebt, ga dan liever voor een EDP. Je hebt verder langer plezier van parfum door de parfum daadwerkelijk op je huid te sprayen. Parfum ‘reageert’ namelijk op warmte, waardoor het het meest effectief zal ruiken op je huid, en dus niet in je haar of op je kleding. Spray parfum op de zogenaamde pulse-punten. Hiermee worden juist die plekken van het lichaam bedoeld waar aderen dicht aan de huid liggen en waar je dus een hartslag kan voelen; bijvoorbeeld aan de binnenkant van de pols, de elleboog, de hals en achter het oor. Spray parfum op je huid net na het douchen, je huid is dan nog wat moist.

Langer plezier van parfum door ‘layeren’

Het is niet voor niets dat heel veel merken diverse producten in één geurlijn hebben. Door een geur te layeren op je huid, bouw je als het ware de geurlaag op, waardoor de geur niet alleen vaak intenser ruikt, maar waardoor je de geur ook lánger ruikt. Scrubben, douchen, smeren én sprayen met dezelfde geur dus. Het werkt vaak ook goed om voor het opsprayen van parfum een neutrale bodylotion te gebruiken. Over het algemeen ruik je een geur langer op een huid die wat vetter is. De alcohol in een parfum verdampt namelijk sneller op een droge huid dan op een vette huid. Een vette huid produceert meer talg. Zelf heb je weinig tot geen invloed op de talgproductie van je huid. Je kunt je huid natuurlijk wel ‘vettig maken’, met een bodylotion. Veel merken verkopen bodylotions met dezelfde geur als hun parfums. Je kunt er ook voor kiezen om een neutrale bodylotion of wat vaseline aan te brengen op de plek waar je jezelf parfumeert.

Kies je signature scent

Een parfum is iets heel persoonlijks. Net zoals de favoriete gezichtscrème van je vriendin misschien helemaal niets voor jouw huid doet, werkt dat vaak ook zo met parfum. Kies een geur die echt bij jou past. Laat je adviseren in de winkel, vraag samples en neem ook echt de tijd om te kijken hoe een bepaald parfum zich ontwikkelt op je huid. Je zult alleen optimaal van een geur kunnen genieten wanneer het ook daadwerkelijk ‘jouw geur’ is! En wát je verder ook doet, wrijf in ieder geval niét met die polsen tegen elkaar aan. Net zoals ik écht allergisch ben voor het woord ‘luchtje’, kan ik het ook niet áánzien als mensen hun polsen tegen elkaar aanwrijven na het parfumeren (en veel doen dat ook nog eens heel hardhandig). Dit is namelijk volstrekt zinloos. Er wordt wel eens beweerd dat je hiermee de geurmoleculen zou ‘breken’. Maar dat klopt niet helemaal. Ga namelijk maar na hoe vaak je polsen ‘iets’ raken gedurende de dag, om te beginnen alleen al je kleding bijvoorbeeld. Wel is het zo dat je door je polsen tegen elkaar te wrijven de geur ontwikkeling kan versnellen. Dat is niet echt positief. Maar verder voegt het absoluut niets toe.

Reuktraining

Hoewel er zoals je ziet allerlei tips zijn waarmee je echt langer plezier hebt van je parfum, kan het feit dat je je eigen parfum niet goed ruikt, meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je je reukvermogen verliest na een infectie van de luchtwegen of een langdurige verkoudheid. Ik hoor in de afgelopen twee jaar tijdens mijn werk als cosmetica-adviseuse ook dat veel mensen problemen hebben met hun reuk nadat ze Corona gehad hebben. In bepaalde gevallen kun je dan baat hebben bij een zogenaamde reuktraining. Heb je zelf Corona gehad en na vier weken je normale reukvermogen nog steeds niet terug, dan is het wellicht ook iets voor jou. Een reuktraining stimuleert het olfactorische gedeelte in de hersenen. Reuktraining bestaat uit twee keer per dag (liefst in de ochtend in de avond) intensief aan vier verschillende geuren ruiken. Het is wel de bedoeling dat je dit gedurende een langere periode volhoudt, namelijk minimaal zes maanden. Er is veel onderzoek gedaan naar reuktraining, en daaruit is gebleken dat zo’n training dus inderdaad vooral effect heeft bij mensen die te maken hebben met een reukstoornis als gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen zoals het geval is bij een coronabesmetting, verkoudheid of griep.

WAT IS JOUW FAVORIETE PARFUM?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.