Vervliegt je parfum snel? Langer genieten van parfum kun jij straks ook met deze tips! En moet je nu wel of niet met die polsen tegen elkaar aanwrijven na het opsprayen?

Waar kun je parfum het best bewaren?

Elk cosmetica product heeft een houdbaarheidsdatum en kan dus bederven, zo ook parfum, alhoewel parfum wel een behoorlijk lange levensduur heeft. Zorg ervoor dat je parfums droog, koel en donker bewaart. Zet ze zeker niet volop in de zon of boven een verwarming. Zelf heb ik een mooi dienblad waarop ik parfums bewaar, omdat ik het zonde vind om ze in de doosjes te verstoppen. Ik zorg er wel voor dat de parfums op dat dienblad steeds rouleren met flesjes uit de la, zodat geen enkel flesje té lang aan licht wordt blootgesteld. Wanneer een parfum van kleur veranderd is, of ronduit stinkt, kun je er van uitgaan dat ‘ie zijn beste tijd gehad heeft.

Langer genieten van parfum, kies je een EDT of een EDP?

Een EDT (eau de toilette) is vaak goedkoper, maar bevat ook een lagere concentratie geurstoffen. Hierdoor zal een EDT sneller vervliegen dan een EDP (eau de parfum). Niet alle merken verkopen zowel eau de toilettes als eau de parfums, maar áls je de keuze hebt, ga dan liever voor een EDP.

Sprayen na het douchen

Spray parfum op je huid net na het douchen, je huid is dan nog wat moist en je poriën staan open.

Langer genieten van parfum, spray daadwerkelijk op je huid

Parfum ‘reageert’ op warmte, waardoor het het meest effectief zal ruiken op je huid, en dus niet in je haar of op je kleding. Spray parfum op de zogenaamde pulse-punten. Hiermee worden juist die plekken van het lichaam bedoeld waar aderen dicht aan de huid liggen en waar je dus een hartslag kan voelen; bijvoorbeeld aan de binnenkant van de pols, de elleboog, de hals en achter het oor.

Langer genieten van parfum door ‘layeren’

Het is niet voor niets dat heel veel merken diverse producten in één geurlijn hebben. Door een geur te layeren op je huid, bouw je als het ware de geurlaag op, waardoor de geur niet alleen vaak intenser ruikt, maar waardoor je de geur ook lánger ruikt. Scrubben, douchen, smeren én sprayen met dezelfde geur dus. Tja, wie mooi wil zijn.

Of gebruik eerst een neutrale bodylotion

Over het algemeen ruik je een geur langer op een vette huid. Nu ben ik zelf dol op parfums van bijvoorbeeld Dior, Chanel en Chloe, maar over het algemeen zijn die matching bodylotions niet zo geweldig qua samenstelling; vaak bevatten dit soort geparfumeerde producten nog parabenen en verzorgen ze niet zoals ik graag zou willen. Je kan er dan voor kiezen een neutrale bodylotion aan te brengen op de plek waar je jezelf parfumeert.

Kies je signature scent

Een parfum is iets heel persoonlijks. Net zoals de favoriete gezichtscrème van je vriendin misschien helemaal niets voor jouw huid doet, werkt dat vaak ook zo met parfum. Kies een geur die echt bij jou past. Laat je adviseren in de winkel, vraag samples en neem ook echt de tijd om te kijken hoe een bepaald parfum zich ontwikkelt op je huid. Je zult alleen optimaal van een geur kunnen genieten wanneer het ook daadwerkelijk ‘jouw geur’ is!

En wát je verder ook doet, wrijf in ieder geval niét met die polsen tegen elkaar aan!

Net zoals ik écht allergisch ben voor het woord ‘luchtje’, kan ik het ook niet áánzien als mensen hun polsen tegen elkaar aanwrijven na het parfumeren (en veel doen dat ook nog eens heel hardhandig). Dit is namelijk volstrekt zinloos. Er wordt wel eens beweerd dat je hiermee de geurmoleculen zou ‘breken’. Maar dat klopt niet helemaal. Ga namelijk maar na hoe vaak je polsen ‘iets’ raken gedurende de dag, om te beginnen alleen al je kleding bijvoorbeeld. Wel is het zo dat je door je polsen tegen elkaar te wrijven de geur ontwikkeling kan versnellen. Dat is niet echt positief. Maar verder voegt het absoluut niets toe.

WAT IS JOUW FAVORIETE PARFUM?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Owwww, herkenbaar! Ik zie het ook nog regelmatig gebeuren dat mensen direct hun polsen tegen elkaar wrijven! Dat doet bijna “pijn”als ik dat zie.
  Maar lekker verwarrend af en toe, ik las ook weer een tijdje terug dat dat weer niet erg schijnt te zijn. Het is net zoals bij voeding, dan moet iedereen vetarm eten en dan blijkt vet eten juist gezond te zijn en zijn koolhydraten de boosdoeners. Zoiets..
  Maar ik hou het erbij dat wrijven niet de bedoeling is, iets met moleculen die je dan breekt. Dus spray ik heerlijk erop los!

 2. Wat een fijne tips! Dat met de neutrale bodylotion ga ik morgen meteen proberen. Gelukkig heb ik mezelf het polsen tegen elkaar wrijven al afgeleerd haha!

 3. Zo leuk om te lezen dat je niet met je polsen tegen elkaar aan moet wrijven. Toen ik, 27 jaar geleden, in mijn trouwjurk stond en mijn polsen met parfum tegen elkaar wreef kreeg ik dit al te horen van een vriendin van mijn moeder. “Niet doen hoorrrrrr dat is heel slecht voor je parfum!” Op het waarom kon ze geen antwoord geven…..jij wel. De tip van de bodylotion ga ik eens proberen.

 4. Mijn favoriete geur is J’adore EDP. Die ruik je ook super lang, lekkerrrr 🙂

 5. Goede tips! En ik ben inderdaad zo’n eigenwijs type dat haar polsen tegen elkaar aanwrijft na het aanbrengen van parfum. Can’t help myself 😉 Anders drupt het van mijn polsen af en dat vind ik zo irritant.. Ik heb het wel eens niet gedaan, maar merkte geen merkbaar verschil eerlijk gezegd.

 6. Handig artikel. Ik spray altijd na douchen. Meestal dure parfum blijft goed hangen, soms ruikt de volgende dag nog. Maar tja logisch want de prijs is ook woow

 7. Heidi De Winter says:

  Voor mij liefst de bodylotion & parfum van hetzelfde merk liefst. Zonder voel ik me zelfs naakt 🙂 Is maar een kleine verslaving hoor 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.