Heb je last van acne en staat je badkamer vol met producten die helemaal niet helpen? Dan wil je dit artikel echt even lezen.

Schakel eventueel hulp in van een dermatoloog of huidtherapeut

Acne is niet leeftijdsgebonden. We kunnen er allemaal last van krijgen, ook op latere leeftijd dus. Acne kan allerlei oorzaken hebben. Het komt vaak voor bij een vette huid. Dit betekent dat je huid (te) veel talg aanmaakt. Toch is zeker niet elke vette huid acne-gevoelig en kan acne ook voorkomen bij een droge en normale huid. Bij acne is er sprake van een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen. Door het teveel aan talg en de aanwezigheid van bacteriën kan dan acne ontstaan. Omdat acne zoveel oorzaken heeft, kan het erg lastig zijn om te bepalen wat voor jouw huid het beste werkt. Acne kan zich op verschillende manieren uiten en komt bovendien in allerlei gradaties voor. Om die reden is het soms heel lastig om te bepalen of je daadwerkelijk last hebt van acne, of dat het om een ander probleem gaat. Wat we nu vaak zien is de zogenaamde maskne. Dit is acne rond de mond die wordt veroorzaakt door het dragen van een mondmasker en heeft dus niet altijd dezelfde oorzaken als acne. Witte ‘puistjes’ in combinatie met (extreme) roodheid in het gezicht en zichtbare bloedvaatjes kan duiden op acne rosacea. Omdat deze puistjes geen talg maar vocht bevatten moet een huid met acne rosacea heel anders behandeld worden dan een acne huid. Wanneer de puistjes zich vooral rond de mond en op de kin bevinden, kan er sprake zijn van clownseczeem. Dit wordt met een mooi woord ook wel periorale dermatitis genoemd. Een krentenbaard begint vaak ook met witte pustels die lijken op acne, maar deze mogen bijvoorbeeld absoluut niet ‘uitgeknepen’ worden. Het gaat hier namelijk om een bacteriële en zeer besmettelijke infectie. Dit zijn zomaar wat voorbeelden van huidproblemen die dan misschien lijken op acne, maar andere oorzaken hebben en dus ook anders aangepakt moeten worden. Het kan zeer zinvol zijn om contact op te nemen met de huisarts die je op zijn beurt weer door kan sturen naar een huidtherapeut of een dermatoloog als je het gevoel hebt je van alles geprobeerd hebt tegen je acne, maar dat niets helpt.

Welke producten moet ik kiezen?

Er zijn enorm veel producten te koop die speciaal ontwikkeld zijn voor een acne huid. Toch zou ik zeker niet al deze producten aanraden. Veel anti-acne producten zijn erg agressief waardoor ze je acne-huid alleen maar irriteren zodat het probleem uiteindelijk erger wordt. Reinigers die SLS / SLES en / of harde vormen van harde alcohol zoals alcohol denat bevatten, zou ik laten staan. Net als producten met hoge concentraties parfum. Kies liever milde producten voor de gevoelige huid. Het is verleidelijk om een vette acne huid helemaal niet te verzorgen met een crème, de huid is immers al vet. Toch moet ook een acne huid goed gehydrateerd worden om uitdroging van de huid te voorkomen. Een huid die uitdroogt, kan namelijk ter compensatie meer talg gaan aanmaken, waardoor het probleem ook erger kan worden. Kies liever niet voor boterige of olie-achtige texturen, maar ga bijvoorbeeld voor een gezichtsverzorging in de vorm van een luchtige crème of gel. Een acne huid kun je beter niet scrubben. Wat wel prettig is om te gebruiken, is een kleimasker. Een kleimasker absorbeert het teveel aan talg. Zorg er dan wel voor dat er aan je kleimasker ook verzachtende en / of kalmerende ingredienten toegevoegd zijn en laat hem nooit te lang op je huid zitten. Een kleimasker kun je trouwens ook plaatselijk aanbrengen. Ik heb vroeger enorm last gehad van acne en ik gebruikte toen graag producten van La Roche-Posay.

Welke ingredienten werken goed wanneer je last van acne hebt?

Het is dus niet zo eenvoudig om te zeggen dat bepaalde merken altijd beter werken bij acne. Wel zijn er een aantal ingredienten waarvan bekend is dat ze op een positieve manier kunnen bijdragen. Salicylzuur behoort tot de BHA’s en gaan niet alleen verhoorning van de huid tegen, maar ook de verstopping van talgklieren. Je vindt dit ingrediënt onder andere in de producten van Cosrx. Benzoylperoxide werkt bacterie-dodend en kan goed helpen, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het de huid extreem kan uitdrogen. Wees er dus voorzichtig mee. Niacinamide of vitamine B3 is tot slot een mooi huidherstellend ingrediënt wat ook in te zetten is bij acne.

Voeding kán een rol spelen wanneer je last van acne hebt

Dat chocolade puistjes veroorzaakt, is inmiddels wel een beetje achterhaald. Toch kan bepaalde voeding wel een rol spelen bij acne. Melkproducten bijvoorbeeld, kunnen het probleem verergeren. Dit heeft te maken met de hormonen die vaak aan deze producten worden toegevoegd. Ook kan een teveel aan suiker een rol spelen. Na het eten van suiker krijgt je lichaam te maken met een zogenaamde suikerpiek, welke zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline op zijn beurt stimuleert de productie van androgenen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie. Het is dus niet zo dat het nuttigen van suiker of zuivel de oorzaak is van acne, maar het kan zeker helpen om eens een periode te minderen. Je merkt dan vanzelf of je huid hierbij gebaat is.

Een goede hygiëne

Het laatste wat ik zal beweren is dat acne wordt veroorzaakt door een slechte hygiëne, maar met acne is het wel zeer belangrijk om hygiënisch met je producten en met je spullen om te gaan. Leen je cosmetica niet uit aan anderen, zowel je make-up als je crèmes niet. Gebruik liever geen testers uit de winkel, deze zitten vaak boordevol bacteriën en staan vaak lang open. Gebruik het liefst crèmes in luchtdichte verpakkingen, zoals pompflacons of tubes. Heb je toch een open pot? Haal de crème hier dan uit met een schoon wattenstaafje die je daarna weggooit. Een spatel kan ook, maar desinfecteer deze dan na elk gebruik. Was je handen voordat je je gezicht aanraakt. Reinig je huid twee keer per dag met een milde cleanser. Gebruik schone handdoeken die je niet met anderen deelt. Verschoon je kussensloop meerdere keren per week. Was zaken zoals haarbandjes en mutsjes met regelmaat. Vergeet ook je make-up kwasten niet regelmatig te wassen.

HEB JIJ LAST VAN ACNE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

11 Comments

 1. Ik heb als puber heel erg last gehad van acne en kreeg toen benzac voorgeschreven en het verdween. Nu heb ik er geen last van en ik hoop dat het zo blijft 🙂 want ik heb wel af en toe last van eczeem sinds twee jaar wat ik nog vervelender vind.

  1. Christiana says:

   Met eczeem heb ik helaas ook ervaring. Net als acne kan dat enorm hardnekkig zijn, heel vervelend inderdaad:-(

 2. Goede tips allemaal! Opletten met de hygiëne van producten doe ik ook al een paar jaar heel bewust, juist om acné te voorkomen. Zo gebruik ik nu standaard blenders en sponsjes voor bepaalde producten en smeer ik niet snel iets met mijn vingers op mijn huid. Ik merk dat mijn huid daardoor een stuk rustiger is. Verder heb ik mazzel dat ik nooit heel erg last heb gehad van acné, zelfs niet in mijn puberteit. Volgens mij gewoon een kwestie van mazzel, want dat zit wel heel erg bij ons in de familie.

  1. Christiana says:

   Gelukkig maar! Ik denk ook echt dat ‘mazzel’ het goede woord is. Bij mij was het andersom; ik had heel erg last van acne en mijn zussen hadden zelden ook maar een puistje. Ik ben nu nog gevoelig voor puistjes en bacteriële infecties zoals krentenbaard en virus infecties zoals een koortslip. Daarom ‘hamer’ ik ook altijd zo op hygiënisch met je producten omgaan;-)

 3. In mijn jeugd bijna geen acne gehad maar nu (overgang) soms wel. Maanden niet en dan ineens weer een week of 6. Niks aan te doen goede hygiëne. Verder wel vaak last van eczeem meestal op te lossen met cetomagrogol maar soms zwaarder geschut in de vorm van zalf met corticosteroïden. Uitslag rond mijn mond heb ik nu ook inderdaad door de mondkapjes maar dat heb ik liever dan ziek worden van het virus. Van mij persoonlijk zou het wel verplicht mogen worden dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is maar goed dat is mijn mening.

  1. Christiana says:

   Met Cetomacrogol crème heb ik ook goede ervaringen. Als de eczeem niet te heftig is, is het daarmee bij mij ook snel onder controle. Ik ben ook benieuwd wat ze vanavond bij de persconferentie gaan melden over mondkapjes. Het valt me wel op dat er veel meer mensen nu buiten ook mondkapjes dragen.

 4. Ik heb er bij momenten nog steeds last van maar gelukkig weet ik intussen wel wat voor mij goed werkt.
  Als eerste blijf ik dus best van alle zuivel af, zeker kaas lokt het echt uit. Qua producten helpt de Tea tree lijn van The Bodyshop voor mij best goed. En als ik bij ergere momenten iets meer nodig heb, gebruik ik Benzac.
  De dermatoloog waar ik laatst ging (mijn ‘oude’ was helaas met pensioen gegaan) was voor mij echt geen succes. Die wilde persé dat ik Roaccutane ging gebruiken terwijl ik mijn acné er eigenlijk niet erg genoeg voor vond, en zeker aangezien ik al serieuze energieproblemen heb, wilde ik mijn lichaam niet nog meer belasten.

  1. Christiana says:

   Fijn is dat, dat je weet wat voor jou werkt. Dat kan zo persoonlijk zijn! Ik heb zelf dus wel een Roaccutane kuur gehad en mij heeft dat, samen met al het bovenstaande, heel erg geholpen. Maar ik snap het heel goed, dat je er niet aan wilde, het is een heftig medicijn met heftige bijwerkingen.

 5. Gelukkig heb ik nooit last gehad van acne, maar helaas de laatste jaren wel van eczeem.

 6. Ik ben zo blij dat ik nooit last van acné gehad heb, ook nooit als puber. Misschien een verdwaald puistje…

 7. Alleen in mijn tienertijd had ik last van acne, daarna niet meer gelukkig. Soms at ik met een vriendin een hele zak chips leeg (met mayo!) en dan zij ze altijd: “Morgen hebben wij nog meer puisten!” Haha, je had toen een uitdrogend poeder waardoor je allemaal witte vlekken in je gezicht kreeg en daar liep je gewoon mee rond. Geen gezicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.